Vineri, 25 Aprilie 2025
RO EN

PPC: Fara proiectare de calitate nu exista constructii sigure, eficiente si sustenabile

Patronatul Proiectantilor in Constructii din Romania (PPC) a organizat, in cadrul parteneriatului cu Banca Nationala a Romaniei (BNR), vineri, 11 aprilie 2025, la Cluj-Napoca, conferinta "Construind viitorul: Proiectarea, baza dezvoltarii si calitatii vietii in Transilvania" - un eveniment de referinta pentru dezvoltarea regiunii si pentru sectorul constructiilor din Romania. Conceptele precum durabilitate si sustenabilitate reprezinta instrumente esentiale pentru specialistii BNR in procesul de monitorizare si evaluare a stabilitatii financiare. In acest context, Banca Centrala are un rol fundamental, avand in vedere responsabilitatile sale asumate in calitate de autoritate atat monetara, cat si prudentiala.
La randul sau, PPC contribuie semnificativ la dezvoltarea sectorului constructiilor, prin promovarea si apararea unitara a intereselor proiectantilor - fie ca este vorba despre societati comerciale, asociatii profesionale sau persoane fizice autorizate - in relatia cu factorii de decizie si cu mediul privat.
Alexandru Fulga, presedintele PPC, a deschis conferinta cu un mesaj despre importanta lansarii filialei PPC Transilvania ca centru regional de excelenta. El a subliniat ca acest pas confirma angajamentul organizatiei pentru dezvoltarea sustenabila a Romaniei, avand ca scop consolidarea retelei nationale de centre dedicate excelentei in proiectare si sustinerea unei viziuni inovative in domeniul constructiilor.
 
 
 "Este o etapa importanta, care confirma extinderea nationala a organizatiei noastre si angajamentul nostru pentru dezvoltarea sustenabila si calitativa a Romaniei. (…) Cu peste 130 de membri in prezent, ne dorim sa fim nu doar un partener de dialog pentru autoritati, ci si un motor de schimbare in piata constructiilor o piata care are nevoie de coerenta legislativa, de politici publice clare si de o strategie moderna pe termen lung. Astazi, aici, la Cluj, extindem aceasta viziune prin infiintarea filialei PPC Transilvania, care va deveni un centru de excelenta regional", a afirmat Alexandru Fulga.
Presedintele PPC a subliniat, totodata, provocarile structurale cu care se confrunta piata constructiilor, evidentiind nevoia urgenta de modernizare legislativa si institutionala, prin adoptarea Codului Amenajarii Teritoriului, Urbanismului si Constructiilor (CATUC), pentru a oferi predictibilitate si claritate. De asemenea, Alexandru Fulga a evidentiat nevoia unei definitii legale a firmei de proiectare, a unor criterii clare de calitate, a unui sistem de baremuri tarifare corecte si a unei clarificari a responsabilitatilor tuturor actorilor implicati.
In ceea ce priveste viitorul domeniului, presedintele PPC a accentuat importanta digitalizarii si tranzitiei catre BIM, precum si urgenta unei strategii nationale pentru resursa umana. "Avem mare nevoie de o strategie pentru resursa umana din domeniul constructiilor, o strategie care sa faca din acest domeniu o atractie pentru noile generatii. Este necesar sa reconfiguram sistemul de formare a specialistilor, sa promovam meseriile tehnice in randul tinerilor si sa sprijinim activ facultatile de profil din marile centre universitare. (...) Viziunea PPC este clara: fara proiectare nu exista constructii sigure, eficiente si sustenabile. Iar fara un domeniu al proiectarii bine organizat, Romania nu poate avea un viitor solid", a concluzionat Alexandru Fulga.
 
 
Dinamica urbana si investitiile au transformat orasele mari in centre de dezvoltare moderna
Cosmin Marinescu, viceguvernatorul BNR, a continuat conferinta subliniind ca "Transilvania este un veritabil exemplu de buna practica in materie de crestere economica sustenabila". Viceguvernatorul BNR a evidentiat dinamica urbana si investitiile strategice care au transformat orasele mari din regiune in centre de dezvoltare moderna. "Orase precum Cluj-Napoca, Sibiu, Oradea si Alba Iulia s-au dezvoltat intensiv si inteligent prin investitii majore in infrastructura de transport, digitalizarea serviciilor publice sau revitalizarea centrelor istorice, care au devenit vectori autentici de dezvoltare urbana si de revigorare a turismului in regiune", a subliniat reprezentantul BNR. Totodata, el a reliefat rolul strategic al proiectarii in modernizarea Romaniei, cu accent pe importanta implicarii profesionistilor din acest sector al constructiilor in directia unei dezvoltari coerente si sustenabile. "Sectorul constructiilor si, implicit, cel al proiectarii in constructii vor continua sa reprezinte un motor competitiv al cresterii economice in Romania, cu rol strategic in modernizarea comunitatilor si in imbunatatirea calitatii vietii cetatenilor. Identificarea pragmatica si aplicarea consecventa a solutiilor de modernizare a comunitatilor noastre reprezinta calea sigura pentru a construi un viitor prosper si sustenabil. O spunem inclusiv din perspectiva Bancii Centrale, preocupati continuu de stabilitate economica si sustenabilitate financiara", a declarat Cosmin Marinescu.
Evenimentul a coincis cu Ziua Educatiei Financiare, prilej cu care Cosmin Marinescu a punctat colaborarea dintre BNR si PPC ca parte a unui efort comun pentru diseminarea cunostintelor financiare si promovarea politicilor publice sustenabile.
 
 
 Sectorul constructiilor ramane un pilon esential al economiei romanesti
In continuarea sesiunii de deschidere, viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, Dan Tarcea, a transmis mesajul primarului Cluj-Napoca, Emil Boc, subliniind importanta parteneriatului intre autoritatile publice si proiectantii in constructii pentru realizarea proiectelor de calitate, cu impact direct asupra imbunatatirii calitatii vietii cetatenilor.
"Dumneavoastra dati tonul tuturor proiectelor pe care societatea romaneasca le va desfasura. Este extrem de important ca sa existe un parteneriat serios intre autoritatile publice, oricare ar fi ele, locale, centrale, judetene, si breasla pe care dumneavoastra o reprezentati astazi", a declarat Dan Tarcea.
De asemenea, viceprimarul a accentuat necesitatea unui cadru legislativ predictibil, care sa sustina derularea eficienta a proiectelor. "Predictibilitatea cadrului legislativ reprezinta un punct cheie in activitatea agentilor economici. Acesta nu este inca suficient de bine pus la punct. Aici este rolul dumneavoastra, este rolul cheie, ca sa vedeti acolo unde lucrurile nu functioneaza, sa veniti cu propuneri coerente, astfel incat colegii care sunt in Parlamentul Romaniei si in Guvernul Romaniei sa le poata implementa si sa le poata aduce intr-un mediu aplicabil, in primul rand", a subliniat viceprimarul Clujului.
 
 
Dupa mesajul primarului Cluj-Napoca, Emil Boc, presedintele interimar al Senatului, Mircea Abrudean, a continuat discutiile din cadrul conferintei, subliniind importanta "sigurantei si predictibilitatii" in domeniul constructiilor, pe care l-a numit "un pilon esential al economiei romanesti". "Sectorul constructiilor reprezinta un pilon esential al economiei romanesti, confirmat si de Banca Nationala a Romaniei, si va felicit pentru asta. Creeaza locuri de munca, sustine comunitatile si contribuie direct la dezvoltarea economica", a afirmat Mircea Abrudean. Presedintele interimar al Senatului a continuat prin a evidentia potentialul Transilvaniei, mentionand ca "prin extinderea sferei de reprezentare si printr-un mediu de afaceri sanatos, putem accelera dezvoltarea economica regionala".
 
 
 Proiectele de anvergura necesita atat expertiza externa, cat si o cooperare solida intre firmele autohtone
Completand ideile exprimate anterior, Dr. Ing. Romeo-Cristian Erbasu, presedintele Federatiei Patronatelor Societatilor din Constructii (FPSC), a pus accent pe importanta unei colaborari eficiente intre autoritatile publice si sectorul de proiectare in constructii. "Este esential ca proiectantii sa priveasca lucrurile in raport cu autoritatile, colaboratorii, executantii si cu beneficiarii. Autoritatile au o foarte mare responsabilitate vis-a-vis de comunitate in ceea ce priveste companiile de proiectare si ulterior cele de construire. Lucrul acesta s-a realizat din ce in ce mai mult in ultimii ani", a declarat Cristian Erbasu. Acesta a punctat, de asemenea, rolul parteneriatelor internationale, aratand ca proiectele de anvergura din Romania necesita atat expertiza externa, cat si o cooperare solida intre firmele autohtone.
Cristian Erbasu a incheiat subliniind ca singura modalitate legala prin care o breasla poate face lobby este prin intermediul patronatelor si asociatiilor profesionale. "Orice altfel de lobby pe care il cream individual este un lobby limitat in timp si in spatiu, iar acel lobby care se creeaza si este eficient ridica intreaga breasla la un nivel la care noi toti ne ridicam ulterior si in jurul caruia noi fluctuam", a adaugat presedintele PPC.
 
 
Buget record de peste 150 miliarde lei pentru investitii, in 2025
In continuare, ministrul Finantelor, Tanczos Barna, a pus accentul pe colaborarea esentiala dintre autoritatile publice si proiectanti in procesul de modernizare a tarii. "Romania este o tara in plina dezvoltare economica si infrastructurala, iar proiectantii trebuie sa fie alaturi de noi si noi, alaturi de ei", a declarat acesta. El a subliniat rolul important pe care il au proiectantii in implementarea cu succes a proiectelor publice. "Ne oferiti predictibilitate, perspectiva, calitate si primariile se bazeaza pe dumneavoastra, pe serviciile prestate de dumneavoastra".
Cu un buget record de peste 150 miliarde lei alocat investitiilor in 2025, Ministerul Finantelor mizeaza pe colaborarea cu proiectantii in constructii pentru "implementarea proiectelor si pentru realizarea in timp util a tuturor proiectelor, planurilor, studiilor de fezabilitate de care avem atat de mare nevoie", a mai transmis ministrul Tanczos Barna.
 
 
Abordand dimensiunea strategica a investitiilor in infrastructura, Marcel Bolos, ministrul Investitiilor si Proiectelor Europene, a evidentiat rolul esential al proiectantilor si constructorilor in utilizarea fondurilor europene. Acesta a subliniat ca proiectantii si constructorii joaca un "rol hotarator" in implementarea investitiilor publice majore, sprijinite de fondurile europene nerambursabile. "Din PNRR sunt alocate peste 7 miliarde euro, in timp ce din Politica de Coeziune, tot pentru dezvoltarea infrastructurii de transport, mai avem alocate alte 9,6 miliarde euro. Competitia, mai ales cea in domeniul economic, este una acerba, iar investitorilor, in primul rand, trebuie sa le oferim conditii care sunt dintre cele mai bune pentru ca sa ii atragem in tara noastra, sa putem crea locuri de munca si sa putem implementa aceste proiecte de infrastructura. In acest context, proiectantii si constructorii joaca un rol hotarator", a precizat Marcel Bolos.
Ministrul a punctat, in acest context, nevoia de a sprijini in continuare proiectantii si constructorii prin crearea unor mecanisme adecvate de implementare si o marja de flexibilitate cat mai mare.
 
 
In aceeasi directie a consolidarii unui cadru institutional favorabil dezvoltarii sustenabile, Mihnea Drumea, secretarul general al Guvernului Romaniei, a subliniat importanta unei coordonari eficiente a politicilor publice. El a evidentiat rolul esential al Secretariatului General al Guvernului (SGR) in intermedierea colaborarii intre autoritatile publice si diferitele domenii de activitate, explicand ca Guvernul isi asuma sa faciliteze dialogul intre institutiile statului si sectorul privat, pentru a rezolva provocarile administrative si legislative. "Complexitatea SGR consta tocmai in capacitatea de a gestiona si de a asigura implementarea politicilor publice", a punctat Mihea Drumea.
 
 
In incheierea sesiunii de deschidere, Cristina Cuceu, coordonatorul PPC Transilvania, a evidentiat importanta extinderii prezentei Patronatului in regiune, aratand ca filiala Transilvania devine un punct de referinta pentru toti cei care inteleg ca progresul se construieste impreuna. Aceasta a subliniat atat rolul simbolic, cat si cel strategic al noii filiale, construita pe convingerea ca doar printr-o colaborare stransa intre proiectanti, autoritati si parteneri poate fi asigurata calitatea, siguranta si durabilitatea mediului construit.
Potrivit acesteia, Patronatul din Transilvania va veni in sprijinul celor isi doresc sa promoveze excelenta, etica profesionala si interesele legitime ale celor care dau forma lumii construite. "Patronatul nostru regional va fi confirmat, prin implicarea noastra, a companiilor de proiectare din Transilvania, o platforma activa, un partener deschis si implicat, care asculta, sprijina si propune. Un liant necesar intre profesionisti, institutii si societate", a precizat Cristina Cuceu.
 
 
CATUC va aduce o reforma majora in sectorul constructiilor
In cadrul primului panel al conferintei "Proiectarea ca solutie pentru dezvoltarea durabila a Transilvaniei", Florin Roman, presedintele Comisiei pentru administratie publica din Camera Deputatilor, a subliniat importanta cruciala a proiectarii in constructii si a unui cadru legislativ coerent, modern si adaptat realitatilor din teren. "Nu poti sa construiesti absolut nimic daca nu ai un proiectant. (...) Lucrurile care inseamna cu adevarat dezvoltarea Romaniei nu se pot intampla fara acest domeniu. De asta sunt si astazi aici, din respect pentru ceea ce faceti dumneavoastra", a declarat Florin Roman.
Un punct important al discursului sau a fost referitor la adoptarea CATUC, o reforma legislativa majora care aduce pentru prima data intr-un singur act normativ patru legi si mii de pagini de reglementari. In acest context, Florin Roman a explicat ca, prin acest cod, vor fi introduse clase de complexitate in proiectare, verificatori independenti pentru proiectele complexe si o clarificare a responsabilitatilor pentru proiectanti.
Continuand discutiile din cadrul primului panel, Catalin Podaru, prim-vicepresedintele PPC, a pus accent pe provocarile actuale din domeniul constructiilor si a propus folosirea solutiilor tehnologice cu mai mare incredere, pentru a face lucruri mai rapid, de calitate, pentru ca resursa de timp si de oameni este putina. "De multe ori, sa comunici, sa validezi, sa-ti asumi responsabilitatea este un proces, la nivel operational, complex. Pentru asta, noi am descoperit ca o solutie care vine sa rezolve toate aceste probleme - viteza de raspuns, analiza, de la specificatii tehnice pana la corectitudinea proiectelor - este utilizarea tehnologiei, digitalizarii", a punctat Catalin Podaru.
In finalul panelului "Proiectarea ca solutie pentru dezvoltarea durabila a Transilvaniei", Monica Sasarman, Secretar de Stat in cadrul Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei (MDLPA), a subliniat importanta receptivitatii Ministerului la propunerile constructorilor si autoritatilor publice pentru o mai buna functionare a programelor si reglementarilor in domeniu. De asemenea, ea a subliniat importanta programului "Anghel Saligny" in Transilvania. "Cu bucurie va spun ca sunt finantate 1.240 de obiective de investitii prin acest program pentru unitatile administrativ-teritoriale din Transilvania, din judetele din Transilvania, cu o valoare de peste 12 miliarde lei", a precizat Monica Sasarman.
 
 
Obiective de dereglementare si simplificare a regulilor pentru cresterea capacitatii de a gestiona programe de investitii
In cadrul celui de-al doilea panel "Investitiile care transforma Transilvania: Perspective si oportunitati", Florin Nistor, prim-vicepresedinte al PPC, a abordat chestiunea legata de finantare si modul in care circula fluxul de bani in proiectarea in constructii, atragand atentia asupra lungului drum al decontarii. Acesta a aratat ca PPC a avut un dialog foarte bun cu ministerele de resort si a subliniat nevoia urgenta de a "incepe un dialog si cu Ministerul de Finante, in care sa se inteleaga realitatea practica si ca tot ce inseamna bugete care se construiesc pe investitii s-ar putea sa fie aruncate in aer".
Continuand discutiile din cadrul panelului, arhitectul-sef al Consiliului Judetean Cluj, Claudiu Daniel Salanta, a adus in prim-plan contradictiile si incoerentele din sistemul actual, care afecteaza procesul de evaluare si finantare a proiectelor importante. El a atras atentia asupra criteriilor "departe de realitate" in evaluarea gradului de pregatire a proiectelor, care duc la pierderea finantarilor pentru investitii majore, de exemplu, in sanatate. "Daca gradul de maturitate intr-un ghid de finantare inseamna obtinerea unui certificat de urbanism, ma scuzati, dar suntem departe de realitate. (…) Acela se poate obtine in cateva zile, in cateva ore, fara absolut nicio problema", a declarat arhitectul-sef.
In ceea ce priveste digitalizarea, arh. Claudiu Daniel Salanta a punctat ca obstacolul real nu mai este legislatia, ci refuzul institutiilor de a colabora si de a-si integra bazele de date.
Alin Marius Andries, Secretar de Stat in Ministerul Finantelor, a completat discutiile din panelul privind investitiile care transforma Transilvania, subliniind ca Ministerul Finantelor are ca obiectiv o dereglementare si simplificare a regulilor, dar si cresterea capacitatii institutionale, pentru a dezvolta, intr-un fel sau altul, capacitatea acelor entitati de a gestiona programe, de a absorbi fondurile si, ulterior, de a multiplica lectiile invatate. Potrivit oficialului, reglementarea fiscala reprezinta o prioritate a Ministerului de Finante, in contextul in care aceasta constituie un element foarte important in orice buget. "Partea de reglementare fiscala este de asemenea foarte importanta. Codul fiscal este in atributiile noastre. De aceea incercam sa avem un dialog deschis cu toti partenerii, astfel incat sa evitam anumite masuri cu impact imediat sau cu impact negativ", a spus Alin Marius Andries.
Evenimentul de la Cluj-Napoca s-a inscris in seria conferintelor de succes organizate de PPC si BNR, evidentiind rolul esential al proiectarii in constructii ca pilon al dezvoltarii economice regionale si al imbunatatirii calitatii vietii. Prin consolidarea structurilor regionale si mentinerea unui dialog constant cu autoritatile publice, PPC isi asuma un rol strategic in conturarea unui model de guvernanta participativa - unul in care proiectantii contribuie activ la construirea unei Romanii mai sigure, mai durabile si mai bine planificate.

Din aceeasi categorie

17 Apr 07:28 | INFRADAYS 2025: Digitalizarea proceselor in infrastructura, in prim-plan
16 Apr 09:45 | METAL SHOW&TIB: Lideri din sectorul tehnologiilor industriale se reunesc la Bucuresti
11 Apr 15:18 | INNOCONSTRUCT Digital 2win: Conferinta despre inovare in constructii, 8-9 mai 2025
10 Apr 19:10 | BOG'ART si Optim PM au fost premiate in cadrul Galei SEE Real Estate Awards 2025
09 Apr 17:15 | ENERGY EXPO 2025 va avea loc in perioada 22-24 mai, la Hala Laminor
07 Apr 12:06 | Disponibilitatea unei forte de munca adecvate, singurul domeniu competitiv al tarii
04 Apr 13:47 | Echipa SDC-UTCN: Locul I la "Seismic Design Competition 2025", Berkeley /California
04 Apr 12:04 | AHK: Doar cresterea taxelor nu va rezolva problema deficitului de 9% al Romaniei
03 Apr 13:25 | Forumul Constructiilor 2025: Conectare, competenta si colaborare intr-un singur loc
02 Apr 17:51 | Incepe a IX-a editie a ConstructFEST, cel mai mare targ dedicat pietei constructiilor
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel: 021-336.04.16
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA