Luni, 24 Februarie 2025
RO EN

Cetatenii se pot implica in gestionarea fondurilor UE pentru protectia mediului

Cetatenii interesati, sindicatele, patronatele si organizatiile non-guvernamentale se pot implica pentru o mai buna gestionare a fondurilor europene in perioada 2021-2027, deosebit de importanta pentru actiunile de protectie a mediului. Implicarea cetateneasca asigura investirea mai eficienta a banilor in proiecte cu impact real la nivel local, accesarea mai facila a alocarilor si contribuie la prevenirea fraudei si utilizarea abuziva a fondurilor, arata un raport Bankwatch lansat cu scopul de a incuraja persoanele interesate sa participe activ la luarea deciziilor cu impact asupra mediului.
Codul european de conduita referitor la parteneriat (nr. 240/2014) obliga Guvernul sa respecte principiul parteneriatului si sa includa partile interesate in procesul decizional privind bugetul UE. Partenerii se pot implica in toate etapele de pregatire a fondurilor UE de la programare (stabilirea obiectivelor si programelor operationale), pana la implementare, monitorizare si evaluare. In plus, dreptul la consultare al partenerilor este garantat si prin articolul 6 din Regulamentul privind dispozitiile comune 2018/0196, iar pentru proiectele de mediu exista o conventie speciala, Conventia de la Aarhus transpusa in legislatia romaneasca prin legea 86/2000, care garanteaza cetatenilor accesul la informatii, participarea acestora la luarea deciziilor si accesul la justitie in problemele de mediu.
Romania va avea la dispozitie, conform ultimelor negocieri din cadrul Consiliului European, 24 de miliarde de euro bani europeni pentru combaterea schimbarilor climatice si protectia mediului. Acesti bani vor trebui investiti eficient pentru ca tara sa isi atinga tinta de 44% de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera si pentru a contribui la efortul global de limitare a cresterii temperaturii la 1,5°C. Implicarea cetatenilor va fi cu atat mai valoroasa in judetele cu industrii poluante - Gorj, Dolj, Hunedoara, Galati, Prahova, Mures - care pot beneficia de fonduri suplimentare semnificative daca isi planifica o tranzitie justa.
"Este important ca cetatenii sa stie ca au capacitatea de a influenta deciziile autoritatilor cu privire la investitiile realizate din fonduri europene. Acestia sunt bani publici care trebuie indreptati catre proiecte in beneficiul lor. De prea multe ori au fost organizate consultari publice de forma, fara un rezultat real, in care opiniile cetatenilor nu au fost luate in considerare. Autoritatile trebuie sa respecte principiile participarii si sa organizeze consultari si dezbateri constructive, sa se asigure ca publicul este informat cu privire la acestea si ca poate participa", a declarat Laura Nazare, Campaigner tranzitie energetica, Bankwatch Romania.
Ghidul „Finantarea climatica prin Pactul Ecologic European” explica pentru fiecare etapa cum se pot implica indivizii si asociatiile, dar si cum sunt gestionate fondurile europene. Autoritatile nationale care gestioneaza fondurile organizeaza grupuri de lucru active pe toata perioada de finantare din care cetatenii pot face parte. Programele operationale din urmatorul cadru financiar multianual care vizeaza investitii de mediu sunt: Programul Operational Dezvoltare Durabila, Programul Operational pentru Tranzitie Justa, Programul Operational Transport, Programele Operationale Regionale, dar si cel de Educatie si Ocupare.
Raportul Bankwatch poate fi descarcat de aici!

Din aceeasi categorie

06 Feb 13:31 | Buildgreen: Aderarea la Schengen aduce Romaniei economii anuale de 53 mil. euro
29 Ian 11:18 | Romania Eficienta: Spitalele, scolile si blocurile trebuie prioritar eficientizate energetic
22 Ian 15:48 | Roboti de mare precizie vor cantari particulele de praf din 3 metropole ale Romaniei
18 Dec 06:00 | BAU INDUSTRIE: Consumul de energie si protectia climei, obiective pentru constructii
17 Dec 12:02 | ABB colaboreaza cu World GBC pentru a promova cladiri durabile si eficiente in Europa
17 Dec 06:00 | De la constructii de succes la bucuria de a darui: Leviatan Group, alaturi de HOSPICE
16 Dec 13:31 | AKTOR: Mos Craciun pentru 300 de copii de la spitalele Gr. Alexandrescu si Gomoiu
12 Dec 13:07 | TotalEnergies Marketing sprijina educatia pentru protectia animalelor si a mediului
11 Dec 11:49 | Ariston s-a alaturat proiectului HFHR Hope Build si a donat 8 sisteme HVAC hibride
05 Dec 06:45 | ANALIZA: NZEB - primul pas catre noua era a cladirilor independente energetic
Image
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA