Duminică, 23 Februarie 2025
RO EN

PWC: Aproape un sfert din tinerii din lume si-au pierdut locul de munca in pandemie

Aproape un sfert dintre tinerii cu varsta intre 18 si 24 de ani la nivel mondial, insemnand circa 325 milioane de persoane, si-au pierdut locurile de munca sau au veniturile diminuate din cauza pandemiei, iar pe termen mediu si lung automatizarea este urmatoarea amenintare, releva raportul ”Reaching YES. Addressing the youth employment and skilling challenge”, realizat de PwC, UNICEF si Generation Unlimited.
Raportul noteaza ca, desi numarul tinerilor cu varste intre 15 si 24 de ani a crescut cu 30% intre anii 1999 si 2019, rata de angajare in randul lor a scazut cu aproximativ 12% in aceeasi perioada. Dintre tinerii care sunt angajati, multi se afla in economia informala si ocupa locuri de munca cu salarii mici, conditii de munca periculoase si cu siguranta redusa. Acestia au fost cei mai expusi pierderii locurilor de munca in timpul pandemiei. Dintre cei care au un loc de munca formal, multi sunt angajati pe pozitii inferioare calificarii lor pentru ca nu au competente aliniate cu nevoile angajatorilor sau pentru ca oferta pentru pozitiile care li s-ar potrivi este prea mica.
 
Potrivit Institutului National de Statistica, in trimestrul al doilea din 2021, rata de ocupare a tinerilor (15-24 ani) din Romania a fost de 22%, de aproape 3 ori mai mica decat rata de ocupare a populatiei generale in varsta de munca (15-64 ani), de 62,4%.
"Tranzitia de la scoala la piata muncii este dificila pentru multi tineri fie pentru ca s-au pregatit pentru profesii unde oferta este prea mica, fie pentru ca aptitudinile lor sunt nealiniate cu asteptarile angajatorilor, fie pentru ca nu vor sa urmeze alte programe de invatare, considerand ca studiile formale sunt suficiente. Cu alte cuvinte exista un decalaj intre ceea ce ofera economia reala si competentele generatiilor care intra pe piata muncii. Situatia risca sa devina mai complicata in contextul digitalizarii accelerate care va necesita o pregatire tot mai sofisticata, insemnand competente tehnice, dar si creativitate, comunicare, gandire critica si capacitate de a rezolva probleme. Atat sistemele de educatie formala, cat si angajatorii au o misiune si o responsabilitate de a ajuta tinerii sa se integreze pe piata muncii", a declarat Dinu Bumbacea, Country Managing Partner PwC Romania.
 
Multe locuri de munca care traditional au fost ocupate de tineri risca sa fie automatizate, intr-un ritm accelerat, iar fara programe educationale, scaderea ratei de angajare si somajul in randul acestora pot avea implicatii sociale mai largi prin cresterea polarizarii, erodarea increderii institutionale si generarea de tulburari sociale. Mai ingrijorator este ca 63% dintre tinerii intre 15 si 24 de ani de la nivel mondial nu au acces la internet acasa pentru a invata cel putin competente digitale de baza.
Dobandirea competentelor potrivite pentru piata muncii de catre tineri este o problema globala si trebuie abordata la nivel national si local, mai ales in contextul in care companiile au pe agenda cresterea productivitatii prin automatizare.
Peste 40% din directorii generali din Romania, interesati de cresterea productivitatii prin automatizare
 
Potrivit raportului CEO Survey 2021, 83% dintre directorii generali la nivel global au in plan cresterea investitiilor in digitalizare. In acelasi timp, 36% vor sa creasca productivitatea companiilor lor prin tehnologie si automatizare, ceea ce reprezinta mai mult decat dublul ponderii directorilor executivi care au spus acelasi lucru in 2016. Si in acest context, ei au in topul prioritatilor crearea unei forte de munca calificate, educate si adaptabile.
Procentul este si mai mare in Romania, unde peste 40% dintre directorii generali se arata interesati de adaptarea strategiei fortei de munca si de cresterea productivitatii prin automatizare si tehnologizare pentru a asigura competitivitatea propriilor organizatii. Circa jumatate dintre directorii generali din Romania planifica cresteri de peste 10% a investitiilor in transformare digitala.
Mai mult, directorii generali din Romania spun ca disponibilitatea abilitatilor cheie reprezinta o amenintare pentru dezvoltarea organizatiilor, 82% dintre ei declarandu-se preocupati si extrem de preocupati de acest aspect. Astfel, 39% dintre ei sunt interesati sa asigure competentele necesare angajatilor si sa creasca posibilitatea acestora de a se adapta la o realitate dinamica si incerta. De asemenea, 61% dintre liderii de organizatii din Romania plaseaza pe locul trei in topul agendei de prioritati a Guvernului dezvoltarea unei forte de munca pregatite, educate si flexibile.

Din aceeasi categorie

19 Feb 06:00 | MANPOWER: Cifra de afaceri de 4,4 miliarde USD, intr-un context provocator
17 Feb 11:21 | Piata muncii: Generatia Z, impactul AI si schimbari majore pentru angajatori in 2025
07 Feb 09:41 | PWC: Ponderea firmelor care anticipeaza reduceri de personal in 2025, in crestere
30 Ian 12:29 | MMSS: 191 accidente pe santierele de cladiri consemnate in primele 9 luni din 2024
23 Ian 17:31 | PWC: Doar 10% din angajatori vor ajusta salariul brut dupa eliminarea facilitatilor
22 Ian 12:39 | SONDAJ: Patru din 10 angajati din Romania cheltuiesc 90% din veniturile lunare
16 Ian 13:04 | PWC: Majorarea salariului minim duce la cresteri ale altor metode de remunerare
16 Ian 12:01 | SAINT-GOBAIN: Certificare "Angajator de Top" pentru al 9-lea an consecutiv
09 Ian 12:41 | Piata muncii in 2024: Aproape 300.000 de locuri de munca noi si 11 milioane aplicari
20 Dec 11:27 | Beneficii salariale: un instrument strategic pentru optimizarea resurselor umane
Image
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA