Luni, 28 Aprilie 2025
RO EN

PlanRadar: Preturile materialelor vor creste, cat timp cererea ramane ridicata

In ultimii ani, indicele costurilor de constructie a inregistrat o crestere fara precedent, ceea ce sugereaza o tendinta de crestere sustinuta a preturilor materialelor de constructie. La nivel global, s-a inregistrat o inflatie anuala de 20% pentru materiale, un nivel care nu a mai fost inregistrat din 1980. Aceasta escaladare remarcabila a costurilor, coroborata cu o penurie de materiale de constructii, provine din diversi factori intercorelati si are impact asupra numeroaselor tari europene, inclusiv Romania, unde se estimeaza o crestere medie de 40% a preturilor materialelor de constructii inclusiv betonul, cimentul, otelul, lemnul.
In vara anului trecut, respectiv iulie 2022, indicele costurilor de constructie in Romania atingea o valoare record, crescand cu aproape 50% de la inceputul lui 2020. Pe de alta parte insa, in Romania, indicele lucrarilor in constructii, a inregistrat o crestere remarcabila de +29% in 2022 fata de 2019 dar acest lucru se datoreaza in mare parte cresterii preturilor la materialele de constructii, al caror indice s-a majorat cu 55% fata de 2019.
 
Factorii care au condus la criza materialelor de constructii in Romania
- Criza sanitara din timpul pandemiei: inca din 2021, ca rezultat al pandemiei COVID-19, s-au majorat costurile energiei, ale combustibilului si au crescut preturile materialelor de constructii.
- Inflatia si cresterea preturilor la energie: noi cote de inflatie, care nu au mai fost inregistrate de decenii, impreuna cu cresterea preturilor la energie si transport, pun presiune si pe costurile materialelor de constructii.
- Razboiul din Ucraina: afectand atat lanturile de aprovizionare cat si productia si transportul, razboiul este inca o cauza ce accentueaza cresterea costurilor materialelor de constructii.
- Cutremurul din Turcia: Romania importa din Turcia materiale de constructii, iar rezultatul devastator al cutremurului afecteaza si costurile acestor materiale.
- Cresterea anuala a manoperei: cresterea de la an la an a manoperei si majorarea salariilor minime in constructii de la 3.000 la 4.000 RON se reflecta in pretul constructiilor si atrage dupa sine cresterea pretului si la materialele de constructii in Romania.
 
Consecintele costurilor ridicate ale materialelor de constructii
Una dintre primele consecinte poate fi scaderea cererii de materiale, ceea ce duce la intarzieri in lucrarile europene, deoarece constructorii opresc sau se pregatesc sa opreasca executia proiectelor care s-au bugetat la anumite preturi, preturi care in anumite cazuri s-au dublat intre timp. Aceste consecinte le vor resimti inclusiv dezvoltatorii din Romania.
Tendinte in evolutia preturilor
Desi dificil de estimat, avand in vedere ritmul alert in care peisajul international se schimba de la o zi la alta, specialistii spun ca nu se prevad scaderi ale preturilor pentru o lunga perioada de timp.
Este asteptata o tranzitie energetica in perioada imediat urmatoare, care va presupune si o cerere excesiva de materii prime. Otelul, cuprul si aluminiul sunt cateva dintre materialele necesare acestui proces, materiale care se folosesc si in domeniul constructiilor. Acest lucru, coroborat cu tranzitia catre energia verde care vine cu propriile costurl de dezvoltare si implementare, complica si mai mult lucrurile.
Atata timp cat cererea de materiale va continua sa fie mai mare decat oferta de pe piata, se prevede ca nivelul acestor preturi materiale constructii va continua sa ramana ridicat. In aceste conditii, rezilienta si adaptabilitatea, impreuna cu adoptarea solutiilor inteligente de economisire, vor fi vitale.
 
Cum se pot adapta dezvoltatorii din Romania la cresterea preturilor in constructii?
Desi trendul crescator al preturilor la materiale de constructii isi reduce din severitate, valorile raman in continuare ridicate, in comparatie cu anii precedenti.
Tocmai de aceea, cea mai eficienta atitudine pe care o pot adopta dezvoltatorii va fi aceea de maxima atentie, rabdare, dar si o comunicare eficienta cu clientii si pe santier, ce poate fi optimizata cu tehnologii precum PlanRadar, pentru a sustine productivitatea echipei.
De asemenea, fiecare decizie trebuie gandita atent pentru a proteja, pe cat posibil, profitul firmei. In unele cazuri va fi necesara stoparea proiectului sau executarea lucrarii in conditii de pierdere, in special pentru proiectele demarate inainte de 2020. Pentru proiectele urmatoare, constructorii vor fi nevoiti sa pretinda costuri mai mari daca isi doresc ca profitul sa nu fie afectat.
PlanRadar este un software conceput pentru a simplifica managementul in constructii: conecteaza digital toti membrii echipei si ofera acces in timp real la date despre proiect, permitand dezvoltatorilor si furnizorilor sa actioneze din timp pentru realocarea resurselor si bugetului, reducerea costurilor, reducerea si modificarea timpului alocat lucrarilor.
Prin conectarea in timp real a intregii echipe - de la managerii de proiect la echipele de pe santier, subcontractori si partile interesate, utilizatorii PlanRadar isi pot spori in mod considerabil eficienta si profitabilitatea in cadrul proceselor de constructie sau renovare. Astfel, printr-un singur click, utilizatorii au access instant la jurnale de santier, liste de verificare si inspectii, rapoarte si analize.

Din aceeasi categorie

22 Apr 07:00 | ORACLE: Contracte de 48 miliarde USD in trimestrul al treilea al anului fiscal 2025.
17 Apr 07:00 | NEMETSCHEK: Crestere de 88% a incasarilor din abonamente si modele SaaS
15 Apr 09:40 | Costurile ridicate si durata de implementare, principalele obstacole in digitalizare
14 Apr 12:18 | Life in Codes a incheiat anul 2024 cu o cifra de afaceri de 7 milioane euro
11 Apr 11:53 | DISB 2025: Tehnologii emergente, cooperare, inovatie si securitate cibernetica
10 Apr 09:45 | DISB 2025, Ziua 2: Securitate, inovatie si premiera nationala in Web 3.0
08 Apr 19:53 | Digital Innovation Summit Bucharest a debutat cu un dialog despre viitorul digital
08 Apr 09:24 | Digital Innovation Summit Bucharest (DISB) 2025 incepe astazi, la Palatul Parlamentului
07 Apr 12:19 | Adrian Vevera (ICI): Oamenii sunt esentiali pentru dezvoltarea noilor tehnologii
04 Apr 12:24 | Apple & Nvidia: Angajament de 1 miliard USD - retorica sau revolutie a relocalizarii
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel: 021-336.04.16
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA