Luni, 24 Februarie 2025
RO EN

Concluziile primelor cercetari: 54% din populatie nu a auzit de Dezvoltare Durabila

Mai mult de jumatate din populatia Romaniei (54% din total) nu a auzit de conceptul de dezvoltare durabila, in contextul in care tara noastra va trebui sa ajunga la nivelul celorlalte tari din Europa din punct de vedere al 17 obiective prioritare, legate de eliminarea saraciei, bunastare, educatie, egalitate de gen, apa si energie, industrie, inovatie si infrastructura, orase si comunitati durabile, actiune climatica, mentinerea biodiversitatii, pace si justitie eficiente.
In plus, numai 22% dintre persoanele chestionate in cadrul unui sondaj dedicat stiu ca Romania are o Strategie Nationala pentru Dezvoltare Durabila (SNDDR) pana in 2030 si doar 10% din afirma ca au auzit de Agenda 2030 pentru Dezvoltare Durabila adoptata de Organizatia Natiunilor Unite.
De asemenea, in ceea ce priveste nivelul de satisfactie al populatiei cu privire la temele specifice ce stau in spatele fiecarui obiectiv pentru dezvoltare durabila din cadrul SNDDR 2030, rezultatele cercetarilor au relevat ca nivelul cel mai ridicat de satisfactie il regasim in cazul accesului public la informatii. Astfel, peste trei sferturi din cetateni sunt multumiti de acest aspect al realitatii sociale din Romania.
La stransa distanta, 71% din cei chestionati sunt puternic multumiti de accesul la apa potabila si de accesul la educatie pe tot parcursul vietii (educatia continua). In jur de doua treimi dintre cetateni sunt multumiti de cum decurg lucrurile in privinta egalitatii de sanse intre femei si barbati.
Alte subiecte de multumire (nivel de satisfactie in jur de 50%) sunt: accesul la hrana sanatoasa, protectia minoritatilor nationale, protejarea drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului, retelele de apa si canalizare, dezvoltarea oraselor si promovarea unui stil de viata in armonie cu natura.
La polul opus, nivelul cel mai scazut de multumire este la adresa felului in care sunt protejate padurile in Romania. Sub o zecime din respondenti (9%) afirma ca sunt multumiti de felul in care merg lucrurile in Romania din acest punct de vedere.
Niveluri foarte scazute de satisfactie identificam si in cazul reducerii saraciei, a reducerii coruptiei, a risipei de produse alimentare si a combaterii infractionalitatii.
***
Secretariatul General al Guvernului, prin Departamentul pentru Dezvoltare Durabila, implementeaza proiectul „Romania Durabila - Dezvoltarea cadrului strategic si institutional pentru implementarea Strategiei Nationale pentru Dezvoltarea Durabila a Romaniei 2030”, cod SIPOCA 613.
Primele doua cercetari sociologice din cadrul proiectului au avut drept scop masurarea opiniei publice cu privire la conceptul de dezvoltare durabila, cat si a gradului de cunoastere a Obiectivelor de Dezvoltare Durabila din cadrul SNDDR 2030. In cadrul proiectului vor fi realizate 50 de barometre.
Informatiile si rezultatele complete ale primelor doua cercetari sunt disponibile aici!

Din aceeasi categorie

06 Feb 13:31 | Buildgreen: Aderarea la Schengen aduce Romaniei economii anuale de 53 mil. euro
29 Ian 11:18 | Romania Eficienta: Spitalele, scolile si blocurile trebuie prioritar eficientizate energetic
22 Ian 15:48 | Roboti de mare precizie vor cantari particulele de praf din 3 metropole ale Romaniei
18 Dec 06:00 | BAU INDUSTRIE: Consumul de energie si protectia climei, obiective pentru constructii
17 Dec 12:02 | ABB colaboreaza cu World GBC pentru a promova cladiri durabile si eficiente in Europa
17 Dec 06:00 | De la constructii de succes la bucuria de a darui: Leviatan Group, alaturi de HOSPICE
16 Dec 13:31 | AKTOR: Mos Craciun pentru 300 de copii de la spitalele Gr. Alexandrescu si Gomoiu
12 Dec 13:07 | TotalEnergies Marketing sprijina educatia pentru protectia animalelor si a mediului
11 Dec 11:49 | Ariston s-a alaturat proiectului HFHR Hope Build si a donat 8 sisteme HVAC hibride
05 Dec 06:45 | ANALIZA: NZEB - primul pas catre noua era a cladirilor independente energetic
Image
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA