Vineri, 25 Iulie 2025
RO EN

Elsaco si Energomontaj au finalizat noua centrala geotermala din Oradea

Asocierea Elsaco Electronic - Energomontaj SA a finalizat constructia noii centrale geotermale cu pompe de caldura din Oradea, inaugurarea unitatii fiind marcata printr-un eveniment la care au participat inclusiv primarul Florin Birta si ministrull Investitiilor si Proiectelor Europene, Marcel Bolos. Investitia, intitulata "Valorificarea energiei geotermale in asociatie cu pompe de caldura, pentru producerea agentului termic pentru incalzire si apa calda in cartierul Nufarul I - Oradea", consta intr-o statie geotermala construita de la zero, care functioneaza pe baza a doua foraje de extractie si doua de reinjectie, forate la o adancime de aproximativ 2.800 de metri. Energia termica generata este distribuita in reteaua termica urbana prin intermediul a peste 270 de mini puncte termice instalate la nivelul fiecarei scari de bloc din cartier.
Valoarea totala proiectului este de 20 milioane de euro, din care 15 milioane euro sunt finantati prin Programul Operational Infrastructura Mare 2014-2020, iar 5 milioane de euro reprezinta contributia municipiului Oradea.
Investitia contribuie direct la imbunatatirea calitatii vietii pentru cei peste 13.500 de locuitori din cartierul Nufarul I.
"Tot ce se extrage din forajele de extractie vine aici, in aceasta statie geotermala, iar de aici energia termica merge catre cartierul Nufarul I, unde sunt alimentate aproximativ 6.000 de apartamente si institutii publice", a explicat Florin Birta. Acesta a subliniat si caracterul flexibil al noii solutii, care permite pornirea sau oprirea individuala a incalzirii pe fiecare scara de bloc, in functie de solicitarile locatarilor - ceea ce optimizeaza consumul si ofera autonomie sporita utilizatorilor.
Primarul a mai punctat faptul ca, odata cu aceasta investitie, 15% din energia termica produsa anual in Oradea provine din surse geotermale, iar prin atragerea de noi fonduri europene, autoritatile locale vizeaza cresterea acestui procent la peste 30% in anii urmatori, consolidand Oradea ca model national in tranzitia catre un oras verde.
La randul sau, ministrul Marcel Bolos a apreciat proiectul din Nufarul I ca fiind un reper pentru Romania in valorificarea fondurilor europene destinate tranzitiei energetice. "Este un proiect in premiera pentru Romania, cu o putere instalata de 18 MW, care demonstreaza ca fondurile europene pot fi utilizate pentru a genera nu doar eficienta energetica, ci si servicii publice de calitate si confort real pentru cetateni. (...) Avem aici, in Oradea, un model functional si replicabil, construit pe resurse locale si pe capacitate administrativa reala", a declarat ministrul in cadrul conferintei de inaugurare a proiectului.
Dupa cum a mai precizat primarul Florin Birta, un alt impact major al proiectului este reducerea considerabila a emisiilor de CO2. Daca in 2008 vechiul CET pe carbune genera in jur de 1 milion de metri cubi de CO₂ anual, astazi, datorita modernizarii sistemului si utilizarii resurselor regenerabile, emisiile au scazut la aproximativ 230.000 mc, contribuind semnificativ la imbunatatirea calitatii aerului si la atingerea obiectivelor municipale de clima si mediu.
Proiectul geotermal din Nufarul I face parte dintr-o strategie extinsa a Primariei Oradea de modernizare a sistemului centralizat de termoficare, care include, pe langa aceasta statie geotermala, investitii in eficientizarea retelelor, extinderea surselor regenerabile si digitalizarea serviciilor publice. Toate aceste initiative contribuie la obiectivul ambitios al orasului: atingerea neutralitatii climatice pana in 2030.
 

Din aceeasi categorie

15 Iul 16:33 | APROBARE acord de mediu pentru modernizarea Reactorului 1 de la Cernavoda
15 Iul 13:58 | REDPORT a inceput lucrarile de constructie a ansamblului rezidential Vitality Est
14 Iul 14:36 | ELSACO incepe constructia noii centrale in cogenerare de 140 mil. euro la CET Govora
14 Iul 13:55 | Centrul pentru Arsi Gravi Targu Mures ar putea fi finalizat in primavara anului 2026
14 Iul 13:47 | The Trump Organization si SDC Imobiliare vor construi noul Trump Tower Bucharest
14 Iul 11:38 | Nusco pregateste faza a treia din Nusco City, investitie de 130 milioane euro
11 Iul 16:35 | FAR Foundation a inceput lucrarile de 18 mil. euro la Complexul Muzeal din Floresti
10 Iul 18:30 | Constructii Erbasu avanseaza cu lucrarile la noul Centru de Mari Arsi din Timisoara
10 Iul 17:24 | Daroconstruct si Katar Conneg liciteaza extinderea Spitalului Elena Beldiman, Barlad
09 Iul 16:29 | LICITATIE de 268 mil. euro pentru constructia noii cladiri a Spitalului Fundeni
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel: 021-336.04.16
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA