Luni, 24 Februarie 2025
RO EN

Banca Mondiala estimeaza costul reconstructiei Ucrainei la 411 miliarde dolari

Reconstruirea economiei Ucrainei, dupa invazia declansata de Rusia in urma cu un an, este estimata in prezent sa coste 411 miliarde de euro, de 2,6 ori mai mult decat Produsul Intern Brut al Ucrainei in anul 2022, arata un nou studiu realizat de Banca Mondiala, Natiunile Unite, Comisia Europeana si Ucraina, transmite Reuters.
Estimarea publicata miercuri acopera o perioada de un an de la debutul invaziei rusesti, la 24 februarie 2022, si cuantifica pagubele fizice directe provocate infrastructurii si cladirilor, impactul asupra vietii si mijloacelor de trai ale oamenilor precum si costul reconstructiei, a informat Banca Mondiala.
Suma de 411 miliarde dolari reprezinta o revizuire dramatica fata de estimarea anterioara de 349 miliarde de dolari, avansata de Banca Mondiala in luna septembrie a anului trecut.
Noua estimare vine la o zi dupa ce Fondul Monetar International (FMI) a anuntat ca a ajuns la un acord cu Guvernul ucrainean pentru un acord pe patru ani in valoare totala de 15,6 miliarde dolari. Acordul cu FMI ar putea permite autoritatilor de la Kiev sa obtina ajutoare suplimentare, in valoare de miliarde de dolari, de la alte organisme, dupa ce va fi aprobat de board-ul FMI, in urmatoarele saptamani.
"Infrastructura energetica, locuintele, infrastructura critica, economia si deminarea, sunt cele cinci prioritati pentru acest an ", a declarat premierul ucrainean Denis Smihal. Acesta a subliniat ca estimarile Bancii Mondiale nu includ datele privind pierderile provocate infrastructurii, locuintelor si afacerilor din teritoriile care acum sunt ocupate de fortele rusesti.
Potrivit unei evaluari rapide cu privire la nevoile urgente, Ucraina va avea nevoie de 14 miliarde de dolari pentru reconstructia prioritara in 2023, ceea ce va necesita o finantare de 11 miliarde de dolari peste ceea ce este prevazut in bugetul Ucrainei pentru acest an.
Aproximativ 22% din necesitatile de reconstructie sunt in sectorul transportului, in timp ce 17% sunt in domeniul locuintelor, 11% in sectorul energiei si 7% in agricultura.
Comparativ cu precedentele estimari, cea mai mare revizuire a fost realizata in ceea ce priveste necesitatile din sectorul energiei, unde pagubele sunt acum de cinci ori peste nivelul din luna iunie 2022, sustine Banca Mondiala. Cele mai mari cresteri au fost in regiunile de pe linia frontului precum Donetk, Harkov, Lugansk si Herson, care au fost vizate cu precadere de atacurile cu rachete rusesti incepand din luna octombrie.
Anna Bjerde, vicepresedintele Bancii Mondiale pentru Europa si Asia Centrala, a salutat rezistenta Ucrainei si hotararea de raspunde la nevoile urgente de revenire si reconstructie. "Continuarea sprijinului pentru Ucraina este o investitie atat in acea tara cat si in economia mondiala. Sprijinul partenerilor pentru nevoile publice de investitii trebuie insotit de investitii private semnificative pentru a creste finantarea disponibila pentru reconstructie", a spus Anna Bjerde, citata de Agerpres.

Din aceeasi categorie

24 Feb 06:20 | RCBB Gruppe a finalizat constructia spitalului de la baza NATO Ramstein, Germania
21 Feb 14:04 | SSAB-AG vrea sa construiasca noul centru paliativ de 15 milioane de euro din Bacau
21 Feb 11:29 | PUZ aprobat pentru un nou complex balnear desfasurat pe 6,7 hectare, la Jucu de Sus
21 Feb 11:33 | MEDISPROF obtine PUZ pentru noul campus oncologic de 22 mil. euro din Cluj-Napoca
21 Feb 11:39 | CONSTRUCTIM si GEIGER vor sa construiasca parcare de 9 mil. euro, in Timisoara
20 Feb 15:33 | Concelex, Leviatan si CON-A liciteaza lucrari de 40 mil. euro, extindere Spital Sebes
20 Feb 13:31 | SSAB-AG, KESZ si SELINA liciteaza lucrari de 34 mil. euro, constructie Spital Jibou
20 Feb 12:19 | OMV Petrom incepe constructia noii unitatii de productie de 750 mil. euro Petrobrazi
19 Feb 13:14 | Asocierea Constructii Erbasu si Conest va construi Spitalul de Boli Respiratorii Iasi
19 Feb 13:16 | MARI antreprenori vizeaza construire centru de simulare/biblioteca UMF Cluj-Napoca
Image
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA