
Potrivit datelor transmise de asociatie, in perioada 2012 - 2014 capacitatile de productie a granulelor de polietilena (nafta/ etilena) au cunoscut un puternic regres, concretizat in inchiderea mai multor producatori din Europa, furnizori avand capacitati de productie cumulate de peste un milion de tone anual. Trendul negativ s-a accentuat incepand din luna ianuarie 2015, prin invocarea cazurilor de forta majora de catre producatorii de etilena.
Astfel, conform datelor ARACO, pretul granulelor de polietilena a crescut cu 13%-14% in luna martie fata de februarie 2015, cu 15%-17% in aprilie comparativ cu martie si se estimeaza ca se va majora cu 12%-15% in luna mai fata de aprilie a.c., rezultand o crestere de 43%-46% in perioada ianuarie - mai 2015.
"Gravitatea situatiei este accentuata de faptul ca piata europeana de granule de polietilena este, practic, inchisa, atat din cauza politicii vamale a Uniunii Europene, cat si a faptului ca productia din zona Orientului Mijlociu si Asiei este absorbita de industriile locale. Mentionam ca producatorii au informat ca nu vor onora obligatiile contractuale la vechile preturi, asumandu-si riscul si efectele litigiilor ce vor rezulta, ceea ce ne face sa prevedem ca derularea contractelor la proiectele implicate va fi puternic perturbata, existand chiar si varianta sistarii acestora, neexistand alte posibilitati de achizitie la preturile anterioare si in termenele necesare. Astfel, in conditiile in care exista lucrari edilitare asumate de constructori care necesita achizitia a zeci de kilometri de material tubular din PE, produs care detine o pondere de pana la 80% din costurile totale de materiale, este evident ca executantul nu poate suporta preluarea unor cresteri exagerate de preturi", a precizat reprezentantul asociatiei antreprenorilor.
Solutia necesara urgent pentru buna derulare a contractelor este preluarea prevederilor Sub-clauzei 13.8 - Actualizari Generate de Modificari ale Preturilor. In acest sens, ARACO a intervenit la Ministerul Finantelor Publice, la Ministerul Fondurilor Europene si la Ministerul Mediului pentru deblocarea acestei situatii nedorite de antreprenori si care poate compromite executia corespunzatoare a proiectelor asumate, cu efecte negative certe asupra tuturor partenerilor implicati.