Sâmbătă, 26 Aprilie 2025
RO EN

Electromontaj incepe constructia LEA 400 kV Constanta-Medgidia, de 134 milioane lei

Compania Nationala de Transport al Energiei Electrice Transelectrica SA demareaza investitia pentru construirea Liniei Electrice Aeriene (LEA) 400 kV dublu circuit cu un circuit echipat Constanta Nord - Medgidia Sud, un proiect strategic de consolidare a Retelei Electrice de Transport si crestere a sigurantei alimentarii consumatorilor si producatorilor din Dobrogea. Investitia beneficiaza de o finantare nerambursabila din Fondul pentru Modernizare in valoare de 111,87 milioane de lei, fiind primul proiect romanesc aprobat in cadrul acestui mecanism de finantare europeana.
Lucrarile de construire a noii linii electrice de inalta tensiune din Dobrogea vor fi executate de catre Asocierea Electromontaj SA (lider) - Elm Electromontaj Cluj SA si au o valoare de peste 134 milioane de lei, termenul de realizare fiind de 30 de luni. Presedintele Directoratului Transelectrica, Stefanita Munteanu, alaturi de echipa investitionala responsabila din partea Companiei, au trasat planul de actiune cu termene clare pentru perioada urmatoare in sedinta de debut a proiectului cu reprezentantii contractorilor.
 
 
"Dezvoltarea Retelei Electrice de Transport este o preocupare permanenta a Transelectrica, cu atat mai mult pe fondul cresterii ponderii producatorilor din surse regenerabile. In acest context, Fondul pentru Modernizare reprezinta un sprijin real pentru dezvoltarea infrastructurii energetice strategice a Romaniei, iar Transelectrica trateaza cu maxima responsabilitate implementarea proiectelor finantate prin acest mecanism. Ne asiguram ca fiecare etapa a acestor proiecte se incadreaza in cerintele si standardele impuse si se realizeaza cu respectarea termenelor contractuale stabilite. Linia Electrica Aeriana 400 kV Constanta Nord - Medgidia Sud va facilita rezolvarea congestiilor de retea existente in zona Dobrogea, dar si racordarea de noi centrale regenerabile in perioada urmatoare. Ca parte a strategiei investitionale a Transelectrica pentru zona Dobrogea, noua linie electrica de la Constanta la Medgidia va contribui, alaturi de proiecte importante precum LEA Cernavoda-Stalpu si LEA Gutinas-Smardan, la cresterea capacitatii de evacuare a energiei electrice produse in centrale regenerabile din regiune", a declarat Stefanita Munteanu.
Realizarea noii linii electrice aeriene de 400 kV va permite, potrivit studiului de fezabilitate, preluarea si transportul unei capacitati suplimentare de minim 273 de MW de energie electrica produsa din surse regenerabile in Dobrogea, o regiune excedentara in ceea ce priveste productia de energie. Astfel, investitia va asigura evacuarea eficienta a energiei generate din surse regenerabile, contribuind la echilibrarea si stabilitatea Sistemului Electroenergetic National.
 
 
Obiectivul investitional cuprinde realizarea unei linii electrice noi de 37,35 km, formata din doua tronsoane principale:
• un tronson de linie electrica aeriana de 400 kV care se va realiza pe stalpi metalici dublu circuit, cu o lungime de aproximativ 35,35 km;
• un tronson de linie electrica subterana de 400 kV, pe o lungime de aproximativ 2 km, care va face legatura intre portiunea aeriana a liniei si Medgidia Sud.
Noua linie electrica de transport va sprijini dezvoltarea infrastructurii energetice in regiunea Dobrogea, contribuind la:
• cresterea capacitatii de evacuare a energiei produse in noi centrale electrice eoliene si conventionale din Dobrogea, inclusiv la evacuarea eficienta a energiei produse in   sud-estul tarii catre sistemul electroenergetic interconectat;
• asigurarea unei alimentari sigure si eficiente pentru consumatorii din Constanta, litoralul Marii Negre si zona Tulcea;
• consolidarea interfetei dintre Reteaua Electrica de Transport si Reteaua Electrica de Distributie din zona Dobrogea;
• reducerea pierderilor de putere si optimizarea costurilor de transport al energiei electrice.
***
CNTEE Transelectrica SA, unicul operator de transport si de sistem al Romaniei, isi asuma angajamentul pentru modernizarea si extinderea infrastructurii energetice nationale prin implementarea unor proiecte strategice de investitii. Aceste proiecte sunt parte a Planului de Dezvoltare a Retelei Electrice de Transport pentru perioada 2024-2033, un program ambitios, in totala de 9,4 miliarde de lei, care are ca scop cresterea sigurantei in alimentare a consumatorilor, cresterea capacitatilor de interconexiune si sustinerea tranzitiei energetice prin integrarea productiei din surse regenerabile si din centrale noi.

Din aceeasi categorie

16 Apr 15:35 | Constructii Erbasu a semnat contractul pentru constructia stadionului Corvinul
16 Apr 15:02 | BOG'ART, ACI Cluj, DICO si UTI semneaza contractul de constructie a noii Arene Dinamo
16 Apr 11:54 | Grupul Tiriac reia demersurile pentru proiectul imobiliar de 100 mil. euro din Brasov
16 Apr 10:24 | C&W Echinox a oferit consultanta pentru proiectul Mall Moldova, din Iasi
15 Apr 14:51 | Alesonor a inceput constructia Verita International School in Amber Forest
15 Apr 12:03 | BOG’ART si Constructii Erbasu vizeaza constructie spital de 70 mil. euro in sectorul 6
15 Apr 12:29 | Nuclearelectrica pregateste realizarea studiilor de fezabilitate pentru proiectul SMR
15 Apr 11:07 | FINANTARE de 21 mil. euro pentru constructia Institutului Oncologic din Cluj-Napoca
15 Apr 10:00 | Quartier Ferdinand devine primul proiect rezidential pre-certificat ZEB din Bucuresti
14 Apr 18:52 | CONSTRUCTIM pregateste constructia campusului dual de 20 milioane euro, din Resita
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel: 021-336.04.16
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA