Duminică, 27 Iulie 2025
RO EN

Industria IT: Incetinire a cresterii la 5-10% si restructurari de personal

Doi ani de pandemie, urmati de o perioada cu inflatie puternica, cu razboi la granita, aspecte care au generat perturbari semnificative in lanturile economice, mai ales din cauza cresterii costurilor de productie, si-au produs efectele din plin anul acesta in piata de software si servicii din Romania. 
Astfel, industria locala de profil a incetinit ritmul de crestere, la 5 - 10% in 2023 si a fost marcata de restructurari masive de personal, de probleme privind recrutarea si retentia angajatilor, dar si de adaptarea la munca hibrida.
Pe de alta parte, dezvoltarea industriei de software si servicii din Romania a stat anul acesta sub auspiciile eficientizarii costurilor prin digitalizare, automatizare, implementare RPA, dar si a migrarii serviciilor in cloud.
Este si cazul TARA Interactive care a pus accent in 2023 pe servicii de automatizare, RPA si inteligenta artificiala, continuand si pe directia de dezvoltare de solutii custom, adaptate la nevoile clientului. 
"Am lucrat la proiecte inovative in industria agro-alimentara si medicala, am dezvoltat roboti pentru magazine online, am facut integrari cu inteligenta artificiala pentru sisteme complexe si, deseori, invechite, si, nu in ultimul rand, am creat aplicatii mobile in 2023, un an in care am reusit sa ne extindem in si mai multe directii, si am livrat proiecte complexe”, spune Vlad Lepadatu, Managing Partner la TARA Interactive, mentionand ca "automatizarea” a fost cuvantul de ordine care a miscat anul acesta cel mai mult industria de software si servicii din Romania. „Au crescut cererile pe partea de automatizare de procese, mai ales in a doua jumatate a anului, cu implementari pornite sau care vor demara in Q1 2024. De asemenea avem o crestere pe cereri de inlocuire a sistemelor vechi, complicate din punctul de vedere al experientei de utilizare si greu de intretinut, ceea ce implica dezvoltari de platforme de la zero”. 
Implementarea inteligentei artificiale, utilizarea acesteia pentru o imbunatatire a proceselor atat in cadrul companiilor, dar si la nivel individual, a fost o alta tendinta manifestata din plin in 2023.
De asemenea, tot mai multe companiile de IT au luat in calcul integrarea solutiilor AI in produsele proprii, sau utilizarea lor in folosul clientilor. Acest lucru a venit insa si cu reversul medaliei, in sensul ca, anul acesta, tot mai multe companii de IT din Romania au operat restructurari de personal. Firmele din IT au folosit AI-ul si pentru generare de cod, astfel incat au avut nevoie de un numar tot mai mic de programatori. Iar concedierile vor continua si in perioada urmatoare, mai ales in departamentele care se ocupa de proiectele adiacente, research pe segmente care acum nu aduc venit, pastrandu-se core business-ul care este profitabil.
Competitivitatea a fost la un nivel mai mare in 2023 in randul companiilor de IT din Romania. In  conditiile in care acestea au devenit "mai scumpe” pentru Vest si SUA, se vede o tendinta in piata de a cauta solutii pentru a ramane competitive. 
In acest context, tot mai multe companii de IT au pus accent in 2023 pe diversificarea portofoliului de produse si servicii, alegand sa iasa in afara granitelor, fie prin deschiderea de noi birouri, fie prin contractarea clientilor pentru proiecte cu un grad mai mare de complexitate.

Din aceeasi categorie

15 Iul 11:44 | OVES: Piata IT resimte presiunea contractarii internationale si majorarilor fiscale
14 Iul 11:29 | Accenture: Productivitatea Europei este cu 24% mai scazuta decat cea a SUA
14 Iul 07:00 | ORACLE poate deveni una dintre cele mai mari companii de infrastructura cloud
11 Iul 12:44 | iCON-BI: Proiect inovator pentru transformarea digitala a sectorului constructiilor
10 Iul 07:00 | SALESFORCE: Vanzari de 10 miliarde USD, in primul trimestru, an fiscal 2026
09 Iul 15:34 | APMGS: Ghid pentru contractarea serviciilor de monitorizare geotehnica si structurala
07 Iul 11:42 | BCG: Valoarea reala a AI in afaceri necesita o reproiectare a fluxurilor de lucru
04 Iul 12:52 | RoCoach & Novel Research: Romanii nu au incredere in AI fara interventie umana
04 Iul 07:00 | AUTODESK anunta o cifra de afaceri de 1,6 miliarde USD in noul context incert
01 Iul 07:06 | ICI Bucuresti: Cercetare, blockchain, AI si educatie pentru o Romanie digitala
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel: 021-336.04.16
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA