” Majoritatea obiectivelor de patrimoniu UNESCO si o mare parte a celor de clasa ”A” se afla in mediul rural. Desi unele au fost partial restaurate prin programele anterioare, multe dintre ele inca au nevoie de interventii. Astfel, ADR Centru a coordonat – in perioada 2007-2020 - investitii in valoare totala de peste 80 milioane euro, prin 39 proiecte pentru reabilitarea patrimoniului antropic din Regiunea Centru, prin care au fost reabilitate si repuse in circuitul turistic 56 de obiective, cetati, biserici fortificate, lacasuri de cult cu statut de monumente si muzee.
Prin acest apel de proiecte propunem restaurarea/conservarea obiectivelor importante de patrimoniu (UNESCO si clasa A) din mediul rural. Punerea lor in valoare va contribui la promovarea turismului cultural sustenabil, care, alaturi de turismul bazat pe promovarea resurselor naturale, sprijina procesul de dezvoltare locala si regionala, cu accent pe dezvoltarea economiilor, culturilor, stilurilor de viata si traditiilor locale. Este necesara implicarea cat mai stransa a comunitatilor locale, a IMM-urilor si a tuturor partilor interesate, intr-o maniera participativa si echitabila, la dezvoltarea echilibrata a turismului in regiunea noastra”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.
Prioritatea 7 O regiune cu turism sustenabil din Programul ”Regiunea Centru” se implementeaza in cadrul Obiectivului de Politica 4 al UE, O Europa mai sociala si mai incluziva, respectiv Obiectivul specific 4.6 Cresterea rolului culturii si al turismului sustenabil in dezvoltarea economica, incluziunea sociala si inovarea sociala. Pentru indeplinirea acestui obiectiv se vor finanta investitii in conservarea, protectia si valorificarea durabila a siturilor/ monumentelor de patrimoniu cultural UNESCO si de clasa A din mediul rural din Regiunea Centru.