Luni, 24 Februarie 2025
RO EN

BNS: Lipsa negocierilor colective intretine inegalitatile si disparitatile salariale

De aproape 5 ani in Parlament se incearca corectarea Legii dialogului social. In toti acesti ani organizatiile patronale au refuzat o analiza obiectiva a efectelor pe care reforma dialogului social din 2011 le-a avut asupra pietei muncii si a relatiilor de munca.
In 2011 patronatele si-au folosit toata influenta de care dispuneau pentru a distruge negocierile colective la nivel national si la nivel de sector. La acel moment Parlamentul a adoptat Legea 62/2011 prin asumarea raspunderii Guvernului, fara dezbateri parlamentare si tinand cont exclusiv de opiniile organizatiilor patronale. Desi adoptarea acestei legi a dezechilibrat complet dialogul social, organizatiile patronale au facut tot ce le-a stat in putinta pentru a accentua in aplicare efectele negative ale legii. La nivel de companie angajatorii au promovat constant excluderea de la negocieri a organizatiilor sindicale, mult mai incomode, si inlocuirea acestora cu reprezentantii salariatilor, usor de controlat si cu 0 experienta si capacitate de negociere.
In 2021 se implinesc 10 ani de la adoptarea legii dialogului social, timp mai mult decat suficient pentru orice organizatie a partenerilor sociali (patronala sau sindicala) de buna credinta sa evalueze situatia si sa decida ce se impune a se corecta. Numai ca patronatele nu asta vor, comunicatul de presa transmis in 10 septembrie a.c reprezinta o forma de presiune exercitata asupra tuturor parlamentarilor pentru a stopa modificarea actualei legi.
Organizatiile patronale considera ca situatia economica si piata muncii din Romania este una specifica si ca urmare mecanismele existente in statele europene nu pot fi preluate in Romania, nu conteaza conventiile OIM sau acordurile internationale ratificate de Romania. Nu am auzit nici o organizatie patronala care sa invoce specificitatea economica sau a relatiilor de munca din Romania atunci cand, cu putin timp in urma, cereau guvernului preluarea unui model de sprijin al angajatorilor utilizat in piata muncii din Germania. In acest caz nu s-au considerat necesare analize de impact sau evaluari care sa se intinda pe durata a zeci de ani.
Nu stim de ce fel de analize mai au nevoie patronatele, in ultimii 3 ani in mod constant Comisia Europeana a cerut Romaniei masuri pentru imbunatatirea dialogului social, in special masuri care sa faciliteze negocieri colective sectoriale si respectiv incheierea unor contracte colective de munca sectoriale. Organizatia Internationala a Muncii (OIM) a sesizat de asemenea in cadrul unui raport detaliat faptul ca actuala lege a dialogului social contine o serie de incalcari ale conventiilor ratificate de Romania.
Mai mult, sunt nenumarate studii ale Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD), ale OIM, ale institutiilor europene sau ale altor institute de cercetare europene care releva importanta negocierilor colective la nivel de sector in special. Statisticile oficiale arata ca exista o stransa legatura intre nivelul salariilor din Europa si gradul de acoperire a lucratorilor de negocieri colective. In noua din cele zece state membre ale UE cu cele mai mici salarii (medii si minime), doar 7% pana la 30% dintre angajati beneficiaza de un nivel salarial negociat de sindicate. Este un fapt demonstrat ca lipsa negocierilor colective accentueaza inegalitatile si disparitatile salariale de gen. Romania deja exceleaza la acest capitol.

Din aceeasi categorie

19 Feb 06:00 | MANPOWER: Cifra de afaceri de 4,4 miliarde USD, intr-un context provocator
17 Feb 11:21 | Piata muncii: Generatia Z, impactul AI si schimbari majore pentru angajatori in 2025
07 Feb 09:41 | PWC: Ponderea firmelor care anticipeaza reduceri de personal in 2025, in crestere
30 Ian 12:29 | MMSS: 191 accidente pe santierele de cladiri consemnate in primele 9 luni din 2024
23 Ian 17:31 | PWC: Doar 10% din angajatori vor ajusta salariul brut dupa eliminarea facilitatilor
22 Ian 12:39 | SONDAJ: Patru din 10 angajati din Romania cheltuiesc 90% din veniturile lunare
16 Ian 13:04 | PWC: Majorarea salariului minim duce la cresteri ale altor metode de remunerare
16 Ian 12:01 | SAINT-GOBAIN: Certificare "Angajator de Top" pentru al 9-lea an consecutiv
09 Ian 12:41 | Piata muncii in 2024: Aproape 300.000 de locuri de munca noi si 11 milioane aplicari
20 Dec 11:27 | Beneficii salariale: un instrument strategic pentru optimizarea resurselor umane
Image
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA