Vineri, 25 Aprilie 2025
RO EN

COP27: Se cauta solutii in sprijinul tarilor vulnerabile in fata provocarilor de mediu

Intre 6 si 18 noiembrie se desfasoara cea de-a 27-a Conferinta a Partilor Conventiei Cadru a Natiunilor Unite privind Schimbarile Climatice (COP27). In acest context, sefi de stat, ministri si negociatori se intalnesc cu activisti pentru schimbari climatice si reprezentanti ai societatii civile in Sharm El-Sheikh, Republica Araba Egipt, pentru a decide viitorul actiunii climatice.
Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor sprijina efortul Uniunii Europene de a combate atat cauzele, cat si efectele incalzirii globale.
Uniunea Europeana si-a exprimat ingrijorarea cu privire la incalzirea globala peste pragul de 1.5°C si a solicitat tuturor partilor sa ia de urgenta masuri pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de sera. Uniunea Europeana a reamintit si obligatia de a respecta angajamentele pe care partile si le-au asumat prin Acordul de la Paris si prin Pactul Climatic de la Glasgow, adoptat in timpul conferintei de anul trecut, COP26.
Ingrijorarea Uniunii Europene, impartasita si de Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor, vine pe fondul lipsei de ambitie a contributiilor determinate la nivel national de tarile parte la Conventia Cadru a Natiunilor Unite privind Schimbarile Climatice. Romania si-a asumat telurile comune ale Uniunii Europene, dintre care amintim nevoia de a reduce emisiile de gaze cu efect de sera cu 55% pana in 2030, comparativ cu nivelurile din 1990, si asumarea obiectivului de a atinge neutralitatea climatica pana in 2050.
„Atingerea tintelor, chiar daca sunt stabilite si la nivel national, nu se pot realiza individual. Romania va sustine pozitia UE. Tin sa va reamintesc ca UE este liderul global al ambitiilor si in acest moment arata calea pentru reducerea impactului schimbarilor climatice. Totodata, arata modalitatile practice prin care putem sa reducem emisiile de carbon si emisiile de gaze cu efect de sera, care genereaza aceste probleme de mediu”, a declarat ministrul Barna TANCZOS.
Pe prima pagina a agendei COP27 sunt teme precum adaptarea la schimbarile climatice, mecanismul international pentru pierderi si daune asociate schimbarilor climatice si finantarea actiunii climatice, dezvoltarea si transferul tehnologiilor.
„Fiecare stat membru implementeaza deja acele strategii de decarbonizare precum reducerea folosirii carbunelui in sectorul energetic si eliminarea din trafic a masinilor pe combustie interna din 2035. Europa este un exemplu in lupta impotriva schimbarilor climatice si ne dorim ca si ceilalti lideri mondiali sa se alature acestor demersuri si sa considere vitala realizarea tintelor pe care le stabilim impreuna la COP 27”, a declarat secretarul de stat din cadrul MMAP, Ionut- Sorin BANCIU.
Pana la acest moment, subiectul care a iscat deja neintelegeri a fost problema pierderilor si a daunelor care se refera la consecintele climatice suferite de tarile vulnerabile si la metodele prin care acestea pot fi ajutate de tarile dezvoltate. Romania sustine determinarea Uniunii Europene de a cauta solutii eficiente pentru a raspunde nevoilor diverse ale tarilor vulnerabile care se confrunta cu efectele schimbarilor climatice si este solidara cu acestea.
Este de asteptat ca reuniunea din acest an sa mearga dincolo de negocieri si sa reprezinte un an al implementarilor concrete. Peste 120 de lideri mondiali, reprezentanti ai statelor parte la Conventie, si aproximativ 40.000 de participanti sunt asteptati in acest an. O delegatie a Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor, condusa de ministrul Barna TANCZOS va participa la discutii incepand cu 16 noiembrie.

Din aceeasi categorie

18 Apr 07:00 | NOUA solutii validate pentru cladiri si comunitati mai ecologice pe calea zero net
15 Apr 10:42 | RoGBC: 400 milioane euro pentru renovare energetica in ECE, in perioada 2026-2029
14 Apr 12:49 | Habitat for Humanity Romania continua campania "Pune TU piatra de temelie!"
10 Apr 10:10 | STRATOS: Raportarea CBAM vizeaza lanturile de aprovizionare si emisiile de carbon
27 Mar 11:32 | Romania a importat de doua ori mai multe materii prime reciclabile din tarile non-UE
26 Mar 10:43 | Codrut Nicolau se alatura Indicathor ESG si extinde expertiza firmei in strategii ESG
24 Mar 12:26 | PORR Romania a celebrat Ziua Internationala a Padurilor prin actiuni de plantare
17 Mar 13:54 | Aktor a adus bucurie pentru 2.000 de copii din trei scoli, cu o donatie de carti
14 Mar 06:37 | ROGBC: Preturile locuintelor eficiente energetic pot creste cu pana la 5% in 2025
11 Mar 11:40 | Fundatia Brico Dépôt investeste 250.000 de lei in 5 noi proiecte sociale
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel: 021-336.04.16
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA