Luni, 24 Februarie 2025
RO EN

CCR: Aplicatie de integrare a datelor furnizate de firme Ministerului Finantelor

Curtea de Conturi a Romaniei a pus bazele unei aplicatii informatice care sa integreze seturile de date financiare raportate de toate institutiile publice din Romania catre Ministerul Finantelor. Aceste seturi de date, utilizate exclusiv in analiza interna a institutiei supreme de audit, au scopul de a arata executia bugetara a entitatilor publice. Aplicatia functioneaza pe platforma SQL Server si constituie un prim pas in dezvoltarea unui instrument mai amplu de analiza de risc.
Seturile de date sunt analizate de specialistii Curtii de Conturi cu ajutorul aplicatiei informatice IDEA, prin conectarea acesteia direct la serverul care gestioneaza si stocheaza datele. Informatiile astfel generate vor servi la includerea entitatilor care vor fi auditate in programul de activitate al Curtii. Noua platforma va permite atat schimbul de date in format electronic, cat si asistarea entitatilor pentru a raspunde mai usor solicitarilor institutiei supreme de audit.
”Curtea de Conturi a Romaniei parcurge o etapa importanta de transformare institutionala, in sensul adecvarii activitatii si a procedurilor sale la standardele auditului modern. In acest context, planificarea misiunilor de audit dupa criterii de risc reprezinta o componenta esentiala in procesul de schimbare. In acest fel va creste relevanta si calitatea misiunilor de audit”, a declarat Mihai Busuioc, Presedintele Curtii de Conturi a Romaniei.
Planificarea bazata pe analiza riscurilor este o abordare care nu s-a regasit pana acum, in mod structurat, in legislatia si regulamentele care guverneaza activitatea institutiei supreme de audit din Romania. Astfel, pentru a dezvolta aplicatia informatica care va genera ratingurile de risc, Curtea de Conturi a Romaniei a incheiat, in 2021, un Acord pentru Consolidarea Capacitatii in auditul IT cu institutia suprema de audit din Turcia, respectiv un Memorandum de Intelegere cu Ambasada Regatului Danemarcei din Romania.
Cele doua documente constituie o baza de lucru esentiala in procesul de transformare digitala demarat de Curtea de Conturi a Romaniei. Acestea permit accesul specialistilor institutiei supreme de audit la expertiza internationala a auditorilor publici externi in domeniul tehnologiei informatiei, dar si un ghidaj valoros in activitatea de culegere si valorificare a datelor. Curtea de Conturi a Romaniei a implementat deja Sistemul de Identificare Rapida si Pastrare a Documentelor (SPID), o aplicatie interna care eficientizeaza procedurile de lucru, generand economie de timp si resurse.

Din aceeasi categorie

21 Feb 18:15 | CLUSTER TEC: Investitii sustenabile, inovative, digitale si eficiente - INSIDE
20 Feb 11:09 | Romania trebuie sa faca din AI o prioritate strategica pentru securitatea nationala
20 Feb 06:00 | CISCO: Majorare a performantei financiare pentru produsele si serviciile specifice
13 Feb 15:19 | Veolia & Mistral AI: Solutie revolutionara pentru gestionarea interactiva a apei
12 Feb 12:29 | SIXENSE: Zone din jurul viitoarelor linii de metrou prezinta deformari importante
12 Feb 06:00 | SAP anunta o majorare cu 40% a portofoliului de contracte cloud in anul trecut
11 Feb 13:34 | Bitdefender: Hackerii vizeaza companii printr-o inselatorie de recrutare pe LinkedIn
07 Feb 15:46 | FanCourier: E-commerce reprezinta intre 9 si 11% din comertul total al Romaniei
07 Feb 06:00 | MICROSOFT: Afacerile Cloud si AI asigura performanta trimestrului al doilea
05 Feb 11:32 | DEVHD: Crestere cu peste 25% a cifrei de afaceri in 2024 fata de 2023
Image
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA