Luni, 28 Aprilie 2025
RO EN

BNR: Companiile care genereaza mai putin carbon sunt de trei ori mai profitabile

Creditele acordate de bancile din Romania sunt directionate, in proportie de 15%, catre companii intensive in generarea de carbon, potrivit datelor din Raportul de stabilitate pe anul 2019, prezentate de Cristian Popa, membru in Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), si citat de Agerpres.
"Daca ne uitam din perspectiva de stabilitate financiara, colegii mei au luat primele zece banci care imprumuta cel mai mult sectoare care genereaza mult carbon. 15% din totalul creditelor acordate de bancile din Romania sunt pentru companii care sunt intensive in generarea de carbon. Prima banca din cele zece are undeva la 15% din creditele poluante. Analiza indicatorilor financiari arata ca, de trei ori mai putin profitabile, sunt companiile care genereaza mai mult carbon decat cele cu impact mic in generarea de carbon. In acelasi timp, acestea sunt mai putin capitalizate si din cauza faptului ca sunt mai putin solvabile, se imprumuta mai putin. Companiile cu impact ridicat de generare de carbon sunt undeva de doua ori mai putine", a declarat Ciprian Popa, in cadrul participarii sale la dezbaterea cu tema "Bugetul european pentru perioada 2021-2027 si strategia Romaniei in procesul de negociere", ce a avut loc ieri in Bucuresti.
Reprezentantul BNR a mai precizat faptul ca ponderea de 25% a industriei romanesti in total PIB este la un minim al ultimilor 25 de ani, dar nu inseamna ca "este putin".
"Conform Eurobarometru, 93% dintre europeni vad «climate change» ca pe o datorie a politicienilor sa trateze problemele ridicate de cetateni. In acelasi timp, bancile centrale pot fi parte din acest proces, dar nu pot fi protagoniste, nu pot sa-si asume ca obiectiv schimbarea climatica. Deci, o banca centrala nu poate veni sa spuna: «Voi limita incalzirea globala». Treaba ei este sa lupte cu inflatia si asumarea mai multor obiective. Ponderea industriei romanesti in total PIB este la un minim al ultimilor 25 de ani. Asta nu inseamna ca 25% din PIB, cat reprezinta industria in prezent, este putin. Aceasta cifra influenteaza normal si intensitatea de carbon. Colegii mei care au realizat studiul au impartit industriile in patru categorii: industriile care nu genereaza sau genereaza foarte putin carbon, industrii cu impact scazut, industrii cu impact mediu si industrii cu impact ridicat. Daca adunam industriile care genereaza carbon, putem observa ca ele reprezinta 50% din valoarea adaugata bruta, undeva la 40% din numarul de salariati din Romania si peste 50% din numarul de active", a subliniat Cristian Popa.

Din aceeasi categorie

18 Apr 07:00 | NOUA solutii validate pentru cladiri si comunitati mai ecologice pe calea zero net
15 Apr 10:42 | RoGBC: 400 milioane euro pentru renovare energetica in ECE, in perioada 2026-2029
14 Apr 12:49 | Habitat for Humanity Romania continua campania "Pune TU piatra de temelie!"
10 Apr 10:10 | STRATOS: Raportarea CBAM vizeaza lanturile de aprovizionare si emisiile de carbon
27 Mar 11:32 | Romania a importat de doua ori mai multe materii prime reciclabile din tarile non-UE
26 Mar 10:43 | Codrut Nicolau se alatura Indicathor ESG si extinde expertiza firmei in strategii ESG
24 Mar 12:26 | PORR Romania a celebrat Ziua Internationala a Padurilor prin actiuni de plantare
17 Mar 13:54 | Aktor a adus bucurie pentru 2.000 de copii din trei scoli, cu o donatie de carti
14 Mar 06:37 | ROGBC: Preturile locuintelor eficiente energetic pot creste cu pana la 5% in 2025
11 Mar 11:40 | Fundatia Brico Dépôt investeste 250.000 de lei in 5 noi proiecte sociale
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel: 021-336.04.16
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA