
Cu o investitie totala de 25 milioane de euro, obtinuta din trei surse de finantare - capital propriu, credit de investitie acordat de UniCredit Bank Romania si finantare prin Programul Operational de Infrastructura Mare - la finalizare, JT Terminal va fi primul terminal privat de produse petroliere din Romania construit in ultimii 50 de ani.
Amplasat in incinta Portului Constanta Nord, zona fluvio-maritima, terminalul va dispune de opt rezervoare cu o capacitate totala de stocare de 31,500 de tone. Conectat pe calea ferata si rutiera la infrastructura portuara si nationala, noul terminal multi-modal si complet automatizat, va permite incarcarea si descarcarea simultana a navelor, vagoanelor si cisternelor, reducand timpii de asteptare in port pentru incarcarea sau descarcarea carburantilor.
Capacitatea de incarcare si descarcare a terminalului este intre 700 si maxim 1,000 de tone pe ora pentru nave, intre minim 300 si maxim 700 de tone pe ora pentru trenuri si intre minim 40 si maxim 80 de tone pe ora pentru cisterne. In plus, terminalul poate incarca si descarca barje de la 3.000 la 9.000 de tone, 16 vagoane simultan, pe doua linii ferate paralele si 20 de cisterne.
In plus, JT Grup Oil S.A. isi propune sa devina un pionier in crearea unei retele de distributie eficiente si sustenabile, prin oferirea unor solutii inovatoare care promoveaza parteneriatele strategice. Compania isi reafirma angajamentul fata de mediul inconjurator, prin utilizarea consumului de energie verde produs de o centrala fotovoltaica de 250 kW.

”JT Terminal va fi cel mai modern terminal de produse petroliere lichide de la Marea Neagra care ofera spatii de stocare si manipulare pentru produse specifice precum motorina, biodiesel, bitum si alte produse lichide cu scopul final de a le distribui pe piata interna sau externa de carburanti. Este un proiect amplu, dezvoltat in doua etape. Prima etapa, ce presupune dezvoltarea infrastructurii, a fost finalizata si, odata cu aceasta, a fost inchis si proiectul de finantare obtinut din fonduri europene nerambursabile. A doua etapa, pe care o vom desfasura in perioada martie-decembrie consta in dezvoltarea suprastructurii necesare pentru a sustine implementarea proiectului in intregime. JT Terminal este prima si singura companie privata romaneasca care a obtinut finantare pe AA POIM, iar increderea acordata de Guvernul Romaniei prin Ministerul Transporturilor si al Infrastructurii subliniaza valoarea si importanta acestui proiect.”, puncteaza Jean Paul Tucan, actionarul majoritar al JT Grup Oil SA.
De asemenea, dupa ce va fi 100% operational si datorita capacitatilor de stocare, JT Terminal va creste cantitatea de carburanti importata, dar si capacitatea de stocare si distributie a carburantilor, acoperind pana la un milion de tone pe an din deficitul anual de doua milioane si jumatate de tone.

JT Terminal este o investitie strategica atat pentru intreaga regiune cat si pentru zona de Est a Europei. Cu o capacitate de un milion de tone pe an, acesta va deservi Romania, Ungaria, Serbia, Austria si Ucraina, o piata enorma, care astazi are nevoie acuta de cresterea capacitatilor de stocare si distributie.