
Prin lansarea acestui apel se vor realiza numeroase investitii in infrastructura de sanatate: constructii noi de spitale, modernizare, extindere si dotare de spitalelor.
Unitatile sanitare vor fi sprijinite si vor beneficia de imbunatatiri structurale, echipamente moderne si resurse necesare pentru a oferi servicii de sanatate mai eficiente si accesibile comunitatilor pe care le deservesc.
Programul urmareste o mai buna distributie a infrastructurii de sanatate intre regiuni si judete, cresterea accesului populatiei la servicii medicale de calitate, cresterea eficacitatii serviciilor medicale, o mai buna adaptare a infrastructurii la noile cerinte tehnologice si de asigurare a unor circuite functionale si eficiente.
Programul contribuie la dezvoltarea unui sistem viabil pentru toti actorii implicati in cadrul sistemului de sanatate din Romania.
Alocarea totala este una substantiala, bugetul alocat este de peste 13 miliarde lei:
- 2,1 miliarde lei pentru spitale orasenesti si municipale/municipale de urgenta;
- 7,3 miliarde lei pentru spitalele judetene/judetene de urgenta, spitalele de specialitate, spitalele clinice si clinice de urgenta;
- 500 milioane lei pentru unitati sanitare finantate prin proiecte derulate prin Programul Operational Infrastructura Mare 2014-2020 si prin Programul Operational Regional 2014-2020, care au fost declarate nefinalizate la data de 31.12.2023 si care nu sunt etapizate prin programele aferente perioadei de programare 2021-2027 sau finantate prin PNRR;
- 3,25 miliarde lei pentru unitati sanitare publice care au fost aprobate pentru finantare din PNRR de catre Ministerul Sanatatii in calitate de coordonator de reforme si investitii pentru componenta 12).
Potentiali beneficiari ai acestui program national pot depune proiecte incepand cu data de 1 noiembrie, pana la termenul limita, stabilit prin Ghidul de finantare aferent PNIIUS (2 decembrie 2024, ora 16:00).
Ghidul de finantare poate fi accesat aici.