Luni, 24 Februarie 2025
RO EN

Mihai Daraban, CCIR: E timpul sa apelam la forta de munca din strainatate

Romania trebuie sa iasa din "doliul" dupa forta de munca pe care a pierdut-o si sa se gandeasca cum poate fi suplinit acest deficit, sa apeleze la forta de munca mai ales din zona Asiei, a declarat, presedintele Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, Mihai Daraban.
"Probabil trecem printr-o ciclicitate, pentru ca ce ni se intampla noua ce li s-a intamplat si tarilor din vest acum zeci de ani, cand stim bine ca italienii, portughezii munceau in Germania si in tarile nordice. Iata ca a venit si randul nostru sa migram. Cred ca e timpul sa iesim din acest doliu, cu ghilimele, dupa forta de munca pe care am pierdut-o, trebuie sa ne gandim la viitor si sa ne gandim cum suplinim acest deficit de forta de munca, cu toate ca sunt cam doua milioane de cetateni apti de munca existenti in Romania azi si care nu muncesc. Si de aici am avut grija sa scot acele categorii defavorizate. Vorbesc de apti de munca. Dar pana se vor trezi acei doua milioane de oameni la realitate cred ca trebuie sa apelam la forta de munca calificata mai ales din zona Asiei, pentru ca ne e mai la indemana", a spus Daraban la conferinta "Impactul si managementul migratiei cetatenilor straini in Romania - Perspective si solutii cu privire la managementul si performantele lucratorilor straini", organizata de CCIR, in parteneriat cu TAKT Manpower Romania si PATROMIL.
Presedintele Camerei de Comert a subliniat ca Romania se afla intr-o zona "oarecum defavorizata", iar pozitia geostrategica la Marea Neagra nu este neaparat o binecuvantare, in contextul in care tarile riverane sunt "slabe" din punct de vedere economic.
"Suntem din pacate intr-o zona oarecum defavorizata, in sensul ca, desi multi spun de celebra noastra pozitie geostrategica la Marea Neagra. Marea Neagra sa stiti ca nu e neaparat o binecuvantare, mai ales in contextul in care are tari riverane slabe din punct de vedere economic. Marii Negre ii lipseste de fapt acel motor al economiei, acel generator, ceva de genul Coreii de Sud, Germaniei, care sa aduca trafic, sa forteze stramtorile turcesti pentru un comert adecvat. Din pacate, Bulgaria are 69 miliarde de dolari PIB-ul, Romania 248 miliarde de dolari, Ucraina 155 miliarde de dolari, Rusia 1.493 miliarde si Georgia 15,8. Am scos Turcia din ecuatia Marii Negre pentru ca turcii tot ce au comercial e la sud de Istanbul, catre Marmara, Egee si Mediterana", a explicat Daraban.
El a adaugat ca, in acest context, trebuie folosita ruta de transport intern europeana "care se numeste Dunarea", care sa fie adusa la capacitatea "macar la jumatate din ce se intampla pe Rin".
"Si aici ramane de vazut daca vom reusi, mai ales cu PNRR (Planul National de Redresare si REzilienta n.r) si alte proiecte europene, pe care sa le inteleaga si celelalte tari riverane Dunarii ca sa putem avea aceasta solutie", a punctat presedintele CCIR.
Daraban a mai aratat ca sunt domenii clar afectate de lipsa fortei de munca si, din bilanturile contabile depuse anul acesta de companii, "lipsesc" 100.000 de oameni.
"Sunt 37.000 de societati in plus care au depus bilantul si, paradoxal, lipsesc 100.000 de oameni. Din 4,1 milioane, acum suntem cam 3,9 milioane. Deci au disparut cam 100.000 din ce declara societatile. Trebuie sa fim si constienti ca tehnologia vine din urma. Tehnologia in general suplineste forta de munca, dar nu suntem noi in faza aceea inalt tehnologica", a punctat oficialul CCIR.
Acesta a subliniat ca, dupa anul 2.000, atrageam investitiile straine in Romania cu forta de munca si calificata si suficienta, ori in prezent nu ne mai putem lauda cu acest lucru.

Din aceeasi categorie

19 Feb 06:00 | MANPOWER: Cifra de afaceri de 4,4 miliarde USD, intr-un context provocator
17 Feb 11:21 | Piata muncii: Generatia Z, impactul AI si schimbari majore pentru angajatori in 2025
07 Feb 09:41 | PWC: Ponderea firmelor care anticipeaza reduceri de personal in 2025, in crestere
30 Ian 12:29 | MMSS: 191 accidente pe santierele de cladiri consemnate in primele 9 luni din 2024
23 Ian 17:31 | PWC: Doar 10% din angajatori vor ajusta salariul brut dupa eliminarea facilitatilor
22 Ian 12:39 | SONDAJ: Patru din 10 angajati din Romania cheltuiesc 90% din veniturile lunare
16 Ian 13:04 | PWC: Majorarea salariului minim duce la cresteri ale altor metode de remunerare
16 Ian 12:01 | SAINT-GOBAIN: Certificare "Angajator de Top" pentru al 9-lea an consecutiv
09 Ian 12:41 | Piata muncii in 2024: Aproape 300.000 de locuri de munca noi si 11 milioane aplicari
20 Dec 11:27 | Beneficii salariale: un instrument strategic pentru optimizarea resurselor umane
Image
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA