Miercuri, 30 Aprilie 2025
RO EN

BERD lucreaza la Studiul de fezabilitate al noului Spitalul Regional din Brasov

La sfarsitul saptamanii trecute a fost publicat, in Monitorul Oficial, Ordinul nr. 1.355 din 31 iulie 2020 pentru modificarea Ordinului ministrului sanatatii nr. 1.765/2006 privind arondarea judetelor la centrele regionale, luandu-se in considerare regiunile de dezvoltare socioeconomica din care fac parte, precum si distantele aeriene si terestre dintre un spital judetean si un anumit centru regional. Prin emiterea acestui ordin al Ministerului Sanatatii, viitorul spital din Brasov este incadrat in categoria spitalelor regionale, astfel ca echipa de experti ai Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare poate continua elaborarea studiului de fezabilitate si a documentatiei necesare lansarii licitatiei.
„A fost publicat in Monitorul oficial ordinul ministrului sanatatii referitor la Spitalul Regional Brasov. A ramas varianta care a fost publicata pe site-ul ministerului in cadrul procedurii de transparenta decizionala. Au fost cateva discutii pe parcursul acestei perioade, in care s-a incercat sa se modifice sau sa se revina asupra acestui ordin. Ministrul Sanatatii m-a informat, ne-am consultat pe aceasta tema, dar ministrul a ramas pe pozitii si a publicat ordinul in forma initiala, pe care l-am primit astazi. Este un lucru foarte important, pentru ca de aici incolo incepe de fapt adevarata structura de finantare si proiectare si executie a acestui spital regional aici, la Brasov. Celor care inca mai comenteaza si vor sa induca in eroare si sa transmita mesaje negative le spun ca fac o mare greseala si ar fi bine sa inteleaga ca suntem pe un parcurs bun, asa cum am comunicat de fiecare data, si ca facem pasii pe care i-am stabilit impreuna cu Ministerul Sanatatii, si cu BERD, care are un rol determinant in aceasta privinta. Vor urma discutiile referitoare la structura de finantare a acestui spital de la Brasov“, a transmis primarul George Scripcaru.
In urma cu cateva saptamani ministrul Sanatatii, Nelu Tataru, prezent la Brasov pentru a discuta despre acest proiect, a precizat ca Ministerul Sanatatii se implica total in proiectul de construire al Spitalului regional, iar primul pas este acest ordin prin care judetele Brasov, Covasna si Harghita sunt arondate, din punct de vedere medical, centrului din Brasov, astfel ca spitalul care va fi construit la Brasov va fi incadrat in categoria spitalelor regionale. ,,Dupa publicarea ordinului in Monitor, el devine oficial. Dupa acest moment, avem startul oficial la tot ce inseamna studiul de fezabilitate la un nou spital regional. Acest ordin specifica tocmai arondarea judetelor Harghita si Covasna la centrul universitar Brasov, si deci incadrarea ca spital regional a spitalului ce se va construi la Brasov”, a declarat ministrul Sanatatii.
La aceeasi intalnire cu ministrul Sanatatii, reprezentantul consortiului de firme care realizeaza studiul de fezabilitate si documentatia pentru licitatie, Andreea Sisman, a prezentat importanta acestui ordin pentru continuarea proiectului de construire a spitalului: ,,Acest ordin aduce foarte multa claritate asupra caracteristicilor proiectului, pentru ca se defineste statutul de spital regional si aria de acoperire. Pentru noi, ca si consultanti, inseamna foarte mult, pentru ca putem continua ce am inceput, munca la studiul de fezabilitate. In urmatoarele luni vom pregati diverse capitole din studiu, conform calendarului pe care l-am stabilit. Avem deja un schelet pe care urmeaza sa adaugam informatii. Cu siguranta, in urmatoarea perioada va fi o colaborare intensa cu autoritatile locale si cu Ministerul Sanatatii. Vor fi intalniri tehnice de lucru saptamanale sau la doua saptamani, astfel incat sa avem cat mai curand datele necesare si sa sa putem incepe pregatirea documentatiei pentru licitatie”, a explicat Andreea Sisman.
Conform acestui ordin, articolul 6, punctul 7 din Ordinul ministrului sanatatii nr. 1.765/2006 privind arondarea judetelor la centrele regionale, luandu-se in considerare regiunile de dezvoltare socioeconomica din care fac parte, precum si distantele aeriene si terestre dintre un spital judetean si un anumit centru regional, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 58 din 24 ianuarie 2007, se modifica si va avea urmatorul cuprins: „7) Regiunea de Dezvoltare Centru: spitalele din judetele Mures, Alba si Sibiu sunt arondate centrului universitar Targu Mures, respectiv unitatilor sanitare regionale de tip IA si IB din acest centru, iar spitalele din judetele Harghita, Covasna si Brasov sunt arondate Centrului Universitar Brasov, respectiv unitatilor sanitare regionale de tip IA si IB din acest centru”.
Anul trecut, Primaria Brasov si BERD au semnat acordul de asistenta tehnica pentru constructia Spitalului Regional Brasov, in valoare de 2,5 milioane de euro nerambursabili, la care cofinantarea municipiului este de 250.000 de euro. In baza acestui acord de finantare, BERD a desemnat un consortiu de firme care sa elaboreze studiul de fezabilitate si documentatia necesara realizarii parteneriatului public-privat (PPP) pentru construirea Spitalului Regional Brasov. Consortiul selectat de BERD este format din firmele PricewaterhouseCoopers (PwC), International Consulting Engineering SA (BTY), Clifford Chance LLP si Clifford Chance Badea SPRL, un consortiu cu experienta in constructia a 40 de spitale, prin parteneriat public-privat (PPP), in toata lumea.
La sfarsitul lui 2018, Ministerul Sanatatii a emis Ordinul de Ministru nr. 1394/01.11.2018, prin care se stabilesc specialitatile si numarul de paturi pentru viitorul Spital Clinic Regional, dupa ce, anterior, prin Legea nr. 32/2019, municipalitatea a preluat o suprafata de 11.45 hectare de teren de la Institutul Cartofului, necesar construirii spitalului. Conform ordinului de ministru, Spitalul Clinic Regional Brasov va avea 849 de paturi de spitalizare continua si 60 de paturi de spitalizare de zi, pentru 31 de specialitati.

Din aceeasi categorie

23 Apr 07:00 | NBS: Sustenabilitatea in arhitectura, ignorata inca in fazele incipiente ale proiectelor
21 Apr 07:00 | Prognoze Gensler pentru evolutia pietei de proiectare in constructii in anul 2025
16 Apr 09:53 | CDS: Lipsa de date centralizate ingreuneaza planificarea reabilitarii spitalelor
15 Apr 11:36 | Alexandru Fulga, PPC: Primul an de activitate, consolidare in mijlocul provocarilor!
10 Apr 14:58 | Heritage In Design, proiect care isi propune salvarea patrimoniului cultural national
07 Apr 11:28 | Bilfinger: Consultanta si inginerie pentru noua fabrica Knauf Insulation Tarnaveni
04 Apr 12:42 | ANCPI include inca 11 UAT-uri in programul de cadastrare cu fonduri europene
04 Apr 07:00 | RAMBOLL: Crestere a incasarilor, in pofida unor proiecte intarziate sau anulate
02 Apr 12:43 | INTERIO 2025: Design, arhitectura & planuri pentru viitorul litoralului, in Constanta
02 Apr 07:00 | INS: Scadere de -2,8% a cifrei de afaceri din arhitectura, in luna ianuarie 2025
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel: 021-336.04.16
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA