Duminică, 27 Iulie 2025
RO EN

CIROM: Captarea si stocarea CO2, esentiale pentru neutralitate pe piata cimentului

Decarbonizarea este una dintre cele mai mari provocari cu care se confrunta in prezent economia globala. Indiferent de domeniul in care activeaza sau pozitionarea geografica, jucatorii globali sau locali au demarat proiecte concrete si au programat investitii cu scopul de a-si reduce amprenta de carbon.
Industria cimentului si-a asumat si este pregatita sa accelereze parcursul catre neutralitatea climatica astfel ca, pana in 2030, emisiile de carbon sa fie reduse cu 30%, iar pana in 2050, sa se atinga obiectivele asumate. Decarbonizarea vizeaza fiecare etapa din lantul valoric (de la clincher, la ciment, la beton, la modul de a construi si de a demola). Aceasta implica utilizarea tehnologiilor cunoscute, dar si dezvoltarea unor noi tehnologii si produse inovatoare.
Cresterea eficientei energetice, dezvoltarea de produse cu amprenta scazuta de CO2, modernizarea si automatizarea proceselor de productie, co-procesarea deseurilor industriale si municipale sortate, utilizarea energiei din surse regenerabile sunt masuri deja implementate.
Captarea, utilizarea si stocarea carbonului (CCUS) este o tehnologie-cheie inovatoare pentru atingerea neutralitatii climatice a productiei de ciment si var, care are de gestionat emisii de proces inevitabile. Acestea se datoreaza materiei prime – calcarul, nu arderii combustibililor, si reprezinta aproximativ 60% din emisiile de CO2 ale unei fabrici de ciment si de 75% in cazul varului. Noua tehnologie asigura captarea carbonului din activitatea de productie, transportul si stocarea lui in deplina siguranta in subteran sau reintroducerea lui in circuitul economic. Investitiile intr-un astfel de proiect integrat pot atinge costuri intre 300-500 de milioane de euro pentru o fabrica standard, astfel incat este esential sa existe atat cadrul legal cat si mecanismele de finantare, pentru dezvoltarea proiectelor CCUS in Romania. Investitiile pentru captarea carbonului conduc la decarbonizare doar daca sunt asigurate simultan si posibilitatea de transport si stocare.
 
 
"Adoptarea tehnologiilor CCUS este o solutie primordiala de decarbonizare atat pentru producatorii de ciment si var, cat si pentru alti producatori industriali. Pentru a atinge obiectivele climatice, mentinand totodata competitivitatea industriei, este necesar ca Romania sa se alinieze cu bunele practici existente la nivel european si international, sa dezvolte si sa puna in aplicare prevederi legislative europene care vizeaza captarea, transportul, stocarea si utilizarea carbonului. CCUS reprezinta o parte indispensabila pentru atingerea obiectivului net zero in economie. Fara aceste masuri, industriile ale caror emisii de CO2 provin din materia prima nu vor tine pasul cu dezvoltarile din celelalte tari europene. Pentru a atinge desideratul de neutralitate climatica este nevoie de un efort comun al tuturor factorilor care pot contribui la decarbonizarea industriei si societatii romanesti in ansamblul ei”, a declarat Marinela Dracea, Presedinte CIROM.
Tehnologia CCUS este utilizata in intreaga lume in moduri diferite si reduce deja emisiile de gaze cu efect de sera. La nivel european, au fost lansate o serie de proiecte in domeniu, primele dintre acestea urmand sa devina operationale din 2024. Au fost deja finantate din Fondul de Inovare patru proiecte CCUS pentru ciment si unul pentru var, cu o valoare totala de peste 800 milioane de euro, iar alte sase proiecte pre-selectate la apelul din iulie 2023 sunt in curs de semnare a contractelor de finantare. Fondul pentru Inovare este gestionat direct de Comisia Europeana. Se estimeaza ca mai bine de 15 proiecte de captare si stocare a CO2 din sectorul cimentului vor fi operationale pana in 2030.

Din aceeasi categorie

25 Iul 07:00 | WURTH: Optimism moderat, dupa un semestru in care climatul de afaceri isi revine
22 Iul 07:00 | HORNBACH: Beneficiarii raman precauti privind initierea de proiectele mari in 2025
16 Iul 12:41 | Vindem-ieftin.ro: Romania risca un nou exod al fortei de munca din constructii
16 Iul 07:40 | Peikko Romania investeste in tehnologii noi si extinderea productiei locale
14 Iul 17:35 | BRAND Romania deschide o fabrica de componente metalice pentru izolatii la Ploiesti
14 Iul 17:57 | BASF a inceput operarea uzinei de reciclare pentru baterii din Schwarzheide
11 Iul 07:19 | CIROM: Importurile de ciment non-UE, avantajate de lipsa normelor privind emisiile
08 Iul 07:00 | KINGFISHER: Inceput bun al anului fiscal si prognoze optimiste pe termen scurt
30 Iun 07:52 | Regulamentul UE revizuit pentru comercializarea produselor pentru constructii
30 Iun 07:00 | WIENERBERGER: Rezultate solide in trimestrul intai datorate inovarii si rezilientei
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel: 021-336.04.16
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA