Duminică, 04 Mai 2025
RO EN

AAECR: Problematica prezentei radonului in cladiri si efecte asupra sanatatii

Cu ocazia conferintei nationale a Asociatiei Auditorilor Energetici pentru Cladiri din Romania (AAECR), ce a avut loc in zilele de 17 si 18 mai 2019, la Universitatea Transilvania din Brasov, au fost prezentate o serie de comunicari stiintifice de un real interes si care reunesc cercetari de ultima ora, cu impact asupra sectorului constructiilor.
Una din aceste comunicari stiintifice – extrem de importanta in viziunea auditorilor energetici (si nu numai) – a fost cea despre problematica prezentei radonului in cladirile din Romania, avandu-i ca autori pe prof. dr. ing. Mihai Bercea, de la Universitatea Tehnica „Gh. Asachi” din Iasi si pe prof. dr. ing. Emilia-Cerna Mladin (Universitatea Politehnica Bucuresti), presedintele AAECR.
In introducerea acestei lucrari stiintifice, prezentate in fata auditoriului reunit in Aula Sergiu T. Chiriacescu a Universitatii Transilvania, din Brasov, autorii subliniaza ca „monitorizarea radonului, la prima vedere, nu ar face parte din preocuparile auditorului energetic din domeniul constructiilor, acestea fiind concentrate in principal catre asigurarea eficientei energetice a constructiilor, in conditiile asigurarii unui confort optim al ocupantilor, dat fiind ca omul isi petrece 75% din timpul unei zile, intr-o incapere. Confortul presupune insa si asigurarea unui numar optim de schimburi de aer, proaspat si cat mai curat. Pana acum cativa ani, prin aer curat se accepta ca acesta sa contina cat mai mult oxigen si cat mai putine component toxice (NOx- compusi ai azotului, mono si bioxid de carbon, praf, polen, bacterii, fungi, formaldehida etc.). Statisticile medicale au aratat ca in lista celor mentionate (dupa anii 50) trebuie incluse si gazele radioactive naturale, care sunt emanate de scoarta terestra (inodore si incolore), dar care provoaca multe decese, prin implicatiile nedorite asupra plamanilor - si nu numai. Unul din acestea este radonul. Prin acest demers stiintific, se urmareste o reatentionare a factorilor decidenti in privinta atentiei legislative care trebuie sa se acorde atenuarii practice a efectelor nedorite ale radonului in constructiile din Romania, atunci cand se pune problema unei constructii noi sau a reabilitarii uneia mai vechi”. Pentru a descarca studiul prezentat la conferinta, click aici!

Din aceeasi categorie

17 Apr 07:28 | INFRADAYS 2025: Digitalizarea proceselor in infrastructura, in prim-plan
16 Apr 09:45 | METAL SHOW&TIB: Lideri din sectorul tehnologiilor industriale se reunesc la Bucuresti
14 Apr 14:50 | PPC: Fara proiectare de calitate nu exista constructii sigure, eficiente si sustenabile
11 Apr 15:18 | INNOCONSTRUCT Digital 2win: Conferinta despre inovare in constructii, 8-9 mai 2025
10 Apr 19:10 | BOG'ART si Optim PM au fost premiate in cadrul Galei SEE Real Estate Awards 2025
09 Apr 17:15 | ENERGY EXPO 2025 va avea loc in perioada 22-24 mai, la Hala Laminor
07 Apr 12:06 | Disponibilitatea unei forte de munca adecvate, singurul domeniu competitiv al tarii
04 Apr 13:47 | Echipa SDC-UTCN: Locul I la "Seismic Design Competition 2025", Berkeley /California
04 Apr 12:04 | AHK: Doar cresterea taxelor nu va rezolva problema deficitului de 9% al Romaniei
03 Apr 13:25 | Forumul Constructiilor 2025: Conectare, competenta si colaborare intr-un singur loc
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel: 021-336.04.16
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA