Luni, 28 Aprilie 2025
RO EN

GREENPEACE: Niciun panou montat prin programul Casa Verde Fotovoltaice

Administratia Fondului pentru Mediu (AFM) a blocat timp de doi ani instalarile de sisteme fotovoltaice din Romania. Programul Casa Verde Fotovoltaice s-a incheiat cu respingerea definitiva a aproape 9.000 de cetateni, cei mai multi respinsi dintr-un motiv care este, de fapt, imputabil AFM. Pana in prezent, nici macar un panou nu a fost montat cu ajutorul programului, arata intr-o comunicare asociatia Greenpeace Romania.
Luni, 17 august, Greenpeace a organizat o sesiune pentru cetatenii care se considera inselati de AFM. Un avocat a prezentat o opinie legala si a raspuns intrebarilor cetatenilor. 
Potrivit Greenpeace, AFM a tergiversat constant derularea programului. Casa Verde Fotovoltaice a fost oprit initial sub scuza unei fraude informatice nedovedite. Apoi au urmat mai multe amanari de luni de zile in evaluarea dosarelor si publicarea rezultatelor contestatiilor. Dupa un an si jumatate de la inceperea oficiala a programului, scopul declarat in ghidul de finantare - "cresterea eficientei energetice, imbunatatirea calitatii aerului si reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera" - a fost in totalitate ratat. 
"In octombrie 2019, la inceputul mandatului de ministru al mediului, domnul Costel Alexe a promis ca va realiza un audit al AFM. Nici pana azi nu cunoastem rezultatele acestui control si iata ca urmarile au fost dezastruoase pentru cetatenii care au aplicat si pentru instalatori. In iulie 2020, Greenpeace a cerut demiterea conducerii AFM si reformarea acestei institutii intr-o scrisoare deschisa semnata de peste 700 de cetateni. Insa ministrul mediului a continuat sa gireze tacit neregulile si comportamentul AFM fata de cetateni. Din pacate, incompetenta administrativa lasa urme adanci. Desi se anunta a fi un program multianual, in loc sa fie atrase alte fonduri si sa fie ajutati mai multi cetateni, Casa Verde Fotovoltaice va folosi in a doua sesiune fondurile ramase din prima sesiune", a declarat Marian Mandru, coordonator de campanii la Greenpeace Romania si administrator al comunitatii online Protectia Prosumatorului. 
Nu doar cetatenii au fost afectati, ci si firmele care s-au implicat in proiect ca instalatori validati, mai arata organizatia. Acestea au investit timp si bani inca de la inceputul lui 2019 si sunt acum in pragul falimentului. 
"Am promovat programul, am discutat cu zeci de clienti, am pregatit dosarele (multe scanari, incarcari de fisiere, verificari etc.). Din 2019 pana azi nu am incasat nici macar un leu pentru toate eforturile depuse si aproape am intrat in faliment! Nu s-a dorit acest program si nimeni din AFM nu a fost alaturi de instalatori si de viitorii prosumatori pentru a obtine aceste fonduri europene. Fonduri europene nerambursabile pe care AFM nu a fost in stare sa le puna la dispozitia romanilor!", spune Ionut Chiriac, proprietarul unei mici firme de instalatii electrice din Iasi, citat de Greenpeace.
Greenpeace Romania a mediat in 17 august prezentarea unei opinii legale de catre un avocat, pentru ca zeci de oameni si-au anuntat intentia de a da in judecata AFM. 
 
AFM a anuntat o noua sesiune de inscrieri pentru toamna acestui an
"Nivelul de incredere in capacitatea AFM de a derula programe de mediu este probabil la un minim istoric. Tentati de fondurile generoase, multi dintre cei respinsi in prima sesiune vor aplica din nou in toamna, insa sunt destui care prefera sa investeasca din buzunarul propriu pentru a deveni prosumatori. Sau au anuntat ca vor ataca in instanta deciziile AFM", a mai spus Marian Mandru.
Greenpeace Romania s-a implicat activ in demararea si monitorizarea programului Casa Verde Fotovoltaice. A explicat publicului printr-o campanie de comunicare ce inseamna sa fii prosumator si a format o comunitate online de informare pentru cetatenii interesati. A infirmat ipoteza "fraudei informatice", vehiculata de AFM, obtinand un raspuns din partea Parchetului. A contribuit la re-eliminarea autorizatiei de construire pentru instalarea panourilor, trimitand sute de mesaje parlamentarilor. A analizat bugetul programului si aratat cati bani foloseste AFM pentru salarii si cheltuieli diverse: 13 milioane de euro. A sesizat, alaturi de 3.000 de cetateni, Ministerul Mediului si guvernul despre tergiversarile AFM. A sesizat Avocatul Poporului referitor la inducerea in eroare a cetatenilor de catre AFM. A cerut printr-o scrisoare deschisa, co-semnata de 700 de cetateni, demisia conducerii AFM si reformarea institutiei care „sustine” proiecte de mediu in Romania.

Din aceeasi categorie

18 Apr 07:00 | NOUA solutii validate pentru cladiri si comunitati mai ecologice pe calea zero net
15 Apr 10:42 | RoGBC: 400 milioane euro pentru renovare energetica in ECE, in perioada 2026-2029
14 Apr 12:49 | Habitat for Humanity Romania continua campania "Pune TU piatra de temelie!"
10 Apr 10:10 | STRATOS: Raportarea CBAM vizeaza lanturile de aprovizionare si emisiile de carbon
27 Mar 11:32 | Romania a importat de doua ori mai multe materii prime reciclabile din tarile non-UE
26 Mar 10:43 | Codrut Nicolau se alatura Indicathor ESG si extinde expertiza firmei in strategii ESG
24 Mar 12:26 | PORR Romania a celebrat Ziua Internationala a Padurilor prin actiuni de plantare
17 Mar 13:54 | Aktor a adus bucurie pentru 2.000 de copii din trei scoli, cu o donatie de carti
14 Mar 06:37 | ROGBC: Preturile locuintelor eficiente energetic pot creste cu pana la 5% in 2025
11 Mar 11:40 | Fundatia Brico Dépôt investeste 250.000 de lei in 5 noi proiecte sociale
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel: 021-336.04.16
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA