Joi, 24 Aprilie 2025
RO EN

APMGS: Lipsa monitorizarii continue a starii tehnice a constructiilor genereaza riscuri

Un subiect care trebuie mai des supus atentiei este legat de practicile viciate din domeniul monitorizarii geotehnice si structurale a constructiilor, care fac ca urmarirea comportarii in timp a acestora sa fie ignorata sau sa nu isi atinga scopul in mod eficient, spune Mariana Garstea, presedintele Asociatiei Profesionale pentru Monitorizare Geotehnica si Structurala (APMGS). Ea a identificat cateva dintre cele mai frecvente probleme in contextul legislatiei constructiilor din Romania, pe care le redam in continuare:
Ignorarea monitorizarii pe toata durata de viata a unui proiect. Multe proiecte se concentreaza doar pe monitorizare in executie, neglijand importanta monitorizarii in exploatare. Acest lucru nu doar ca duce la lipsa de informatii critice privind starea si sanatatea structurala a asset-ului, dar poate genera si costuri mai mari si un efort suplimentar considerabil atunci cand apar probleme.
Utilizarea tehnologiilor invechite. Domeniul de monitorizare structurala si geotehnica a constructiilor avanseaza rapid, iar tehnologiile moderne sunt esentiale pentru eficientizarea procesului si obtinerea de date precise si rapide. Folosirea unor metode si echipamente de monitorizare depasite afecteaza calitatea informatiilor obtinute si, implicit, deciziile bazate pe acestea.
Lipsa standardizarii. Desi exista legislatie in vigoare, aplicarea acesteia nu este uniforma. Fara standarde clare, exista o variatie semnificativa in practicile utilizate si in alegerea partenerilor de monitorizare. Aceasta poate genera confuzie si poate dauna intregului proiect, subminand astfel obiectivele de siguranta si eficienta.
Subestimarea riscurilor. Multi profesionisti subestimeaza riscurile asociate cu neimplementarea unei monitorizari adecvate, avand o mentalitate de tipul "mie nu mi se poate intampla" sau "merge si-asa". Aceasta atitudine poate duce la consecinte grave, inclusiv accidente.
Formare insuficienta a personalului. Lipsa de pregatire tehnica a personalului responsabil cu monitorizarea poate genera erori in interpretarea datelor si poate duce la proiecte copy-paste. Este crucial sa lucram cu oameni bine pregatiti si competenti, care sa inteleaga importanta monitorizarii.
Perceptia legata de investitia in monitorizare. Decizia de a nu implementa sisteme de monitorizare este adesea influentata de perceptia ca acestea sunt costisitoare. Este esential sa evaluam corect riscurile asociate si sa alegem parteneri de incredere, cu expertiza in domeniu. Toate acestea trebuie cantarite cu atentie atunci cand discutam despre monitorizarea pe termen lung si beneficiile acesteia.
"Imi doresc sa avem mai des discutii deschise despre perceptiile gresite din industrie. Sper ca aceste observatii sa fie un punct de plecare pentru colaborari mai bune si transparente in cadrul legislatiei constructiilor din Romania", conchide Mariana Garstea.

Din aceeasi categorie

22 Apr 07:00 | ORACLE: Contracte de 48 miliarde USD in trimestrul al treilea al anului fiscal 2025.
17 Apr 07:00 | NEMETSCHEK: Crestere de 88% a incasarilor din abonamente si modele SaaS
15 Apr 09:40 | Costurile ridicate si durata de implementare, principalele obstacole in digitalizare
14 Apr 12:18 | Life in Codes a incheiat anul 2024 cu o cifra de afaceri de 7 milioane euro
11 Apr 11:53 | DISB 2025: Tehnologii emergente, cooperare, inovatie si securitate cibernetica
10 Apr 09:45 | DISB 2025, Ziua 2: Securitate, inovatie si premiera nationala in Web 3.0
08 Apr 19:53 | Digital Innovation Summit Bucharest a debutat cu un dialog despre viitorul digital
08 Apr 09:24 | Digital Innovation Summit Bucharest (DISB) 2025 incepe astazi, la Palatul Parlamentului
07 Apr 12:19 | Adrian Vevera (ICI): Oamenii sunt esentiali pentru dezvoltarea noilor tehnologii
04 Apr 12:24 | Apple & Nvidia: Angajament de 1 miliard USD - retorica sau revolutie a relocalizarii
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel: 021-336.04.16
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA