
"Proiectul SMR continua. Suntem in derularea fazei FEED 2 la Doicesti, unde avem atat evaluari de amplasament in curs de derulare, cat si dezvoltarea proiectului centralei aferent grid-ului nostru. Pregatim realizarea studiilor de fezabilitate si de bancabilitate care pot substantia o decizie de investitie si de a inainta, pasii urmatori. In momentul in care vom avea toate elementele gata, le vom supune aprobarii actionarilor pentru o decizie finala", a explicat Cosmin Ghita, citat de Agerpres.
Directorul Nuclearelectrica a subliniat ca dezvoltarea unor astfel de centrale reprezinta o oportunitate destul de ampla, intrucat la nivelul Uniunii Europene, daca se mentin tintele de decarbonizare asumate, si chiar in contextul in care nu se mentin, dar foarte multe dintre centralele care folosesc carbune vor ajunge al finalul exploatarii, va trebui inlocuita aceasta sursa de energie cu un alt tip de productie, care sa poata livra energie in banda si sa poata intra destul de repede in sistem pentru a putea oferi servicii de reglaj si anumite conditii de livrare.
Contractul FEED 2 (Front-End Engineering and Design faza 2) a fost semnat in iulie 2024 cu compania Fluor Corporation, care furnizeaza catre RoPower Nuclear serviciile de proiectare si inginerie necesare implementarii proiectului nuclear SMR Doicesti. La finalul etapei FEED 2 va fi disponibila o estimare actualizata a costurilor pentru proiect, un calendar actualizat de proiect, dar si proiectarea si toate analizele de siguranta si securitate nucleara aferente proiectului, necesare pentru decizia finala de investitie. Centrala SMR care utilizeaza tehnologia NuScale va genera aproape 200 de locuri de munca permanente in centrala, 1.500 de locuri de munca in etapa de constructie si 2.300 de locuri de munca in productie. Centrala SMR de la Doicesti va ajuta Romania sa evite 4 milioane de tone de emisii de CO2 pe an.
La inceputul lunii octombrie 2024, RoPower Nuclear SA, un joint-venture intre Nuclearelectrica si Nova Power & Gas, a obtinut un angajament financiar de 99 milioane de dolari din partea Bancii de Export-Import a SUA (EXIM) pentru a sprijini dezvoltarea proiectului cu reactoare modulare mici (SMR) la Doicesti, Romania. Acest angajament face parte dintr-un pachet initial de finantare in valoare de 275 milioane de dolari, care include contributii semnificative de la alte institutii internationale, precum Corporatia Financiara pentru Dezvoltare Internationala a SUA (DFC) si parteneri privati.
Potrivit datelor ambasadei americane la Bucuresti, proiectul NuScale va fi finalizat in 2029.