Vineri, 25 Aprilie 2025
RO EN

Guvernul a adoptat Ordonanta de Urgenta privind decarbonizarea sectorului energetic

Autoritatile vor putea decide amanarea inchiderii unor capacitati energetice cu functionare pe carbune si a exploatarilor miniere aferente sau repornirea grupurilor energetice inchise si a exploatarilor miniere aferente in situatie de criza energetica, prevede Ordonanta de Urgenta privind decarbonizarea sectorului energetic, adoptata recetn de Guvern, informeaza Agerpres.
„In situatie de criza energetica, Guvernul Romaniei, la propunerea Ministerului Energiei, poate lua decizia, prin hotarare a Guvernului, de amanare a inchiderii unor capacitati energetice cu functionare pe carbune si a exploatarilor miniere aferente sau de repornire a grupurilor energetice inchise si a exploatarilor miniere aferente, cu respectarea legislatiei de mediu si a termenului de finalizare a decarbonizarii sectorului energetic si in corelare cu masurile cuprinse in planurile de urgenta aferente sectorului energetic”, informeaza Ministerul Energiei.
Potrivit sursei citate, pentru acoperirea deficitului de capacitate creat prin eliminarea carbunelui din mix-ul energetic, se fac investitii pentru punerea in operare pana in anul 2030 si a unor noi capacitati de producere hidroelectrice si capacitati energetice nucleare.
 
Ordonanta privind decarbonizarea sectorului energetic
Guvernul a adoptat, la propunerea Ministerului Energiei, Ordonanta de Urgenta privind decarbonizarea sectorului energetic, un jalon din PNRR, avand in vedere ca eliminarea etapizata a centralelor electrice pe baza de lignit si huila constituie un element de reforma al Componentei C6. Energie, din cadrul Pilonului I. Tranzitia verde al Planului National de Redresare si Rezilienta.
Prin proiectul de act normativ se stabileste cadrul legal general pentru eliminarea etapizata din mixul energetic a productiei de energie electrica pe baza de lignit si huila, termenele pentru inchiderea si conservarea grupurilor energetice cu functionare pe lignit si huila si masuri inclusiv pentru asigurarea rezervei tehnice necesare functionarii sigure si stabile a Sistemului Electroenergetic National.
Se vor retrage din exploatare si se vor conserva corelat cu punerea in functiune a investitiilor in capacitati pe gaze naturale si surse regenerabile de energie.
La carierele unde inceteaza activitatea miniera de exploatare a lignitului vor fi executate lucrari de inchidere definitiva si ecologizare, in considerarea faptului ca activitatea de exploatare a lignitului a avut impact asupra componentelor de mediu, cel mai afectat fiind solul. De asemenea, minele de huila inchise pot fi incluse in circuitul turistic, cu repectarea prevederilor legale in vigoare privind siguranta si securitatea vizitatorilor.
 
Masuri de protectia sociala
Ordonanta de Urgenta stabileste si o serie de masuri de protectie sociala, precum si masuri pentru reconversie profesionala si recalificare.
Persoanele care isi pierd locurile de munca urmare aplicarii programului de decarbonizare beneficiaza de masuri de protectie sociala precum si masuri active de combatere a somajului in conditiile prevazute de lege si de prevederile contractelor colective sau individuale de munca aplicabile, la cursurile de reconversie profesionala si recalificare prevazute in Planul National de Formare Profesionala, precum si a nevoilor de formare profesionala identificate in Planurile Teritoriale pentru o Tranzitie Justa si invatamant dual.
„Avand in vedere ca operatorii economici cei mai afectati de procesul de decarbonizare se afla in judetele Gorj, Hunedoara, Dolj, Mehedinti si Valcea, se impune includerea persoanelor disponibilizate din aceste zone, cu prioritate, in planurile de crestere a capacitatii serviciilor publice de formare profesionala si recalificare. Totodata, acestea pot beneficia de finantare nerambursabila pentru achizitia de sisteme fotovoltaice din fonduri europene, in conformitate cu prevederile Programului Operational Tranzitie Justa”, mai arata Ministerul Energiei.
Pentru coordonarea intregului proces de implementare a decarbonizarii, se va infiinta Comitetul Interministerial al Carbunelui, fara personalitate juridica, pentru coordonarea implementarii procesului decarbonizarii. Comitetul va avea in componenta reprezentanti ai ministerelor Economiei, Finantelor, Investitiilor si Proiectelor Europene, Energiei, Muncii si Solidaritatii Sociale, Mediului, Apelor si Padurilor, Antreprenoriatului si Turismului, si ai Institutiei Prefectului din Gorj, Hunedoara, Dolj, Mehedinti si Valcea.

Din aceeasi categorie

18 Apr 07:00 | NOUA solutii validate pentru cladiri si comunitati mai ecologice pe calea zero net
15 Apr 10:42 | RoGBC: 400 milioane euro pentru renovare energetica in ECE, in perioada 2026-2029
14 Apr 12:49 | Habitat for Humanity Romania continua campania "Pune TU piatra de temelie!"
10 Apr 10:10 | STRATOS: Raportarea CBAM vizeaza lanturile de aprovizionare si emisiile de carbon
27 Mar 11:32 | Romania a importat de doua ori mai multe materii prime reciclabile din tarile non-UE
26 Mar 10:43 | Codrut Nicolau se alatura Indicathor ESG si extinde expertiza firmei in strategii ESG
24 Mar 12:26 | PORR Romania a celebrat Ziua Internationala a Padurilor prin actiuni de plantare
17 Mar 13:54 | Aktor a adus bucurie pentru 2.000 de copii din trei scoli, cu o donatie de carti
14 Mar 06:37 | ROGBC: Preturile locuintelor eficiente energetic pot creste cu pana la 5% in 2025
11 Mar 11:40 | Fundatia Brico Dépôt investeste 250.000 de lei in 5 noi proiecte sociale
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel: 021-336.04.16
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA