Joi, 01 Mai 2025
RO EN

SIBIU: Se propune dezvoltarea municipiului din perspectiva turistica

Ioana Urdea (50 de ani)
Functia/Institutia: arhitect-sef, Primaria municipiului Sibiu;
Experienta profesionala: 10 ani in domeniul proiectarii.
 
Cu toate ca anul trecut, in municipiul Sibiu, nu au fost solicitate avize pentru proiecte de anvergura, prin specificul fiecareia dintre investitiile aprobate s-a adus un aport major calitatii vietii locuitorilor din zona. Dintre obiectivele private aflate, anul trecut, la stadiul de plan urbanistic de detaliu (PUD), fac parte extinderea unui imobil hotelier, constructia unei hale de productie, a unei biserici, a unor imobile de locuinte (unifamiliale sau colective, cu regim de inaltime redus  D+P+M; P+1E+M) etc. Intr-o etapa mai avansata se afla cateva planuri urbanistice zonale (PUZ), ce prevad executia unor imobile de locuinte (D+P+3E+E4-retras), cladiri cu functiuni mixte (P+M, P+1E+M, P+3E) sau cu destinatia de spatii rezidentiale (P+M, P+1E, P+1E+M). Referitor la activitatea specifica institutiilor publice, au fost vizate proiecte de reabilitare termica si modernizare a infrastructurii din municipiul Sibiu. Totodata, a fost aprobat planul de amenajare turistica a zonei Paltinis - Cindrel, demarat de Consiliul Judetean Sibiu. 

- Cum se va dezvolta zona in urmatorii ani?
- In viitor, municipiul Sibiu se va extinde in conformitate cu Planul Urbanistic General (PUG), aprobat in cursul lui 2011. In ultimii ani, s-a dezvoltat zona industriala vestica a orasului, ce concentreaza activitati industriale nepoluante, tot in arealul respectiv urmand a fi prevazute noi obiective conexe de investitii. Potrivit noului PUG, aceasta arie va deveni un pol de importanta regionala si va dispune de un centru de targuri/expozitii si o zona destinata companiilor de tip IMM, in timp ce, in partea estica a orasului va fi realizat un centru economic. Totodata, s-a marit suprafata teritoriului intravilan, cu zone de urbanizare destinate atat pentru dezvoltarea functiunilor de locuire,institutii si servicii, cat si pentru activitati economice cu caracter industrial si logistic, comercial sau pentru IMM-uri, separate de o zona verde de protectie, cu rol de agrement si sport, care vor fi realizate in etape.
 
- Ce presupune sporirea atractivitatii din punct de vedere turistic?
- Datorita faptului ca orasul Sibiu este recunoscut din punct de vedere cultural si turistic, prin traditii si evenimente in aceasta sfera, a fost luata in calcul cu precadere aceasta componenta. Astfel, a fost depus pentru finantare, prin Programul Operational Regional 2007 -2013, proiectul „Sibiu Baroc Update”, prin care vor fi promovate mai multe repere turistice: centrul istoric al orasului, Turnul Sfatului, zidurile de fortificatii, traseul ecumenic, traseul verde, muzeele din cadrul Complexului Astra si Brukenthal, precum si agenda culturala.
 
- Descrieti activitatea din constructii pe plan local.
- Ca si alte domenii, sectorul constructiilor este influentat puternic de contextul economic general in care ne aflam. Astfel, daca luam in calcul activitatea din domeniul constructiilor in 2011, pe raza municipiului Sibiu, cand nu au existat investitii de amploare, consider ca si anul acesta piata specifica se va inscrie pe un trend stabil.
 
- Ce dificultati intampinati in ceea ce priveste acordarea avizelor?
- Din punct de vedere al investitiilor ce se avizeaza/realizeaza pe baza documentatiilor de urbanism, eventualele dificultati arhitecturale generice ale proiectului sunt eliminate prin procesul de consultare publica. In cazul obiectivelor de mici dimensiuni, care se aproba direct pe baza autorizatiei de construire, acestea sunt controlate prin prevederile regulamentului de urbanism, aferent planului urbansitic general si prin specificatiile normativelor in vigoare.

Din aceeasi categorie

01 Mai 07:00 | DEZEEN: De ce sunt promovate in continuare cladirile de tipul "zgarie-nori vitrati"?
23 Apr 07:00 | NBS: Sustenabilitatea in arhitectura, ignorata inca in fazele incipiente ale proiectelor
21 Apr 07:00 | Prognoze Gensler pentru evolutia pietei de proiectare in constructii in anul 2025
16 Apr 09:53 | CDS: Lipsa de date centralizate ingreuneaza planificarea reabilitarii spitalelor
15 Apr 11:36 | Alexandru Fulga, PPC: Primul an de activitate, consolidare in mijlocul provocarilor!
10 Apr 14:58 | Heritage In Design, proiect care isi propune salvarea patrimoniului cultural national
07 Apr 11:28 | Bilfinger: Consultanta si inginerie pentru noua fabrica Knauf Insulation Tarnaveni
04 Apr 12:42 | ANCPI include inca 11 UAT-uri in programul de cadastrare cu fonduri europene
04 Apr 07:00 | RAMBOLL: Crestere a incasarilor, in pofida unor proiecte intarziate sau anulate
02 Apr 12:43 | INTERIO 2025: Design, arhitectura & planuri pentru viitorul litoralului, in Constanta
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel: 021-336.04.16
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA