Duminică, 23 Februarie 2025
RO EN

CCE: Emisiile “zero” pana in 2050 necesita cheltuieli anuale de 1.000 miliarde euro

Tranzitia la o economie cu zero emisii nete va necesita investitii publice si private semnificative, insa UE nu actioneaza in mod suficient pentru a canaliza fondurile catre activitati durabile. Aceasta este concluzia unui raport special publicat astazi de Curtea de Conturi Europeana, in care se face apel la actiuni mai coerente din partea UE. Comisia Europeana s-a concentrat in mod corect pe imbunatatirea transparentei pe piata, insa auditorii critica lipsa de masuri insotitoare care sa abordeze costurile sociale si de mediu ale activitatilor economice nedurabile. Potrivit raportului, Comisia trebuie sa aplice criterii coerente pentru a determina durabilitatea investitiilor de la bugetul UE si sa canalizeze mai bine eforturile pentru a genera oportunitati de investitii durabile.
„Actiunile intreprinse de UE in legatura cu finantarea durabila nu vor fi complet eficace daca nu sunt insotite de masuri suplimentare pentru a reflecta costurile sociale si de mediu ale activitatilor nedurabile”, a declarat doamna Eva Lindström, membra Curtii de Conturi Europene responsabila de raport. „Activitatile economice nedurabile au in continuare o profitabilitate prea mare. Comisia a depus multe eforturi pentru ca acest caracter nedurabil sa aiba parte de o mai mare transparenta, insa problema fundamentala nu a fost inca rezolvata”.
Principalele probleme constau in faptul ca piata nu ia suficient in considerare efectele negative sociale si de mediu ale activitatilor nedurabile si in lipsa generala de transparenta in legatura cu ceea ce este durabil. Curtea observa ca Planul de actiune privind finantarea durabila din 2018 al Comisiei a raspuns acestor probleme doar partial; numeroase masuri din acesta au suferit intarzieri si au nevoie de actiuni suplimentare pentru a deveni operationale. Auditorii pun accentul pe nevoia de a pune in aplicare integral planul de actiune si subliniaza importanta finalizarii sistemului comun de clasificare a activitatilor durabile („taxonomia UE”) pe baza unor criterii stiintifice. Curtea recomanda luarea unor masuri suplimentare menite sa asigure ca pretul emisiilor de gaze cu efect de sera reflecta mai bine costurile de mediu ale acestora.
De asemenea, raportul evidentiaza rolul important pe care il are BEI in ceea ce priveste finantarea durabila. Referitor la sprijinul financiar din partea UE gestionat de Banca Europeana de Investitii (BEI), auditorii au constatat ca sprijinul furnizat prin Fondul european pentru investitii strategice (FEIS) nu s-a concentrat pe regiunile in care este cea mai mare nevoie de investitii durabile, in special in Europa Centrala si de Est. In plus, doar o foarte mica parte din finantarea disponibila a fost cheltuita pe actiuni de adaptare la schimbarile climatice. Pentru a remedia aceasta problema, Curtea recomanda Comisiei sa constituie, in cooperare cu statele membre, o rezerva de proiecte durabile.
In fine, auditorii au constatat ca nici bugetul UE nu respecta in totalitate bunele practici in materie de finantare durabila si nu ia in considerare criterii coerente si bazate pe date stiintifice pentru a se evita aducerea de prejudicii semnificative mediului. S-a constatat ca doar in cadrul programului InvestEU investitiile sunt evaluate in raport cu standarde sociale si de mediu comparabile cu cele utilizate de BEI. Aceasta inseamna ca exista riscul sa fie utilizate criterii diferite sau insuficient de stricte pentru a se determina durabilitatea sociala si din punctul de vedere al mediului a unor activitati identice, dar finantate de programe diferite ale UE, inclusiv de fondul de redresare al UE. In plus, multe dintre criteriile folosite pentru urmarirea contributiei bugetului UE la obiectivele climatice nu sunt la fel de stricte si de fundamentate pe date stiintifice precum cele elaborate pentru taxonomia UE. Prin urmare, Curtea recomanda aplicarea principiului de „a nu prejudicia in mod semnificativ” si a criteriilortaxonomiei UE in mod coerent la nivelul de ansamblu al bugetului UE.
Raportul de audit va contribui la punerea in aplicare a Strategiei din 2021 pentru finantarea tranzitiei catre o economie durabila, publicata de Comisie la inceputul lunii iulie.

Din aceeasi categorie

06 Feb 13:31 | Buildgreen: Aderarea la Schengen aduce Romaniei economii anuale de 53 mil. euro
29 Ian 11:18 | Romania Eficienta: Spitalele, scolile si blocurile trebuie prioritar eficientizate energetic
22 Ian 15:48 | Roboti de mare precizie vor cantari particulele de praf din 3 metropole ale Romaniei
18 Dec 06:00 | BAU INDUSTRIE: Consumul de energie si protectia climei, obiective pentru constructii
17 Dec 12:02 | ABB colaboreaza cu World GBC pentru a promova cladiri durabile si eficiente in Europa
17 Dec 06:00 | De la constructii de succes la bucuria de a darui: Leviatan Group, alaturi de HOSPICE
16 Dec 13:31 | AKTOR: Mos Craciun pentru 300 de copii de la spitalele Gr. Alexandrescu si Gomoiu
12 Dec 13:07 | TotalEnergies Marketing sprijina educatia pentru protectia animalelor si a mediului
11 Dec 11:49 | Ariston s-a alaturat proiectului HFHR Hope Build si a donat 8 sisteme HVAC hibride
05 Dec 06:45 | ANALIZA: NZEB - primul pas catre noua era a cladirilor independente energetic
Image
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA