Vineri, 25 Aprilie 2025
RO EN

ME cauta inca proiectanti pentru elaborarea SF al hidrocentralei Tarnita-Lapustesti

Ministerul Energiei (ME) a reluat de urgenta licitatia pentru proiectul Tarnita-Lapustesti - etapa studiu de fezabilitate. Compania SAPE, din portofoliul ministerului, a reincarcat pe 10 ianuarie, in platforma SEAP, documentatia necesara si, dupa indeplinirea formalitatilor la nivelul ANAP, procedura va deveni publica. Potrivit ministrului energiei, Sebastian Burduja, au fost reanalizate in detaliu toate solicitarile de clarificare primite de la ofertantii inscrisi in prima procedura si a fost imbunatatita documentatia, pentru a creste sansele de reusita.
"Hidrocentrala cu acumulare prin pompaj de la Tarnita-Lapustesti este un proiect vital pentru sistemul energetic romanesc si il vom duce inainte, indiferent de provocari. Avand in vedere consultarea de piata initială si profilul companiilor inscrise la prima procedura, precum si intalnirile de lucru cu jucatori de talie mondiala in acest domeniu, raman pe deplin increzător ca vom reusi", a declarat ministrul Sebastian Burduja.
In luna octombrie 2023, SAPE SA a lansat procedura de achizitie a Serviciilor de elaborare a Studiului de Fezabilitate si Documentatie tehnico-economica aferente obiectivului de investitii Centrala hidroelectrica cu acumulare prin pompaj (CHEAP) Tarnita - Lapustesti.
Ulterior, la solicitarea potentialilor ofertanti, in vederea pregatirii documentatiei conform legislatiei in vigoare, termenul a fost prelungit cu o perioada de 23 zile pana la data de 27 decembrie 2023, ora 15:00. La aceasta procedura s-au inscris 15 ofertanti, inclusiv unele dintre cele mai mari companii de profil din lume.
In data de 27 decembrie 2023, portalul de achizitii publice a afisat mesajul "Aceasta procedura a fost anulata automat, deoarece la data limita de depunere a ofertelor niciunul din ofertantii inscrisi nu a criptat oferta financiara/sau nu a raspuns la toti factorii de evaluare electronici, dupa caz". Astfel, procedura a fost anulata.
Ministerul de resort explica situatia prin faptul ca a contat si perioada de depunere, luna decembrie fiind un interval cu o capacitate limitata de implicare a companiilor.
Hidrocentrala Tarnita - Lapustesti va fi un furnizor regional de servicii de echilibrare si stocaj, fiind cel mai bun loc din Romania pentru dezvoltarea unui proiect de centrala hidroelectrica cu acumulare prin pompaj. Aceasta va contribui la asigurarea securitatii energetice a Romaniei si a unei parti din Europa Centrala si de Est, in contextul razboiului din Ucraina, al pericolului crizei energetice europene si al variatiilor necontrolate ale preturilor la energie.

Din aceeasi categorie

16 Apr 15:35 | Constructii Erbasu a semnat contractul pentru constructia stadionului Corvinul
16 Apr 15:02 | BOG'ART, ACI Cluj, DICO si UTI semneaza contractul de constructie a noii Arene Dinamo
16 Apr 11:54 | Grupul Tiriac reia demersurile pentru proiectul imobiliar de 100 mil. euro din Brasov
16 Apr 10:24 | C&W Echinox a oferit consultanta pentru proiectul Mall Moldova, din Iasi
15 Apr 14:51 | Alesonor a inceput constructia Verita International School in Amber Forest
15 Apr 12:03 | BOG’ART si Constructii Erbasu vizeaza constructie spital de 70 mil. euro in sectorul 6
15 Apr 12:29 | Nuclearelectrica pregateste realizarea studiilor de fezabilitate pentru proiectul SMR
15 Apr 11:07 | FINANTARE de 21 mil. euro pentru constructia Institutului Oncologic din Cluj-Napoca
15 Apr 10:00 | Quartier Ferdinand devine primul proiect rezidential pre-certificat ZEB din Bucuresti
14 Apr 18:52 | CONSTRUCTIM pregateste constructia campusului dual de 20 milioane euro, din Resita
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel: 021-336.04.16
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA