Proiectul ITALIAN DESIGN DAY se desfasoara in cadrul Comisiei permanente pentru internationalizarea designului, coordonata de Ministerul italian al Afacerilor Externe si al Cooperarii Internationale - MAECI, din care fac parte Directia Generala pentru Creativitate Contemporana a Ministerului Culturii, Asociatia pentru Design Industrial, Fundatia Compasso d'Oro, ITA-Agentia, “Il Salone del Mobile”, „La Triennale di Milano”, FederlegnoArredo, Fundatia Altagamma si Confindustria: principalii actori publici si privati care reprezinta designul italian de calitate si lumea afacerilor.
Evenimentul a fost inaugurat de Ambasadorul Italiei la Bucuresti, E.S. Alfredo DURANTE MANGONI care a dorit sa le transmita celor peste 60 de participanti, profesionisti romani si italieni si reprezentanti ai presei locale de specialitate ca „la scurta distanta de expozitia 3CODESIGN|3R: Reduce-Recicleaza-Reutilizeaza gazduita de Institutul Italian de Cultura, gratie unui invitat de exceptie precum doamna profesor Paoletti, institutiile italiene din Romania doresc acum sa aprofundeze cu expertii romani, incepand cu protagonistii Romanian Design Week, inclinatia extraordinara a designului italian in a pune creativitatea, pasiunea si inovatia in slujba nevoilor de sustenabilitate, regenerare si reinnoire”.
Apreciata pe plan international, Romania este de multa vreme un fidel admirator al designului italian, care stie sa imbine frumusetea cu functionalitatea si bunastarea utilizatorului. Cifrele pentru importurile italiene confirma si cererea romanilor pentru produse de design italiene.
Anul trecut, exporturile Italiei de mobila in Romania au atins o valoare de peste 142 de milioane de euro, cu o cota de piata de 9,4%, in timp ce valoarea importurilor de corpuri de iluminat din Italia a ajuns la peste 8 milioane de euro, a declarat dna Micaela SOLDINI, Director ITA-Biroul Agentiei Italiene de Comert Exterior din Bucuresti.
Cu ocazia evenimentului a fost prezentata si urmatoarea editie a “Salone del Mobile”, ajuns la cea de-a 61-a editie, care va avea loc in perioada 18-23 aprilie 2023.
„Una dintre caracteristicile acestuia este capacitatea sa de a evolua pentru a raspunde celor mai urgente provocari ale lumii contemporane. Am facut asta mereu in istoria Expozitiei, nu in ultimul rand in 2021 am organizat Supersalone, primul eveniment global dupa lunile de pandemie si apoi, odata cu editia din iunie 2022, am revenit la formatul traditional acceptand astfel provocarea sustenabilitatii. Continuam sa o facem si cu editia din 2023, cu o distribuire generala cu totul noua a Pavilioanelor si cu Euroluce, care va avea parcursuri inovatoare si un continut cultural multidisciplinar complet nou. Asa se face ca Salonul promoveaza capacitatea proactiva si „constructiva” a designului italian si a excelentei in lume, care, au reusit dintotdeauna impreuna sa propuna scenarii de dezvoltare inovatoare si concrete, focalizandu-se pe imbunatatirea vietii si pe salvarea planetei”, a spus dl. Andrea VAIANI, Director de Expozitii al “Salone del Mobile.Milano”, prezent la Bucuresti special pentru lansarea Salonului.
Doamna arhitect PAOLETTI a afirmat ca „apartenenta la o noua materialitate bine inradacinata in resursele pe care le detinem si bine informat[gratie tehnologiei digitale reprezinta singura posibilitate nu pentru a stapani, ci pentru a salva Terra.
Cultivandu-ne materia ca pe un lucru pretios, vom gasi calea catre o societate mai echilibrata.
Fiti “materialisti!”
Reprezentanti ai lumii academice si ai asociatiilor antreprenoriale au dat curs invitatiei. Lucrarile s-au incheiat cu un tur ghidat al muzeului si cu un networking cocktail cu specific italian.