Vineri, 25 Aprilie 2025
RO EN

Clean Recycle: Romania a redus 29.000 de tone de emisii CO2, prin reciclare

In perioada septembrie - decembrie 2022, peste 700 de companii din Romania au reciclat si au valorificat aproape 30.000 de tone de deseuri, reducand astfel nivelul emisiilor de dioxid de carbon (CO2) cu peste 29.000 de tone, conform unei noi platforme de calcul CO2 recent lansata de Clean Recycle pe piata locala.
Astfel, peste 700 de mari companii au introdus in perioada mentionata peste 46 de mii de tone de deseuri de ambalaje generatoare de emisii de CO2. Conform obligatiilor legale, o cantitate de peste 60% dintre acestea a fost reciclata si valorificata, reducand astfel semnificativ nivelul amprentei de carbon in Romania. Metoda de calcul este inovatoare in sistemul de management al deseurilor din Romania: in fiecare luna, pe masura ce reciclezi mai mult, contribui la reducerea emisiilor de CO2 in atmosfera.
Principalele categorii de deseuri din ambalaje reciclate au fost sticla, plasticul, PET-ul, hartia si cartonul, otelul, aluminiul si lemnul.
Companiile care au reciclat cele mai mari cantitati de deseuri de ambalaje in ultimele 3 luni ale anului trecut, conform datelor Clean Recycle, au fost cele din retail, precum Metro Cash & Carry Romania sau Profi.
“Activitatea de reciclare, cat si intreaga notiune de sustenabilitate sunt inca destul de vagi in Romania. De aceea, noua platforma de calcul CO2 lansata de Clean Recycle indica in mod direct si tangibil impactul pe care il ai asupra mediului atunci cand reciclezi, calculand proportional cantitatea de emisii de CO2 redusa. Incepand de la finele anului trecut, companiile din portofoliul nostru primesc un raport lunar al acestui calcul si astfel pot vedea date concrete ale impactului actiunilor lor directe sau ale actiunilor pe care le deruleaza impreuna cu consumatorii asupra mediului,” declara Cosmin Monda, fondator si CEO Clean Recycle.
Dioxidul de carbon este un gaz cu efect de sera, care are o contributie negativa in procesul incalzirii globale, contribuind semnificativ in procesul schimbarilor climatice. La nivelul Uniunii Europene a fost adoptata o strategie* conform careia tarile membre UE trebuie sa reduca aceste cantitati cu 55% pana in 2030. Pana in 2050, strategia UE este de a ajunge la neutralitate climatica, adica de a ajunge la un echilibru intre cei care genereaza emisii de carbon si sistemele absorbante.
Romania a inregistrat in 2021 o cantitate de 79 de milioane de tone de emisii de carbon din toate industriile, in crestere cu 5 milioane de tone fata de 2020**.
Clean Recycle este unul dintre primii 5 jucatori pe piata locala a transferului de responsabilitate privind deseurile de ambalaje (OIREP), preluand obligativitatea raportarii, colectarii si valorificarii ambalajelor si deseurilor din ambalaje puse pe piata de producatori si importatori. Clean Recycle gestioneaza un portofoliu de peste 700 de companii care produc si pun pe piata deseuri de ambalaje, active pe intreg teritoriul Romaniei, din domenii precum FMCG si retail, agribusiness, automotive, distributie, productie industriala, farmaceutice s.a.

Din aceeasi categorie

18 Apr 07:00 | NOUA solutii validate pentru cladiri si comunitati mai ecologice pe calea zero net
15 Apr 10:42 | RoGBC: 400 milioane euro pentru renovare energetica in ECE, in perioada 2026-2029
14 Apr 12:49 | Habitat for Humanity Romania continua campania "Pune TU piatra de temelie!"
10 Apr 10:10 | STRATOS: Raportarea CBAM vizeaza lanturile de aprovizionare si emisiile de carbon
27 Mar 11:32 | Romania a importat de doua ori mai multe materii prime reciclabile din tarile non-UE
26 Mar 10:43 | Codrut Nicolau se alatura Indicathor ESG si extinde expertiza firmei in strategii ESG
24 Mar 12:26 | PORR Romania a celebrat Ziua Internationala a Padurilor prin actiuni de plantare
17 Mar 13:54 | Aktor a adus bucurie pentru 2.000 de copii din trei scoli, cu o donatie de carti
14 Mar 06:37 | ROGBC: Preturile locuintelor eficiente energetic pot creste cu pana la 5% in 2025
11 Mar 11:40 | Fundatia Brico Dépôt investeste 250.000 de lei in 5 noi proiecte sociale
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel: 021-336.04.16
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA