Marți, 25 Februarie 2025
RO EN

AIVR: Scadere de pana la 10% a activitatii in industria vopselelor

 
Jakab Zoltan (56 de ani)
Functia: presedinte al Asociatiei Industriei Vopselelor din Romania (AIVR);
Experienta profesionala: 20 de ani in domeniul lacurilor si vopselelor.

 

Asociatia Industriei Vopselelor din Romania (AIVR) functioneaza din anul 2000, fiind infiintata la initiativa unui grup de firme implicate in mod direct pe piata de lacuri si vopsele din Romania, pentru a asigura un context favorabil dezvoltarii companiilor afiliate si a reprezenta interesele acestora in fata autoritatilor. Obiectivele asociatiei vizeaza imbunatatirea permanenta a sigurantei produselor chimice, prin promovarea si utilizarea de materii prime in concordanta cu noua legislatie europeana. In prezent, organizatia are 19 membri care realizeaza circa 75% din productia nationala de materiale pentru protectie/finisare si au o cifra de afaceri insumata de 180 milioane de euro.

 

- Care vor fi principalele tendinte in industria vopselelor in 2012?
- Este posibil ca piata constructiilor sa inregistreze o usoara crestere in anul viitor, insa revenirea ar putea fi amanata de foarte multi factori externi si, nu in ultimul rand, de strategia Guvernului privind investitiile in infrastructura. Industria de vopsele din Romania s-a schimbat mult in ultimii 10 ani, cercetarea si dezvoltarea de produse noi devenind un imperativ pentru asigurarea dezvoltarii sustenabile. Astfel, in perioada urmatoare, in categoria vopselelor arhitecturale vor fi prezente pe piata atat produse «verzi» (avand continut redus de compusi organici volatili sau inscriptionata eticheta ecologica europeana), cat si produse care care folosesc nanomateriale, in timp ce segmentul industrial va fi caracterizat de dezvoltarea acoperirilor de protectie, preponderent a vopselelor termospumante.
- Ce valoare estimati ca va inregistra piata de lacuri si vopsele in acest an?
- Piata romaneasca de vopsele a scazut de la peste 330 milioane de euro in 2008 la mai putin de 250 milioane de euro in 2010. Pentru anul in curs, estimam o diminuare cuprinsa intre 5% si 10% fata de nivelul din anul anterior. Principala problema a industriei de lacuri si vopsele o constituie riscul de intrare in faliment. In 2011 am inregistrat al treilea an de reducere dramatica a consumului specific (-15% in 2009, -10% in 2010 si probabil -10% in acest an), concomitent cu o sporire a costului materiilor prime de 15% in 2010 si de peste 20% in prima jumatate a lui 2011. Doua materiale esentiale (uleiul de soia si dioxidul de titan) inregistreaza, in acest moment, preturi record. Astfel, toti producatorii se confrunta cu reduceri substantiale ale marjelor brute si, in consecinta, cu o erodare puternica a nivelului de profitabilitate. In cei trei ani de recesiune am epuizat masurile de reducere a costurilor. A sosit timpul ca Guvernul sa reduca povara fiscalitatii, iar bancile sa relanseze creditarea.
- Cum va evolua pretul vopselelor in perioada urmatoare?
- Costurile cu materiile prime depasesc 50% din preturile finale practicate de producatorii de lacuri si vopsele. De asemenea, acestia nu pot inlocui materiile prime care lipsesc sau pe cele care au inregistrat cresteri semnificative de pret cu substante de calitate slaba, din respect fata de clienti si marci, insa, in acelasi timp, nici nu pot absorbi in totalitate asemenea majorari. Pretul vopselelor a crescut cu 5%-7% in acest an si estimez ca va mai creste si in primavara lui 2012. Raportul dintre gradul de absorbtie a scumpirilor de catre producatori si cel resimtit de consumatori este de 50%. Astfel, daca pana acum populatia cheltuia aproximativ 600 lei/an pentru achizitia produselor necesare redecorarii/renovarii unui apartament cu trei camere, de acum inainte vor achita cu 5%-10% mai mult pentru acest tip de interventii.

Din aceeasi categorie

24 Feb 06:00 | ROCKWOOL: Performanta puternica, crestere a veniturilor si o rentabilitate solida
19 Feb 06:36 | QUATTRO Pavimente Tehnice deschide in 2025 fabrica de pardoseli suprainaltate
18 Feb 06:00 | SHERWIN-WILLIAMS a raportat vanzari de peste 23 miliarde USD in anul 2024
14 Feb 06:31 | ROCA: Portofoliul complet de solutii, suport ideal pentru depasire probleme curente
14 Feb 06:00 | DOW: Masuri proactive pentru limitarea riscurilor ciclului economic descendent
11 Feb 06:00 | AKZO NOBEL: Crestere organica a vanzarilor si expansiune a profitului in 2024
10 Feb 06:00 | PPG: Cifra de afaceri de 15,8 miliarde USD raportata pentru anul fiscal 2024
03 Feb 06:12 | KUMA: Provocari economice, dar si oportunitati de dezvoltare in 2025
22 Ian 11:28 | Knauf Insulation anunta inceperea productiei de vata minerala de sticla, la Tarnaveni
17 Ian 06:00 | H.B. FULLER: Incasari afectate de conditii slabe de piata, din ultimul trimestru 2024
Image
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA