Duminică, 23 Februarie 2025
RO EN

BANKWATCH vizeaza imbunatatirea politicilor publice privind eficienta energetica

Bankwatch Romania in parteneriat cu Asociatia 2Celsius lanseaza proiectul „Provocarile tranzitiei energetice in Romania” prin care cele doua organizatii isi propun sa implice societatea civila si sa incurajeze participarea democratica in procesul de transformare a sistemului energetic. Proiectul este derulat cu sprijinul financiar Active Citizens Fund Romania, program finantat de Islanda, Liechtenstein si Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.
Proiectul are trei obiective:
- Imbunatatirea politicilor publice privind energia regenerabila, eficienta energetica si reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera prin activitati de advocacy si watchdog,
- Promovarea unui model de dezvoltare regionala participativa si incluziva in judetul Gorj care sa conduca la o strategie de eliminarea treptata a utilizarii carbunelui in sectorul energetic si o tranzitie justa, cu un impact social cat mai redus asupra lucratorilor si comunitatilor acestora si
- Asigurarea implementarii corespunzatoare a legislatiei specifice protectiei mediului aplicabile in sectorul energetic, prin monitorizarea incalcarilor legislatiei, informarea comunitatilor in legatura cu drepturile acestora si instruirea a minim 20 viitori avocati, juristi sau magistrati in acest domeniu.
„In Romania 66% din emisiile de gaze cu efect de sera sunt produse de sistemul energetic. Pentru a diminua amploarea schimbarilor climatice pe care le resimtim tot mai mult pe pielea noastra, este necesara o transformare din temelii a modului in care producem si consumam energie. Aceasta transformare trebuie realizata cu atentie la implicatiile sociale si de mediu. Este o provocare pentru intreaga societate, de aceea ne dorim sa colaboram cu autoritatile si societatea civila prin activitati de advocacy si promovarea unui model de dezvoltare regionala participativa si incluziva.
Cetatenii au dreptul sa fie informati si consultati cu privire la proiectele cu impact asupra mediului sau care aduc o schimbare profunda in societate. Trebuie sa trecem de barierele consultarilor formale, sa gasim timp si spatiu ca vocile din societate sa contribuie la luarea deciziilor, ca legislatia de mediu sa fie cu adevarat respectata, ca bunastarea cetatenilor sa devina prioritara”, a declarat Ioana Ciuta, Presedinta Asociatiei Bankwatch Romania.
Pe parcursul celor 36 de luni de derulare, cele doua organizatii isi propun sa coaguleze societatea civila din judetul Gorj intr-o coalitie care sa participe activ in procesul de tranzitie justa, sa infiinteze o clinica juridica pentru dreptul mediului cu scopul de a pregati profesionisti care sa combata efectele negative de mediu ale proiectelor energetice si sa informeze publicul larg cu privire la politicile publice elaborate de autoritati pentru progresul energiei regenerabile, eficientei energetice si pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera.

Din aceeasi categorie

06 Feb 13:31 | Buildgreen: Aderarea la Schengen aduce Romaniei economii anuale de 53 mil. euro
29 Ian 11:18 | Romania Eficienta: Spitalele, scolile si blocurile trebuie prioritar eficientizate energetic
22 Ian 15:48 | Roboti de mare precizie vor cantari particulele de praf din 3 metropole ale Romaniei
18 Dec 06:00 | BAU INDUSTRIE: Consumul de energie si protectia climei, obiective pentru constructii
17 Dec 12:02 | ABB colaboreaza cu World GBC pentru a promova cladiri durabile si eficiente in Europa
17 Dec 06:00 | De la constructii de succes la bucuria de a darui: Leviatan Group, alaturi de HOSPICE
16 Dec 13:31 | AKTOR: Mos Craciun pentru 300 de copii de la spitalele Gr. Alexandrescu si Gomoiu
12 Dec 13:07 | TotalEnergies Marketing sprijina educatia pentru protectia animalelor si a mediului
11 Dec 11:49 | Ariston s-a alaturat proiectului HFHR Hope Build si a donat 8 sisteme HVAC hibride
05 Dec 06:45 | ANALIZA: NZEB - primul pas catre noua era a cladirilor independente energetic
Image
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA