Joi, 24 Aprilie 2025
RO EN

Disponibilitatea unei forte de munca adecvate, singurul domeniu competitiv al tarii

Consiliul Investitorilor Straini (FIC) a gazduit in data de 4 aprilie un eveniment la nivel inalt care a reunit CEOs ai companiilor membre, ambasadori si reprezentanti ai ambasadelor, inalti oficiali ai Guvernului Romaniei, institutii financiare internationale si nationale, agentii de rating si reprezentanti ai Comisiei Europene si ai Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE). Aceasta intalnire a oferit o platforma pentru dialogul international privind perspectivele macroeconomice si climatul investitional al Romaniei.
FIC monitorizeaza modul in care investitorii raspund la diverse initiative de politica si la contextul macroeconomic mai larg prin Business Sentiment Index (BSI) inca din 2013. Rezultatele editiei din aceasta primavara au fost prezentate in cadrul evenimentului si indica o temperare a optimismului membrilor.
Atractivitatea Romaniei in comparatie cu locatiile similare a atins cel mai scazut nivel din ultimii 6 ani, mai mult de jumatate dintre respondenti considerand Romania mai putin atractiva decat locatiile similare din Europa sau alte tari (mai mult decat dublu fata de 24% in editia anterioara). Potrivit BSI, Romania este necompetitiva in ceea ce priveste transparenta si consecventa aplicarii politicilor (88%), sarcina de reglementare (86%), birocratia (78%), sarcina fiscala (61%) si infrastructura (47%). Disponibilitatea unei forte de munca adecvate este singurul domeniu inca considerat competitiv (60%).
Investitiile de capital planificate de companiile FIC pentru 2025 sunt mai mici decat in editia de toamna, doar 35% dintre respondenti planificand mai multe investitii pentru urmatoarele 12 luni. 30% dintre companii intentioneaza sa reduca investitiile, aratand o scadere a sentimentului in randul investitorilor cu 8 puncte procentuale fata de anul precedent (nivel comparabil cu perioada COVID si inceputul razboiului din Ucraina). 88% dintre respondentii FIC iau in considerare si reduceri de costuri in perioada urmatoare. Rezultatele arata o tendinta de amanare a investitiilor din cauza incertitudinii politice, a contextului geopolitic, a deficitului bugetar si a incertitudinilor fiscale.
In ceea ce priveste planificarea fortei de munca, jumatate dintre respondenti se asteapta ca numarul de angajati sa ramana stabil in 2025, indicand o perioada de stagnare a activitatii de angajare. In acelasi timp, 27% anticipeaza o reducere a dimensiunii fortei de munca, semnaland o potentiala racire a dinamicii pietei muncii.
Cu toate acestea, investitorii raman optimisti cand vine vorba de afaceri, mai mult de jumatate dintre respondenti se asteapta la o crestere pe piata interna si doar 12% se asteapta la o contractie. Pe piata de export, 30% se asteapta la crestere, iar 57% se asteapta la stagnare. In general, aproape jumatate dintre respondenti se asteapta la o crestere a afacerilor, in timp ce 39% se asteapta la o stagnare.
In acelasi timp, investitorii sunt increzatori in oportunitatile Romaniei:
  • Noul context economic al UE, cu companii din Europa de Vest care isi relocheaza unele activitati si productie in Europa de Est pentru a reduce costurile.
  • Tranzitia energetica, daca este sustinuta in mod corespunzator de autoritati, are potentialul de a genera extinderea afacerilor.
  • Fondurile UE raman, de asemenea, o oportunitate cheie pentru dezvoltarea afacerilor in Romania.
  • O etapa importanta pentru Romania a fost recenta aderare deplina la Schengen si ne asteptam ca aceasta consolidare a apartenentei Romaniei la UE sa stimuleze si mai mult investitiile in tara noastra.
  • Aderarea Romaniei la OCDE ar reprezenta un alt pas important in atragerea investitiilor straine in Romania si in imbunatatirea eficientei sectorului guvernamental.
  • In plus, UE are sansa de a deveni mai puternica concentrandu-se pe cresterea competitivitatii intreprinderilor din UE si pe reducerea birocratiei. Aceasta schimbare ar putea realinia coordonatele pentru ca economia europeana sa creasca in viitor, cu accent pe noul peisaj industrial pentru Romania (aparare, aerospatial si securitate cibernetica, materii prime critice, energie etc.)
De asemenea, in cadrul evenimentului, institutiile internationale au prezentat pe scurt rapoarte despre Romania, evidentiind preocupari similare cu rezultatele BSI privind deficitul bugetar, instabilitatea politica si intarzierea reformei fiscale care se astepta sa fie implementata inca de anul trecut. Cresterea rapida a cheltuielilor guvernamentale este una dintre cele mai ingrijoratoare tendinte observate de toate institutiile. A fost subliniat ca tara noastra ar trebui sa se concentreze pe reformele PNRR – fiscalitate, tranzitie energetica, educatie, imbunatatirea climatului de afaceri (mediu clar si predictibil) pentru a asigura dezvoltarea economica pe termen mediu-lung. Guvernul trebuie sa ia toate masurile pentru a se asigura ca nu va pierde fonduri UE. Toate institutiile au punctat posibilul impact negativ al noilor tarife anuntate de administratia americana nu doar asupra economiei Romaniei si UE, ci si indirect, prin efectul asupra comertului international.
Totodata, au fost abordate mai multe oportunitati pentru Romania, cum ar fi schimbarea directiei la nivelul statelor UE in ceea ce priveste cheltuielile pentru securitate si aparare, cu mai multe instrumente financiare (la nivelul UE si institutiilor financiare internationale) care ar putea fi utilizate de tari pentru a sustine acest sector (echipamente militare, infrastructura, securitate cibernetica etc.). In ceea ce priveste aderarea la OCDE, atat reprezentantii nationali, cat si reprezentantii OCDE au punctat progresele semnificative inregistrate de Romania in domenii precum educatie, fiscalitate, guvernare si anticoruptie. Romania are perspective bune in privinta aderarii la OCDE in 2026.
Romania are in continuare potentialul de a inversa tendintele negative economice surprinse de perspectivele macroeconomice, daca Guvernul pregateste urgent reforme ancorate in transparenta si dialog, in domenii cheie, cum ar fi reducerea cheltuielilor, realizarea consolidarii fiscale si valorificarea noilor oportunitati in investitii, energie, materiile prime critice, si aparare. In acelasi timp, apartenenta Romaniei la UE si NATO, impreuna cu potentiala aderare la OCDE, raman avantaje puternice pentru stimularea si atragerea investitiilor.
FIC isi mentine angajamentul de a ramane un partener de incredere in avansarea reformelor, sprijinirea predictibilitatii si consolidarea pozitiei Romaniei ca destinatie competitiva si atractiva pentru investitii.

Din aceeasi categorie

17 Apr 07:28 | INFRADAYS 2025: Digitalizarea proceselor in infrastructura, in prim-plan
16 Apr 09:45 | METAL SHOW&TIB: Lideri din sectorul tehnologiilor industriale se reunesc la Bucuresti
14 Apr 14:50 | PPC: Fara proiectare de calitate nu exista constructii sigure, eficiente si sustenabile
11 Apr 15:18 | INNOCONSTRUCT Digital 2win: Conferinta despre inovare in constructii, 8-9 mai 2025
10 Apr 19:10 | BOG'ART si Optim PM au fost premiate in cadrul Galei SEE Real Estate Awards 2025
09 Apr 17:15 | ENERGY EXPO 2025 va avea loc in perioada 22-24 mai, la Hala Laminor
04 Apr 13:47 | Echipa SDC-UTCN: Locul I la "Seismic Design Competition 2025", Berkeley /California
04 Apr 12:04 | AHK: Doar cresterea taxelor nu va rezolva problema deficitului de 9% al Romaniei
03 Apr 13:25 | Forumul Constructiilor 2025: Conectare, competenta si colaborare intr-un singur loc
02 Apr 17:51 | Incepe a IX-a editie a ConstructFEST, cel mai mare targ dedicat pietei constructiilor
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel: 021-336.04.16
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA