Sâmbătă, 22 Februarie 2025
RO EN

2Celsius: Romania are una dintre cele mai vechi infrastructuri de energie din UE

Asociatia 2Celsius, alaturi de alte sapte organizatii neguvernamentale, solicita printr-o scrisoare deschisa Presedintelui Romaniei si Ministrului Mediului semnarea Angajamentului global pentru reducerea emisiilor de metan, care va fi discutat azi la cea de-a 27-a Conferinta a Partilor (COP27) din Egipt.
Angajamentul global pentru reducerea emisiilor de metan reprezinta o initiativa prin care tarile din intreaga lume se obliga sa contribuie la reducerea emisiilor globale de metan. Pana in prezent, 122 tari s-au alaturat acestui obiectiv ambitios de a reduce emisiile de metan cu „cel putin 30% fata de nivelurile din 2020 pana in 2030 si sa treaca spre utilizarea celor mai bune metodologii de monitorizare si verificare a emisiilor de metan, cu un accent deosebit pe sursele cu emisii mari”.
Romania are una din cele mai vechi infrastructuri de energie din Europa, iar emisii fugitive de metan au fost documentate la majoritatea infrastructurii de petrol si gaze investigate in Romania. Pe de alta parte, companiile care opereaza in Romania fac pasi mult prea mici pentru implementarea unor programe de monitorizare sau preventie de tip Leak Detection and Repair (LDAR). Aceste aspecte urgenteaza nevoia adoptarii unor masuri relevante pentru gestionarea si reducerea emisiilor de metan si necesitatea unor eforturi coordonate la nivel regional si global pentru a reduce impactul gazelor cu efect de sera asupra climei.
Conform ultimelor estimari si analize ale Agentiei Internationale de Energie se constata ca emisiile de metan din sectorul energetic sunt cu aproximativ 70% mai mari decat suma estimarilor prezentate de guvernele nationale. Reducerea emisiilor fugitive poate fi realizata cu investitii fara costuri nete, avand in vedere pretul ridicat al gazelor naturale.
Totodata, Romania este a doua tara producatoare de gaze fosile din Uniunea Europeana si e necesar sa aiba un rol proactiv in Europa, iar prin exploatarea gazului fosil au loc emisii de metan pe intregul lant de aprovizionare. Avand in vedere aceasta pozitie, tara noastra ar trebui sa isi asigure un rol important in gestionarea emisiilor de metan, mai ales in perspectiva cresterii capacitatii de exploatare a gazelor din Marea Neagra sau al unui numar tot mai mare de sonde inchise cu pierderi nemonitorizate.
Metanul este un gaz cu efect de sera puternic cu un potential de incalzire globala de 84-86 de ori mai mare decat dioxidul de carbon pe o durata de 20 de ani, iar 60% dintre emisii se datoreaza actiunilor umane.

Din aceeasi categorie

06 Feb 13:31 | Buildgreen: Aderarea la Schengen aduce Romaniei economii anuale de 53 mil. euro
29 Ian 11:18 | Romania Eficienta: Spitalele, scolile si blocurile trebuie prioritar eficientizate energetic
22 Ian 15:48 | Roboti de mare precizie vor cantari particulele de praf din 3 metropole ale Romaniei
18 Dec 06:00 | BAU INDUSTRIE: Consumul de energie si protectia climei, obiective pentru constructii
17 Dec 12:02 | ABB colaboreaza cu World GBC pentru a promova cladiri durabile si eficiente in Europa
17 Dec 06:00 | De la constructii de succes la bucuria de a darui: Leviatan Group, alaturi de HOSPICE
16 Dec 13:31 | AKTOR: Mos Craciun pentru 300 de copii de la spitalele Gr. Alexandrescu si Gomoiu
12 Dec 13:07 | TotalEnergies Marketing sprijina educatia pentru protectia animalelor si a mediului
11 Dec 11:49 | Ariston s-a alaturat proiectului HFHR Hope Build si a donat 8 sisteme HVAC hibride
05 Dec 06:45 | ANALIZA: NZEB - primul pas catre noua era a cladirilor independente energetic
Image
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA