Joi, 20 Februarie 2025
RO EN

DECO ARCHITECTS: Proiectele rezidentiale se mentin pe un trend ascendent

Deco Architects, birou de arhitectura activ cu precadere pe piata rezidentiala si de birouri, a inregistrat in 2024 o crestere semnificativa a volumului de proiectare comparativ cu anii precedenti, motiv pentru care si-a extins si echipa de specialisti. Activitatea companiei a implicat proiecte rezidentiale colective private, in proportie de 80%, diferenta de 20% fiind reprezentata de proiectarea de birouri si constructii hoteliere in Bucuresti. Potrivit arh. George Cristescu, fondatorul Deco Architects, in 2025 procentul de rezidential pare sa fie in usoara crestere, simultan cu majorarea suprafetelor, context in care volumul de lucru al arhitectilor ar urma sa se mentina la un nivel apropiat celui din 2024. Pentru 2026, arhitectul nu exclude, insa, o scadere a activitatii din sectorul rezidential, in contextul in care sunt previzibile corectii la nivel economic.
Arh. George Cristescu ne-a oferit mai multe informatii despre activitatea curenta a biroului, dar si referitor la evolutia pietei de proiectare si constructii.
 
- Ce proiecte de locuinte aveti in lucru, in acest moment?
- Lucram in 2025 la mai multe ansambluri rezidentiale pentru cativa dezvoltatori profesionisti consacrati din domeniu. Sunt locuinte colective aflate in diferite etape de proiectare, de la concept la asistenta tehnica de executie. Proiectele pentru aceste tipuri de investitii dureaza intre unul si doi ani, de la prima idee pana la detaliul ultimului surub din santier, cu executia care incepe dupa un an si dureaza 18-24 de luni pentru o faza de dezvoltare. Avem in curs de proiectare la nivel de BIM exclusiv opt ansambluri rezidentiale din care sase in Bucuresti, unul in Iasi si unul in Timisoara. Unul dintre ansamblurile din Bucuresti este un proiect de tip mixed-use, care include si o cladire de birouri, precum si un spital privat pe acelasi lot de teren. Toate proiectele au termene de finalizare proiectare incepand cu al doilea trimestru, iar cel mai lung pana in prima jumatate a lui 2026.
 
Queens District
 
- Ce tendinte remarcati in arhitectura si proiectare in sectorul rezidential? Ce specificatii au noile proiecte de locuinte, proiectate in prezent, din punct de vedere al consumului de energie, compartimentarilor si designului?
- In ultimii ani am remarcat ca dezvoltatorii isi sporesc pretentiile in materie de servicii de proiectare, de acuratete in elaborarea de proiecte tehnice, pentru a avea o mai buna predictibilitate a bugetelor de investitie. Asta se datoreaza in mare parte experientei din ultimii ani, cand nivelul de exactitate a proiectelor nu a fost satisfacator. Se doreste o crestere a nivelului de detaliu BIM, cu elemente suplimentare de identificare si integrare in aplicatiile software de management. Tehnologiile folosite in constructia de locuinte sunt tot mai avansate de la un an la altul. Se pune accent mai mare pe eficienta termica. Daca in urma cu 5 ani, 20% dintre proiecte aveau incalzire in pardoseala, astazi s-a ajuns la aproape 80%. Se folosesc pompe de caldura, recuperatoare de caldura, sisteme centralizate mai eficiente, statii de incarcare electrica auto. De asemenea, se majoreaza cererea pentru spatii conexe in ansambluri, pentru integrarea comunitatilor. Astazi, se proiecteaza astazi spatii de interactiune intre utilizatori, spatii special amenajate pentru animalele de companie etc.
 
- Ati observat schimbari in ceea ce priveste cererea de constructii cu eficienta energetica ridicata, in contextul actual al crizei de energie si obligativitatii de a proiecta NZEB?
- Aplicarea obligatorie a normelor NZEB a aliniat toti dezvoltatorii, fara exceptie, iar asta a dus la un grad mai mare de tehnologizare a cladirilor. Se folosesc termoizolatii mai eficiente, ansambluri de tamplarie echipate cu pachete vitrate triplustratificate. Toate acestea ridica gradul de confort si eficienta termica, dar si pretul de constructie. Dezvoltatorii profesionisti, cum sunt toti cei cu care lucram, inteleg obligativitatea NZEB si ne solicita sa gasim solutii fezabile pentru bugetele de investitie, fara a face rabat de la calitate sau scopul acestor norme legale.
 
Glenwood Estate
 
- Ce asteptari aveti de la anul 2025, avand in vedere modificarile fiscale adoptate la inceputul anului? Ce impact estimati ca vor avea asupra activitatii companiei?
- Este, probabil, subiectul cel mai fierbinte al inceputului de an in industria noastra. Toti clientii si proiectantii cu care lucram evalueaza impactul acestor cresteri de taxe. Raspunsul este destul de evident: creste costul cu resursa umana cu 25%, ceea ce va avea repercusiuni in tarifele de proiectare si manopera in executie, iar din 2026 vom plati semnificativ mai mult pentru constructiile noi. La noi in proiectare vor creste automat costurile cu procentul aferent, iar clientii vor trebui sa accepte, pentru ca nu exista alta varianta.
 
- Ce planuri si obiective de dezvoltare aveti, la nivel de companie, pe termen scurt, mediu si lung?
- Pe termen scurt, incercam sa ramanem cu echipa stabila, iar pe mediu si lung sa acumulam tot mai multa experienta si sa devenim tot mai performanti in proiectare. Vrem sa eficientizam procesele si procedurile interne pentru a obtine modele BIM tot mai performante de la an la an. Intelegem ca de activitatea noastra depind foarte multe entitati, de la autoritati la muncitori in santiere, care au nevoie de proiecte tot mai exacte si mai coordonate.

Din aceeasi categorie

20 Feb 06:12 | ALLIED Engineers proiecteaza cele mai inalte cladiri rezidentiale din Capitala
18 Feb 12:14 | DRS Architects: Crestere de 35% cifra de afaceri din 2024, la peste un milion de euro
18 Feb 06:57 | ACE Project Management: Crestere de 236% a cifrei de afaceri in 2024
17 Feb 13:08 | UAR: Arhitectul Dorin Stefan, ales recent membru corespondent al Academiei Romane
17 Feb 11:06 | CONSULTARE publica elaborare PUZ pentru arealul construit protejat din Zona Fabric
14 Feb 12:02 | Optim Project Management sustine renasterea cladirilor istorice din Romania
13 Feb 09:35 | Alexandru Fulga, PPC: Avem nevoie mare de ingineri, arhitecti, instalatori si drumari
13 Feb 06:00 | AECOM raporteaza imbunatatiri ale performantei financiare pe toate palierele
12 Feb 12:58 | Tesseract a proiectat 350.000 mp de spitale noi, investitii de 750 milioane euro
12 Feb 06:24 | ROMAIR CONSULTING a depasit pragul de 50 milioane lei al afacerilor, in 2024
Image
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA