Luni, 28 Aprilie 2025
RO EN

Ministerul Energiei si Itochu Corporation vor derula investitia Tarnita-Lapustesti

Ministerul Energiei si compania japoneza Itochu Corporation au semnat un Memorandum de Intelegere pentru dezvoltarea hidrocentralei cu acumulare prin pompaj Tarnita-Lapustesti, in cadrul primei editii a Forumului Energiei Romania-Japonia. Evenimentul a avut loc in perioada 4-5 noiembrie 2024, la Bucuresti, fiind organizat de Ministerul Energiei din Romania, Ministerul Economiei, Comertului si Industriei din Japonia si compania Wise Finance Solutions. Japonia a fost reprezentata de vice-ministrul economiei, comertului si industriei, E.S. Shinji Takeuchi, alaturi de alte companii nipone de top.
"Hidrocentrala cu acumulare prin pompaj Tarnita-Lapustesti, o «baterie verde» de pana la 1.000 MW, va juca un rol cheie in echilibrarea sistemului energetic national si regional. Pe baza memorandumului semnat astazi, vom colabora cu Itochu pentru avansarea rapida a investitiei, de la revizuirea documentatiei tehnice pana la executia proiectului.
 
 
Investitia pe care Romania o asteapta de zeci de ani va deveni realitate - suntem condamnati sa o ducem la bun sfarsit daca vrem sa dam generatiilor viitoare energie sigura, accesibila si verde", a transmis Sebastian Burduja, ministrul Energiei.
Oficialul a precizat ca, in urma forumului, Japonia se va implica mai mult in sectorul energetic romanesc.
"Foarte curand va fi semnat un protocol intre ELCEN si Panasonic, prin care vom beneficia la Bucuresti de un sistem avansat integrat de productie de energie verde, inclusiv hidrogen, si stocare in baterii, cu finantare din partea partenerului nipon. In plus, Japonia va contribui la programul nuclear civil romanesc, de la exploatarea uraniului pana la proiectul reactoarelor modulare de mici dimensiuni (SMR) de la Doicesti", a adaugat ministrul Energiei.
 
 
Proiectul CHEAP Tarnita - Lapustesti presupune o investitie greenfield de peste un miliard euro, centrala urmand a avea o putere instalata de 1.000 MW. Potrivit SAPE, construirea si functionarea centralei imbunatateste regimul de functionare a centralei atomo-electrice de la Cernavoda, mai ales in perspectiva construirii Unitatilor 3 si 4, dar si a centralelor termoelectrice pe combustibili fosili, prin transferul de energie electrica de la gol, la varf de sarcina. De asemenea, noua centrala furnizeaza putere reactiva si functionarea in regim compensator, asigurand respectarea standardelor de calitate a energiei electrice, imbunatateste participarea SEN la piata unica europeana de energie electrica, marind gradul de siguranta pe ansamblul SEN si creste posibilitatea exploatarii SEN in conditii tehnice si economice superioare.

Din aceeasi categorie

16 Apr 15:35 | Constructii Erbasu a semnat contractul pentru constructia stadionului Corvinul
16 Apr 15:02 | BOG'ART, ACI Cluj, DICO si UTI semneaza contractul de constructie a noii Arene Dinamo
16 Apr 11:54 | Grupul Tiriac reia demersurile pentru proiectul imobiliar de 100 mil. euro din Brasov
16 Apr 10:24 | C&W Echinox a oferit consultanta pentru proiectul Mall Moldova, din Iasi
15 Apr 14:51 | Alesonor a inceput constructia Verita International School in Amber Forest
15 Apr 12:03 | BOG’ART si Constructii Erbasu vizeaza constructie spital de 70 mil. euro in sectorul 6
15 Apr 12:29 | Nuclearelectrica pregateste realizarea studiilor de fezabilitate pentru proiectul SMR
15 Apr 11:07 | FINANTARE de 21 mil. euro pentru constructia Institutului Oncologic din Cluj-Napoca
15 Apr 10:00 | Quartier Ferdinand devine primul proiect rezidential pre-certificat ZEB din Bucuresti
14 Apr 18:52 | CONSTRUCTIM pregateste constructia campusului dual de 20 milioane euro, din Resita
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel: 021-336.04.16
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA