Luni, 28 Aprilie 2025
RO EN

Transelectrica va moderniza cu 64 milioane euro LEA 400 kV Isaccea-Tulcea Vest

Compania Nationala de Transport al Energiei Electrice Transelectrica SA a semnat astazi cel de-al 11-lea contract de finantare din Fondul pentru Modernizare, respectiv pentru implementarea obiectivului de investitii "Proiect Pilot DigiTEL Power Lines of the Future – Trecerea LEA 400 kV Isaccea – Tulcea Vest de la simplu circuit la dublu circuit", cu o valoare nerambursabila 64 de milioane de euro. Contractul a fost semnat la sediul Ministerului Energiei de catre ministrul Energiei, domnul Sebastian Burduja, si Presedintele Directoratului CNTEE Transelectrica SA, domnul Stefanita Munteanu.
Stefanita Munteanu, Presedintele Directoratului CNTEE Transelectrica SA: "Transelectrica isi indeplineste continuu cu responsabilitate misiunea principala de a asigura si mentine siguranta Sistemului Electroenergetic National, iar aceasta finantare reprezinta o noua afirmare a angajamentului si potentialului modernizare si transformare digitala a retelei, in acord cu viziunea si trendurile europene in sectorul energetic, si completeaza suma finantarilor din fonduri europene obtinute de compania noastra in ultimii doi ani, ajungand astfel la 582 de milioane de euro. Este o performanta reala, care nu ar fi fost posibila fara profesionalismul unor echipe de exceptie din arii diferite de activitate ale Companiei: accesare fonduri europene, investitii, tehnologii noi si inovatie."
Investitia vizeaza proiectarea si construirea unei linii electrice aeriene de 400 kV de dublu circuit, intre statiile Isaccea si Tulcea Vest, prin inlocuirea liniei electrice aeriene existente de 400 kV simplu circuit si instalarea a doua celule de 400 kV in cele doua statii si utilizarea pentru prima data in Reteaua Electrica de Transport din Romania a unor stalpi tubulari inovatori. Linia actuala de simplu circuit a fost pusa in functiune in 1975, are o lungime de 31 de kilometri avand toti stalpii in constructie zabrelita. LEA 400 kV Isaccea – Tulcea Vest are un rol esential in evacuarea energiei din surse regenerabile din zona Dobrogea unde potentialul de energie regenerabila este cel mai mare din tara. Prin modernizarea si dublarea capacitatii de transport intre statiile  Isaccea si Tulcea Vest va creste, de asemenea, si capacitatea de transfer cu statele invecinate.
 
 
Proiectul este cel mai inovator la nivelul liniilor electrice aeriene, prin unicitatea, complexitatea si tehnologia asociata proiectarii, testarii si montarii stalpilor tubulari, care aduc o serie de beneficii comparativ cu stalpii zabreliti:
  • durata de viata ridicata (peste 70 de ani);
  • mentenanta redusa;
  • instalare mai rapida;
  • amprenta redusa la sol;
  • reducerea actelor de vandalism (furtul elementelor metalice, in special a ancorelor), care ar putea cauza indisponibilitatea prelungita a liniei de transport si costuri foarte mari pentru reparatii.
Un obiectiv specific al proiectului va fi si digitalizarea la nivel operational, prin introducerea de tehnologii si concepte inovatoare necesare eficientizarii activitatii de operare si observabilitate a retelei. Astfel, in etapa de proiectare, se vor utiliza concepte avansate de modelare 3D, fiind prima linie electrica aeriana de 400 kV modelata in standardul Building Information Modeling – BIM. De asemenea, in exploatarea liniei vor fi implementate elemente de robotica, respectiv utilizarea dronleor autonome in activitatile de supraveghere retea si monitorizarii online a conditiei tehnice utilizand senzori dedicati.
Totodata, construirea celui de-al doilea circuit pentru linia electrica aeriana de 400 kV Isaccea – Tulcea Vest contribuie semnificativ la cresterea capacitatii de transfer in regiune, reducerea pierderilor totale de putere in sistem, reducerea emisiilor de CO2 si la cresterea integrarii surselor regenerabile.
Realizarea acestei investitii va imbunatati indicatorii de performanta ai Retelei Electrice de Transport prin asigurarea unei disponibilitati ridicate a activelor Sistemului de Transport al Energiei Electrice (RET), consolidarea si cresterea eficientei operationale a RET, cresterea flexibilitatii in operare si prin scaderea costurilor de mentenanta.

Din aceeasi categorie

16 Apr 15:35 | Constructii Erbasu a semnat contractul pentru constructia stadionului Corvinul
16 Apr 15:02 | BOG'ART, ACI Cluj, DICO si UTI semneaza contractul de constructie a noii Arene Dinamo
16 Apr 11:54 | Grupul Tiriac reia demersurile pentru proiectul imobiliar de 100 mil. euro din Brasov
16 Apr 10:24 | C&W Echinox a oferit consultanta pentru proiectul Mall Moldova, din Iasi
15 Apr 14:51 | Alesonor a inceput constructia Verita International School in Amber Forest
15 Apr 12:03 | BOG’ART si Constructii Erbasu vizeaza constructie spital de 70 mil. euro in sectorul 6
15 Apr 12:29 | Nuclearelectrica pregateste realizarea studiilor de fezabilitate pentru proiectul SMR
15 Apr 11:07 | FINANTARE de 21 mil. euro pentru constructia Institutului Oncologic din Cluj-Napoca
15 Apr 10:00 | Quartier Ferdinand devine primul proiect rezidential pre-certificat ZEB din Bucuresti
14 Apr 18:52 | CONSTRUCTIM pregateste constructia campusului dual de 20 milioane euro, din Resita
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel: 021-336.04.16
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA