Sâmbătă, 26 Aprilie 2025
RO EN

RP: Romania, de la pionier al tehnicii in constructii la codas in infrastructura

Au trecut 167 de ani de la nasterea unuia dintre cei mai cunoscuti ingineri constructori romani, pionier al tehnicii mondiale in proiectarea si construirea podurilor, Anghel Saligny.
Numele lui Anghel Saligny este legat, fara indoiala, de cea mai importanta lucrare a sa: podul peste Dunare, de la Cernavoda. Construit in numai cinci ani, intre 1890 si 1895, podul peste Dunare era, la acea vreme, cel mai lung din Europa si printre cele mai importante poduri metalice cu deschidere mare din lume.
Cinci ani pentru construirea unei lucrari de arta de talie europeana si mondiala. Doar cinci ani! Unde suntem in prezent, la 126 de ani de la inaugurarea podului peste Dunare? Ce am pierdut, in acest secol? De ce am ajuns, de la pionierii tehnicii mondiale in proiectarea si construirea podurilor, la coada infrastructurii rutiere si feroviare din Europa?
Unde am gresit si de ce suntem in acest moment in imposibilitatea de a veni cu proiecte viabile, cu noi cai de transport feroviar si rutier?
Sunt intrebari la care ar trebui sa putem raspunde si carora sa le si gasim solutiile de rezolvare.
Daca, in urma cu peste un secol, romanul Anghel Saligny, pe care il omagiem astazi, ducea numele tarii noastre in toata Europa si chiar si peste Ocean, astazi ne bazam - gresind deseori - pe altii sa ne construiasca drumuri, poduri si, mai rar, linii de cale ferata.
Avem profesionistii necesari pentru a revigora si a moderniza infrastructura rutiera si feroviara. Ce lipseste, din pacate, este chiar vointa politica. Iar schimbarea optiunilor in functie de politicile unui partid sau ale altuia nu poate decat sa ne lase in continuare la coada listei tarilor europene din punctul de vedere al cailor de comunicatii rutiere si feroviare.
Schimbarile de guverne, de ministri ai Transporturilor sau de directori ai Companiei Nationale de Administrare a Infrastructurii Rutiere sau ai CFR Infrastructura nu ar trebui sa fie impedimente in modernizarea drumurilor nationale sau in construirea de autostrazi si, chiar mai necesar, de infrastructura feroviara care sa permita sa ne apropiem de viteza de circulatie normala pentru secolul in care traim.
Dezvoltarea economica a unei tari depinde de crearea unei retele de drumuri si cai ferate care sa permita circulatia rapida. De aceea, politica de partid nu are voie sa impiedice modernizarea infrastructurii rutiere si feroviare, pentru ca de aceasta depind investitiile noi si viata economica si sociala a romanilor.
 
Un material de opinie de Rodica Paraschiv, Grupul parlamentar al PSD

Din aceeasi categorie

25 Feb 12:31 | Razboiul tarifelor duce la incetinirea extinderii relatiilor comerciale si recesiune
10 Feb 09:24 | Cristian Popa: Ritm foarte lent de absorbtie/implementare pentru programul PNRR
13 Ian 09:29 | Polarizarea economica a Romaniei este la originea evolutiilor politice si sociale
30 Sep 11:21 | Productivitate mai buna, prin cresterea calificarii si a capacitatilor tehnologice
25 Sep 11:29 | Regulile impuse de decarbonizare si egalitate economica aduc inflatie si recesiune
17 Sep 11:27 | Cand vom investi masiv in energie verde, digitalizare sau inteligenta artificiala?
22 Aug 11:01 | INTARZIEREA ajustarilor a dus la un dezechilibru tot mai mare in bugetul guvernului
19 Aug 10:58 | R. Craciun: Investitiile straine directe acopera doar 27% din deficitul de cont current
19 Aug 10:35 | Progrese reduse pe santierele de modernizare a caii ferate in primele 6 luni din 2024
14 Aug 13:15 | L. Croitoru: Romania nu va renunta curand la politicile fiscale nesustenabile
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel: 021-336.04.16
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA