
Desi perspectivele pentru cresterea activitatii in 2024 sunt in general pozitive, studiul arata o discrepanta tot mai mare intre nivelurile de optimism ale liderilor de top ai companiilor. In timp ce 38% anticipeaza o crestere puternica pentru organizatiile lor, comparativ cu 26% acum sase luni, procentajul liderilor care prevad orice crestere a scazut cu 20%.
“Potentialul imens al inteligentei artificiale generative de a schimba modul in care functioneaza companiile este tot mai evident, iar acest lucru este reflectat in cresterea optimismului liderilor de afaceri. Cu toate acestea, pentru a profita pe deplin de aceasta oportunitate, este esential ca organizatiile sa investeasca nu doar in tehnologie, ci si in recalificarea fortei lor de munca. Accenture are capacitatea de a sprijini companiile in aceasta calatorie, oferind solutii inovatoare si personalizate de inteligenta artificiala generativa, alaturi de programe de dezvoltare a talentelor”, a declarat Raluca Burghelea, country managing director Accenture Romania.
Punand accentul pe investitiile in tehnologie, studiul releva ca 78% dintre organizatii intentioneaza sa isi creasca usor investitiile in tehnologie ca procent din venituri in 2024. In mod remarcabil, se pune accentul pe investitiile in inteligenta artificiala generativa, 85% dintre organizatii acordand prioritate unor astfel de investitii si 60% concentrandu-se pe consolidarea nucleului lor digital. Cu toate acestea, directorii executivi isi exprima ingrijorarea cu privire la adaptarea la progresele tehnologice pentru 2024. In prezent, doar 10% dintre organizatii au reusit sa adopte pe scara larga inteligenta artificiala generativa in intreaga lor companie, iar doar 13% dintre acestea isi exprima "increderea maxima" in strategia lor de date si in capacitatile digitale.
Aproximativ 60% dintre organizatii implementeaza tehnologii emergente, cum ar fi inteligenta artificiala generativa, pentru a stimula productivitatea angajatilor, insa cu toate acestea, doar 33% sunt in proces de recalificare a fortei de munca pentru a sprijini aceasta crestere.
Conform studiului, liderii de afaceri recunosc:
- 3 din 4 cred ca au nevoie de cel putin un anumit nivel de instruire in inteligenta artificiala generativa, iar 15% recunosc necesitatea unei instruiri extinse in acest domeniu.
- Doar 35% dintre liderii C-suite sustin ca folosesc personal instrumentele de inteligenta artificiala generativa cel putin o data pe saptamana, in scadere de la 61% in urma cu doar sase luni.
- Mai mult de jumatate considera ca organizatia lor are nevoie in primul rand de o formare de nivel intermediar in domeniul inteligentei artificiale generative, in timp ce peste 40% considera ca formarea avansata este cea mai importanta nevoie.