Marți, 29 Aprilie 2025
RO EN

UPT: Eliminarea facilitatilor ar putea duce la adancirea crizei de angajati din IT

Eliminarea scutirii de impozit a IT-istilor poate avea un efect invers. In piata deja exista o tendinta a angajatilor de a-si infiinta PFA-uri sau de a lucra pentru companii din strainatate.
- In prezent sunt aproximativ 100.000 de angajati in IT care beneficiaza de scutirea impozitului pe venit;
- In mediul politic si guvernamental se vorbeste deja de eliminarea acestui avantaj, iar principalul argument este ca masura ar creste veniturile la bugetul statului;
- Rectorul Universitatii Politehnica Timisoara, Florin Dragan, atrage atentia ca o astfel de masura ar putea duce la adancirea crizei de angajati din IT. O parte dintre actualii angajati ar putea lucra din Romania pentru companii din strainatate.
In spatiul public au aparut mai multe discutii despre eliminarea scutirii impozitului pe venit de care beneficiaza angajatii din IT, constructii si cercetare. Potrivit Ministerului de Finante aceasta masura ar aduce anual inca 600 de milioane de euro la bugetul statului. Numai ca o astfel de decizie poate avea efecte contrar asteptarilor pentru ca majoritatea angajatorilor nu sunt dispusi sa acopere aceasta impozitare, iar in piata sunt deja miscari ale angajatilor catre freelancing sau companii din strainatate. Florin Dragan, rectorul Universitatii Politehnica Timisoara a analizat situatia si vine cu mai multe concluzii.
„Multe companii de IT din strainatate deja au inceput campanii de recrutare, iar planul lor cuprinde si angajati din Romania. Pandemia de coronavirus a facut ca distanta sa nu mai fie o problema. Practic, oamenii pot lucra de acasa pentru companiile de afara pentru ca acestea nu le vor impune prezenta fizica la birou sau in tara respectiva. In momentul in care veniturile angajatilor din IT vor scadea, ei vor fi tentati sa faca pasul catre firme de afara. Piata IT nu poate suporta o astfel de migratie pentru ca este o mare criza de specialisti. Pe de alta parte, exista un trend ca angajatii cu venituri mari sa isi faca PFA-uri sau propriile firme unde este un altfel de sistem de impozitare. O eliminare a scutirii impozitului pe venit va face ca aceste tendinte sa creasca si automat taxele platite statului vor scadea”, sustine Florin Dragan, rectorul Universitatii Politehnica Timisoara.
Universitatea Politehnica Timisoara a colaborat de-a lungul timpului atat cu companiile prezente in vestul tarii, cat si cu institutiile statului pentru a gasi cele mai bune solutii pentru piata muncii. Numeroase companii prezente in vestul tarii au venit in ultimul an pentru a se consulta cu specialistii UPT in vederea unor noi investitii. Un calcul arata ca in ultimele sase luni au fost anuntate investitii straine de aproximativ un miliard de euro pentru extinderea capacitatii de productie a unor companii, dar si pentru cercetare, in crearea unor noi produse inovatoare. O mare parte din bugetele planificate de aceste companii este alocat resursei umane.
„In momentul in care specialistii financiari ai acestor companii au planificat bugetele de extindere, au luat in calcul baza fiscala care exista in acel moment. O astfel de miscare ar produce un adevarat soc pentru ca in Romania, cand recrutezi un om, negociezi salariul net. Daca salariul este impozitat, practic ii propui un venit mai mic fata de ce era planificat in buget iar acest lucru poate duce la o ingreunare a recrutarii. Altfel spus, investitiile anuntate deja ar putea fi afectate sau s-ar putea tempera. Putem fi pusi in situatia ca proaspetii absolventi ai universitatilor din Romania sa fie direct angajati de companii din strainatate, sa lucreze pentru birourile de acolo pe salarii mai mari, iar criza fortei de munca de la noi sa se acutizeze”, sustine Florin Dragan, rector la Universitatea Politehnica Timisoara.
 
Doi dintre pilonii PNRR ar putea fi afectati: digitalizarea si constructiile
Facultatea de Constructii din cadrul Universitatii Politehnica Timisoara a inregistrat in ultimii ani o crestere a numarului de studenti. Interesul fata de acest domeniu a crescut din 2018, perioada cand au fost introduse mai multe facilitati fiscale pentru angajatii din constructii. Datele culese din Registrul General de Evidenta a Salariatilor arata ca absolventii Facultatii de Constructii a UPT au o rata de angajabilitate egala cu absolventii Facultatii de Automatica si Calculatoare.
„Putem spune ca facilitatile fiscale introduse la acel moment au <<albit>> acest domeniu. Daca ne intoarcem la sistemul de impozitare din constructii de la nivelul anului 2017, toate eforturile depuse pana in prezent vor fi anulate si ne intoarcem la o munca <<la gri>> a angajatilor. Pentru absolventii de constructii de la UPT angajabilitatea a crescut cu aproape zece la suta comparativ cu acum patru ani. Planul National de Redresare si Rezilienta se bazeaza foarte mult pe investitii in infrastructura. Daca punem bete in roate firmelor din constructii, obiectivele asumate in PNRR pot fi ingreunate”, a declarat Florin Dragan, rectorul Universitatii Politehnica Timisoara.
Un alt domeniu cu o deosebita importanta in PNRR este digitalizarea. Acest lucru se poate face cu IT-isti, dar si cu oameni din cercetare, care si ei beneficiaza de scutirea impozitului pe venit.
„In prezent este foarte dificil sa convingi oamenii buni sa lucreze exclusiv in cercetare. Este un domeniu in care am putea face mai multe, iar un venit mai mare este un imbold pentru un specialist sa ramana in cercetare. Majoritatea absolventilor de facultate se duc catre dezvoltare, insa cercetarea aduce in piata un plus de valoare mai mare. Daca veniturile oamenilor din cercetare vor scadea, odata cu cele din IT, atunci ei vor pleca sau vor migra spre alte forme de colaborare si multe dintre proiectele de digitalizare vor fi in pericol“, a incheiat rectorul Universitatii Politehnica Timisoara.

Din aceeasi categorie

09 Apr 11:14 | VUCAMIX: 57% dintre angajati isi doresc competente in Inteligenta Artificiala
02 Apr 10:13 | UTCB incepe campania de admitere 2025, sub conceptul provocator "Daramam mituri"
27 Mar 09:30 | eJobs: Constructiile, in topul celor mai bine platite meserii din Romania, in 2025
26 Mar 12:39 | Angajatorii din constructii ofera asigurari de sanatate de pana la 1.200 euro/angajat
14 Mar 13:31 | Ministerul Muncii va inlocui aplicatia Revisal cu platforma REGES-ONLINE - implicatii
13 Mar 11:39 | ESSA Group a raportat o crestere de 31% a afacerilor in 2024, la 32,7 milioane euro
13 Mar 06:00 | ADECCO: Cresteri ale cotei de piata, generare de numerar si profitabilitate solida
27 Feb 06:00 | RANDSTAD raporteaza progrese strategice si estimeaza cresteri secventiale
19 Feb 06:00 | MANPOWER: Cifra de afaceri de 4,4 miliarde USD, intr-un context provocator
17 Feb 11:21 | Piata muncii: Generatia Z, impactul AI si schimbari majore pentru angajatori in 2025
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel: 021-336.04.16
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA