Sâmbătă, 26 Iulie 2025
RO EN

Lucrarile CET Constanta continua cu instalare echipamente si finalizare infrastructura

Lucrarile la noua centrala termoelectrica in cogenerare CET Constanta avanseaza conform calendarului, echipele implicate lucrand constant pentru livrarea unui sistem performant de producere a energiei termice si electrice, potrivit datelor Primariei Municipiului Constanta. A fost turnat radierul (586 mc de beton) pentru acumulatorul de caldura, dupa finalizarea lucrarilor de armare si cofrare si s-a finalizat montajul structurii metalice a cladirii cazanelor pe gaz, iar in prezent se monteaza panourile de fatada. De asemenea, pe santier se lucreaza intens la infrastructura si montajul structurilor metalice pentru statia de degazare si pompare apa de adaos si pentru statia de pompare agent termic si a inceput executia celor 140 de piloti necesari pentru zona in care vor fi amplasate motoarele termice.
Etapele urmatoare prevad continuarea lucrarilor pentru instalarea echipamentelor tehnologice si finalizarea infrastructurii aferente.
Antreprenor general este asocierea Elsaco Electronic (lider) - Elsaco Engineering - Vestra Industry, dar din echipa de proiect fac parte si companiile Energomontaj, Aquaterm Green Energy, Electro-Alfa International si Alrosel Project, ca subcontractanti.
 
 
Valoarea lucrarilor este de 581,3 milioane de lei (fara TVA), termenul pentru punerea in functiune a proiectului fiind stabilit in luna iunie 2026.
Noua centrala va fi construita pe amplasamentul vechiului CET Palas si va functiona pe gaz natural, cu posibilitatea utilizarii hidrogenului verde.
Proiectul presupune construirea unei surse noi de energie termica, bazata pe o tehnologie de cogenerare de inalta eficienta, cu turbina pe gaz pregatita pentru amestec cu gazele regenerabile/cu emisii reduse de carbon, inclusiv hidrogen verde, impreuna cu toate echipamentele si instalatiile auxiliare necesare. Mai exact, va fi construita o turbina cu gaze cu cazan recuperator de apa fierbinte, cu capacitatea de 25 MWe si 30 MWt, care va fi realizata la cele mai noi standarde si in conformitate cu toate cerintele de eficienta energetica, mediu si schimbari climatice.
 
 
Proiectul noii centrale termoelectrice este finantat prin Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR), Componenta 6 - Energie, cu o valoare totala de 743 milioane de lei (inclusiv TVA). Din aceasta suma, peste 512 milioane de lei reprezinta fonduri nerambursabile, iar restul constituie contributie din bugetul local.
"Aceasta investitie strategica reprezinta un pas esential catre decarbonizarea sistemului energetic local, prin utilizarea initiala a gazului natural si posibilitatea tranzitiei ulterioare catre hidrogen verde, produs din surse regenerabile. Sistemul va asigura eficienta energetica ridicata si reducerea emisiilor de CO₂, scaderea costurilor de operare si a pierderilor de energie, imbunatatirea confortului termic al constantenilor si furnizarea continua a apei calde, fara intreruperi sezoniere. Totodata, producerea locala a 55 MW de energie electrica va aduce venituri suplimentare la bugetul orasului", au transmis reprezentantii primariei din Constanta.
 
 
In cadrul noului CET vor fi instalate 5 unitati cu motor termic cu ardere interna, cu functionare pe gaze naturale, cu o capacitate totala de 52 MWe + 45 MWt, 4 cazane de apa calda cu o capacitate totala de 100 MWt, doua cazane de abur cu o capacitate de 12 t/h, o statie de degazare termica si pompare a apei de adaos in reteaua de termoficare, un acumulator de caldura cu capacitatea utila de stocare a apei calde de 9.500 mc, precum si o statie de pompare a agentului termic. Cele 5 motoare J920 FleXtra CHP vor fi livrate de Clarke Energy, lider global in solutii eficiente de generare a energiei distribuite.
Studiul de fezabilitate al proiectului a fost intocmit de compania Proarcor Consulting, din Cluj-Napoca.

Din aceeasi categorie

15 Iul 16:33 | APROBARE acord de mediu pentru modernizarea Reactorului 1 de la Cernavoda
15 Iul 13:58 | REDPORT a inceput lucrarile de constructie a ansamblului rezidential Vitality Est
14 Iul 14:36 | ELSACO incepe constructia noii centrale in cogenerare de 140 mil. euro la CET Govora
14 Iul 13:55 | Centrul pentru Arsi Gravi Targu Mures ar putea fi finalizat in primavara anului 2026
14 Iul 13:47 | The Trump Organization si SDC Imobiliare vor construi noul Trump Tower Bucharest
14 Iul 11:38 | Nusco pregateste faza a treia din Nusco City, investitie de 130 milioane euro
11 Iul 16:35 | FAR Foundation a inceput lucrarile de 18 mil. euro la Complexul Muzeal din Floresti
10 Iul 18:30 | Constructii Erbasu avanseaza cu lucrarile la noul Centru de Mari Arsi din Timisoara
10 Iul 17:24 | Daroconstruct si Katar Conneg liciteaza extinderea Spitalului Elena Beldiman, Barlad
09 Iul 16:29 | LICITATIE de 268 mil. euro pentru constructia noii cladiri a Spitalului Fundeni
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel: 021-336.04.16
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA