Vineri, 25 Aprilie 2025
RO EN

Guvernul a aprobat reluarea lucrarilor la amenajarea Hidroenergetica de la Rastolita

La propunerea Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor, Guvernul Romaniei a aprobat, in sedinta de de ieri, Hotararea de Guvern privind aprobarea scoaterii definitive din fondul forestier national a terenului in suprafata de 37,5 ha, de catre Hidroelectrica SA, pentru realizarea lucrarilor de amenajare a hidrocentralei Rastolita. Cele peste 37 de hectare vor fi scoase definitiv din fondul forestier national fara compensare, cu defrisarea a 30,7 ha de vegetatie forestiera, conform acordurilor de mediu emise de autoritati. Amenajarea Hidroenergetica Rastolita este un proiect de interes national destinat producerii de energie electrica si gestionarii resurselor de apa in nord-estul judetului Mures.
"Amenajarea Hidroenergetica Rastolita intra in linie dreapta si pune Romania pe directia unui sistem energetic mai verde si mai independent. Dupa mai bine de un an si jumatate de eforturi si piedici, obiectivul din judetul Mures inceput in '89 a facut ultimul pas catre reluarea lucrarilor, care au fost sistate la un stadiu de realizare de 89%. Cu o productie de energie anuala estimata la 120 GWh, Amenajarea Hidroenergetica Rastolita va avea un rol mult asteptat de sistemul energetic national. Am gasit calea de mijloc, adica investitii cu respectarea si protejarea naturii, si am mers inainte, de fiecare data, punand interesul national, interesul romanilor, mai presus de orice. A avea un sistem energetic mai puternic, capabil sa sprijine dezvoltarea economica a Romaniei si sa ofere cetatenilor acces la energie sigura si accesibila, inseamna a respecta si a proteja interesul national", a subliniat ministrul mediului, apelor si padurilor, Mircea Fechet.
Proiectul asigura utilizarea complexa a debitelor raului Mures si ale afluentilor sai, contribuind atat la productia de energie regenerabila, cat si la alimentarea cu apa a localitatilor din zona. Conceptia initiala a fost realizata inainte de 1989, iar in 1996 un studiu de optimizare a redus debitul instalat si a ajustat traseul aductiunilor secundare pentru a respecta un nou acord de mediu mai restrictiv.
Pe langa productia de energie, amenajarea contribuie la tranzitarea viiturilor, reducerea riscului de inundatii si regularizarea debitelor raurilor. Amplasata pe valea raului Rastolita, acumularea colecteaza apele mai multor paraie prin doua aductiuni secundare, deviate apoi in raul Mures. Implementarea proiectului se aliniaza strategiilor nationale si europene privind energia regenerabila si protectia mediului, consolidand eforturile Romaniei in reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera si utilizarea sustenabila a resurselor naturale.

Din aceeasi categorie

16 Apr 15:35 | Constructii Erbasu a semnat contractul pentru constructia stadionului Corvinul
16 Apr 15:02 | BOG'ART, ACI Cluj, DICO si UTI semneaza contractul de constructie a noii Arene Dinamo
16 Apr 11:54 | Grupul Tiriac reia demersurile pentru proiectul imobiliar de 100 mil. euro din Brasov
16 Apr 10:24 | C&W Echinox a oferit consultanta pentru proiectul Mall Moldova, din Iasi
15 Apr 14:51 | Alesonor a inceput constructia Verita International School in Amber Forest
15 Apr 12:03 | BOG’ART si Constructii Erbasu vizeaza constructie spital de 70 mil. euro in sectorul 6
15 Apr 12:29 | Nuclearelectrica pregateste realizarea studiilor de fezabilitate pentru proiectul SMR
15 Apr 11:07 | FINANTARE de 21 mil. euro pentru constructia Institutului Oncologic din Cluj-Napoca
15 Apr 10:00 | Quartier Ferdinand devine primul proiect rezidential pre-certificat ZEB din Bucuresti
14 Apr 18:52 | CONSTRUCTIM pregateste constructia campusului dual de 20 milioane euro, din Resita
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel: 021-336.04.16
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA