Joi, 24 Aprilie 2025
RO EN

AHK: Firmele amana digitalizarea pentru ca nu vad utilitatea imediata a procesului

Digitalizarea presupune o tranzitie de durata, pe care oamenii trebuie mai intai sa o inteleaga si sa o accepte si sunt inca putini cetateni care folosesc cu incredere varianta digitala, daca au la dispozitie alternativa clasica, considera participantii la dezbaterea "Digitalizarea in toate domeniile economiei”, moderata de Ilinca Pandele, Directorul departamentului Servicii Membri al AHK Romania, organizata cu prilejul evenimentului regional AHK Romania de la Timisoara din 6 martie 2025. 
Digitalizarea aduce numeroase avantaje esentiale pentru organizatii, printre care eficienta crescuta prin automatizarea proceselor si reducerea costurilor asociate cu hartia si stocarea fizica. Aceasta imbunatateste accesibilitatea informatiilor si serviciilor, facilitand munca la distanta si colaborarea intre echipe. Managementul eficient al datelor permite luarea deciziilor bazate pe analize concrete, in timp ce experienta clientilor este imbunatatita prin servicii personalizate si interactiuni rapide. In plus, digitalizarea stimuleaza inovatia, oferind noi modele de afaceri si solutii, contribuind in acelasi timp la sustenabilitate prin reducerea consumului de resurse fizice. Cu masuri de securitate avansate, organizatiile pot proteja informatiile sensibile, facilitand astfel o colaborare eficienta si adaptabila in mediul de afaceri modern. 
In ciuda avantajelor multiple, din discutia panel a reiesit ca mai exista oarecare reticenta din partea oamenilor legata de digitalizare: fie ca vorbim de teama pierderii locurilor de munca, de lipsa de incredere sau pur si simplu de o rezistenta culturala.
Conform lui Dorin Andreica, Managing Partner Soft Net Consulting, IMM-urile nu-si integreaza digitalizarea proceselor in planul de afaceri pentru ca nu vad utilitatea imediata, iar pe de alta parte investitia in digitalizare este foarte costisitoare. 
Primaria Timisoara, a precizat Valentin Muresan, Consilier personal al Primarului pe probleme de Smart City si Transformare Digitala, este un exemplu de buna practica in ceea ce priveste digitalizarea administratiei publice, insa s-a confruntat la inceputul implementarii cu rezistenta angajatilor care nu aveau incredere in serviciile digitale. 
Servicii digitale pentru clientii sai ofera si ProCredit Bank in regiune. Clientii bancii au o mai mare apetenta in folosirea instrumentelor digitale, realizand ca aceste servicii le ofera posibilitatea de a scuti timp dar si de a fi mai eficienti in business, a mentionat Klaus Keilmann, Manager Corporate Strategy & Development, ProCredit Bank Germania.
Companiile mari din industrie, mai ales cele din automotive, se prezinta cu totul altfel decat IMM-urile. Au investit mult in digitalizare pentru ca este esentiala in acest domeniu de activitate. Bogdan Vasiliu, Directorul fabricii Draxlmaier Timisoara, a mentionat cat este de important ca toti partenerii din industria auto de-a lungul lantului valoric sa colaboreze si a dat exemplu platforma Catena X. Numai asa multiplele provocari din industria automotive pot fi rezolvate. Catena-X ofera primul spatiu de date deschis si colaborativ pentru industria auto - pentru procese de afaceri optimizate prin lanturi valorice bazate pe date. Arhitectura foarte standardizata si modulara a cazurilor de utilizare reduce timpul de lansare pe piata si costurile de implementare, creand in acelasi timp spatiu pentru inovare. 
 
 
Ioana Hategan, Managing Partner, Hategan Attorneys, a subliniat lipsa educatiei din domeniul digitizarii din Romania si lipsa de incredere a oamenilor in instrumentele digitale, incepand chiar de la semnatura electronica calificata si terminand cu diferite procese digitalizate care, desi simplifica activitatea oricarui business, sunt inca privite cu reticenta.
La nivelul administratiilor publice, digitalizarea insemna cresterea competitivitatii, pe care si sistemul public trebuie sa o livreze, dupa cum a spus primarul municipiului Timisoara, Dominic Fritz (foto sus), in alocutiunea sa de bun-venit adresata participantilor.
Fritz a mentionat in context planurile de modernizare a orasului, bazate in principal pe investitii in infrastructura si in educatie. „In ultimii ani am directionat tot mai multi bani catre investitii. Depindem extrem de mult aici de situatia economica din oras, dar si fondurile europene”, a explicat el. Printre investitiile in curs, Dominic Fritz a amintit cumpararea de tramvaie, autobuze, constructia unei noi linii de tramvai, a unui pod si a unui pasaj, dar si a unui campus pentru invatamant dual si a 80 de sali de clasa in cladiri noi.
Consulul Republicii Federale Germania la Timisoara, Regina Lochner, a fost de asemenea prezenta la eveniment si in salutul sau a mentionat importanta digitalizarii care ofera oportunitati enorme pentru multe companii, in special in domenii in care restrictiile de infrastructura impiedicau anterior solutionarea flexibila a problemelor.
La eveniment au participat 130 de persoane, intre care CEO ai companiilor membre AHK din regiune, parteneri ai acestora, reprezentanti ai autoritatii publice etc.
Evenimentul de la Timisoara face parte din seria de evenimente regionale pe care AHK Romania le organizeaza anual in cinci orase din Romania si la Chisinau in Republica Moldova. Timisul este al doilea judet dupa capitala, unde prezenta companiilor germane este numeroasa, aici activand in prezent peste 1000 de firme cu capital german.
Urmatorul eveniment regional va avea loc in zilele de 14-16 aprilie 2025 la Cluj-Napoca. La Timisoara AHK Romania revine in octombrie, cand va organiza conferinta Cities of Tomorrow, eveniment de referinta in activitatea Camerei, recunoscut drept un punct de intalnire pentru profesionisti din domenii precum arhitectura, urbanism, administratie publica.

Din aceeasi categorie

22 Apr 07:00 | ORACLE: Contracte de 48 miliarde USD in trimestrul al treilea al anului fiscal 2025.
17 Apr 07:00 | NEMETSCHEK: Crestere de 88% a incasarilor din abonamente si modele SaaS
15 Apr 09:40 | Costurile ridicate si durata de implementare, principalele obstacole in digitalizare
14 Apr 12:18 | Life in Codes a incheiat anul 2024 cu o cifra de afaceri de 7 milioane euro
11 Apr 11:53 | DISB 2025: Tehnologii emergente, cooperare, inovatie si securitate cibernetica
10 Apr 09:45 | DISB 2025, Ziua 2: Securitate, inovatie si premiera nationala in Web 3.0
08 Apr 19:53 | Digital Innovation Summit Bucharest a debutat cu un dialog despre viitorul digital
08 Apr 09:24 | Digital Innovation Summit Bucharest (DISB) 2025 incepe astazi, la Palatul Parlamentului
07 Apr 12:19 | Adrian Vevera (ICI): Oamenii sunt esentiali pentru dezvoltarea noilor tehnologii
04 Apr 12:24 | Apple & Nvidia: Angajament de 1 miliard USD - retorica sau revolutie a relocalizarii
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel: 021-336.04.16
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA