Sâmbătă, 26 Iulie 2025
RO EN

OAR lanseaza in consultare Planul National de Dezvoltare Profesionala Continua

Ordinul Arhitectilor din Romania (OAR) supune procedurii de transparenta decizionala Planul National de Dezvoltare Profesionala Continua. Planul isi propune sustinerea procesului de elevare si actualizare continua a cunostintelor arhitectilor, precum si a formelor de exercitare a profesiei, avand ca scop final cresterea calitatii arhitecturii, prin practicarea responsabila, competenta si calificata a profesiei.
"In acord cu indrumarile Consiliului Arhitectilor din Europa (ACE) si ale Uniunii Internationale ale Arhitectilor (UIA), dezvoltarea profesionala continua a arhitectilor este considerata a fi de interes public si profesional, fiind relevanta pentru practica pe termen mediu si lung a arhitecturii", spun reprezentantii OAR.
Pe langa alinierea la tendintele europene in domeniu, Planul National pentru Dezvoltarea Profesionala Continua a membrilor OAR a fost elaborat pentru a pune in aplicare urmatoarele prevederi:
● art. 22 lit. (a), (b) din Directiva 2005/36/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 7 septembrie 2005 privind recunoasterea calificarilor profesionale, cu modificarile aduse de Directiva 2013/55/UE din 20 noiembrie 2013;
● art. 21 lit. (d) din Legea nr. 184 din 12 aprilie 2001 privind organizarea si exercitarea profesiei de arhitect - republicata;
● prevederile Regulamentului de organizare si functionare a Ordinului Arhitectilor din Romania privind perfectionarea pregatirii profesionale a membrilor OAR.
In sedinta din 13 decembrie 2021, Consiliul National OAR a decis continuarea procesului de avizare a Planului de Dezvoltare Profesionala Continua al Ordinului Arhitectilor din Romania, elaborat de catre grupul de lucru constituit in acest sens la inceputul prezentului mandat.
Elaborarea Planului National de Dezvoltare Profesionala Continua este o obligatie OAR, conform Acordului UIA privind Standardele Internationale de Profesionalism in Practica de Arhitectura, si una dintre sarcinile organizatiei, conform Art. 2,(2), c) din Regulamentul nr. 1403/1 din 30 Iunie 2018 de organizare si functionare a Ordinului Arhitectilor din Romania.
Documentul a fost realizat pornind de la variantele anterioare ale planului, care nu au fost insa adoptate de catre organizatie. Avand in vedere si observatiile anterioare, principalele principii care au stat la baza acestui plan sunt:
● DPC este optional si se realizeaza si prin alte forme de instruire sau educatie non-formala;
● Se adreseaza tuturor membrilor OAR, indiferent de forma de exercitare a profesiei, de domeniul de activitate sau de etapa profesionala din cariera acestora;
● Subliniaza beneficiile pentru participanti.
Documentul supus procedurii de transparenta decizionala poate fi consultat aici.

Din aceeasi categorie

15 Iul 07:00 | EFCA: Consultanta in inginerie este in stabilizare, cu stoc de contracte pentru 8,4 luni
11 Iul 11:38 | Vladimir ARSENE, Westfourth Architecture: Orice arhitect trebuie sa fie vizionar
07 Iul 07:00 | INS: Scadere de -4,7% a cifrei de afaceri din arhitectura, in primele 4 luni din 2025
07 Iul 07:00 | SWECO a raportat un prim trimestru 2025 solid si o imbunatatire a profitabilitatii
03 Iul 07:01 | OAR Bucuresti a construit un dialog corect cu administratiile Capitalei
02 Iul 07:15 | VIB Management lucreaza la 23 de proiecte avan o valoare de peste 30 milioane euro
24 Iun 11:55 | CNIR si ARIC emit documente standardizate pentru contractele de consultanta tehnica
24 Iun 10:48 | TENDINTELE acestui an transforma locuinta intr-un refugiu sofisticat si personalizat
24 Iun 07:05 | ARIC: "Infrastructura Romaniei are nevoie in continuare de investitii mari"
23 Iun 11:03 | STORIA: Cum arata cartierul ideal conturat de specialisti pentru nevoile cetatenilor?
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel: 021-336.04.16
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA