Sâmbătă, 26 Iulie 2025
RO EN

FINANTARE de 722 milioane euro, modernizare retele de distributie energie electrica

Ministerul Energiei a facut un pas important in modernizarea sistemului energetic national, prin semnarea a inca 25 de contracte de finantare din cadrul Fondului pentru Modernizare, aferente Programului-cheie 3 - Sprijin pentru extinderea si modernizarea retelei de distributie a energiei electrice.
Valoarea totala a proiectelor finantate depaseste nivelul record de 3,5 miliarde lei, iar finantarea din Fondul pentru Modernizare se ridica la peste 2,2 miliarde lei. Aceste investitii semnificative vor contribui la consolidarea retelelor de distributie, la cresterea rezilientei sistemului energetic si la imbunatatirea calitatii serviciilor oferite consumatorilor.
"Am asistat cu totii, in aceasta vara, la consecintele lipsei de investitii in infrastructura energetica, ani la randul. Canicula a pus presiune asupra sistemului, iar intreruperile de curent, chiar daca au fost doar punctuale, au afectat mii de consumatori. Contractele de finantare semnate sunt esentiale pentru a intari Sistemul Energetic National si pentru a asigura securitatea energetica pe termen lung, servicii corecte si a acomodarea unui numar mai mare de prosumatori si puncte de consum pe segmentele modernizate. Este vorba despre cea mai mare suma pentru investitii din fonduri nerambursabile contractate intr-o singura zi in mandatul meu si le multumesc colegilor mei din ministerul energiei pentru tot efortul depus.
Ne tinem de cuvant: investitiile in infrastructura energetica sunt prioritatea zero a ministerului. Intr-un singur an, am reusit sa semnam finantari de peste 1 miliard de euro pentru transportul si distributia de energie electrica - bani europeni, nerambursabili. Toate aceste investitii inseamna si locuri de munca, salarii mai bune si stimularea dezvoltarii regionale", a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
Proiectele finantate vor viza modernizarea retelelor de distributie, inlocuirea liniilor aeriene cu cabluri subterane, cresterea capacitatii de transport a energiei electrice si imbunatatirea eficientei energetice in judetele: Ilfov, Calarasi, Arad, Arges, Olt, Valcea, Teleorman, Mehedinti, Dolj, Mures, Bihor, Cluj, Caras-Severin, Satu Mare, Bistrita Nasaud, Braila, Sibiu, Alba, Mures, Covasna, Harghita, Galati, Dambovita, Prahova, Vrancea, Buzau, Bacau, Gorj, Vaslui, Suceava, Botosani, Iasi si Neamt.
Beneficiarii acestor finantari sunt principalii distribuitori de energie electrica din Romania, dupa cum urmeaza:
 Delgaz Grid - 4 contracte de finantare. Valoarea totala a proiectelor finantate este de 1,1 miliarde lei (223 milioane de euro), iar valoarea totala a finantarii din Fondul pentru modernizare este de 671 milioane de lei (135,2 milioane de euro);
• Distributie Energie Electrica Romania - 5 contracte de finantare. Valoarea totala a proiectelor finantate este de 1,23 miliarde lei (248,38 milioane de euro), iar valoarea totala a finantarii din Fondul pentru modernizare este de 749,2 milioane de lei (160,33 milioane de euro);
 ⁠Distributie Energie Oltenia - 13 contracte de finantare. Valoarea totala a proiectelor finantate este de 930,3 milioane de lei (187,46 milioane de euro), iar valoarea totala a finantarii din Fondul pentru modernizare este de 608 milioane de lei (122,5 milioane de euro);
 ⁠Retele Electrice Muntenia - doua contracte de finantare. Valoarea totala a proiectelor finantate este de 169,35 milioane de lei (34,17 milioane de euro), iar valoarea totala a finantarii din Fondul pentru modernizare este de 105,36 milioane de lei (21,26 milioane de euro);
 ⁠Retele Electrice Banat - un contract de finantare. Valoarea totala a proiectului finantat este de 145,43 milioane de lei (29,42 milioane de euro), iar valoarea totala a finantarii din Fondul pentru modernizare este de 86 milioane de lei (17,4 milioane de euro).
Ministerul Energiei continua sa acorde o atentie deosebita investitiilor si isi propune sa promoveze in continuare noi apeluri finantate prin Fondul pentru Modernizare.

Din aceeasi categorie

14 Iul 07:00 | McKinsey: Productia de materiale genereaza 20% din emisiile globale de gaze
11 Iul 07:00 | McKinsey: Deseurile globale de cupru au un rol major in procesul de decarbonizare
01 Iul 11:53 | ARSC lanseaza procedura de Certificare ESG, cu 27 de indicatori de performanta
27 Iun 11:30 | SKANSKA Equilibrium 2: Certificare WiredScore Platinum pentru cladiri operationale
27 Iun 10:43 | Primul an de raportare CSRD: Concluzii pentru institutiile din sectorul financiar
26 Iun 10:10 | IULIUS a obtinut certificarea LEED Platinum pentru 5 proiecte de retail si birouri
24 Iun 12:07 | HORVATH: 65% din companiile mari europene stabilesc obiective de sustenabilitate
19 Iun 14:19 | ADP: Romania a obtinut cinci nominalizari si un premiu la BREEAM Awards 2025
17 Iun 15:43 | DELOITTE: Cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor
12 Iun 12:36 | CarbonTool se extinde in Ucraina, Turcia, Cipru si Orient si lanseaza versiunea 2.0
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel: 021-336.04.16
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA