Vineri, 25 Iulie 2025
RO EN

AICPS: Schimb de experienta si entuziasmul reintalnirii generatiilor de proiectanti

Cutremurul din 10 noiembrie 1940 a restructurat fundamental modul in care este perceputa importanta proiectarii si executiei corecte a constructiilor. Asociatia Inginerilor Constructori Proiectanti de Structuri (AICPS) a reunit profesionistii din domeniu in jurul acestei date simbolice cu scopul de a evidentia rolul esential al inginerilor proiectanti de structuri in societate si pentru a reflecta asupra modului in care acestia isi pot perfectiona continuu competentele tehnice. 
"Profesia noastra nu este doar despre noi, inginerii, ci despre siguranta si durabilitatea cladirilor de care beneficiaza intreaga comunitate", spun acestia.
La Intalnirea de toamna AICPS, din 8 noiembrie 2024, ziua a demarat cu un training dedicat consolidarii structurilor din zidarie, sustinut impreuna cu reprezentantii Fibre NET. Dupa pranz, in cadrul unui workshop coordonat de ing. Dragos Marcu si ing. Dan Iancu, au fost abordate si analizate mai pe larg subiecte dezbatute in cadrul Conferintei Nationale a AICPS de la Iasi, toate avand ca tematica principala consolidarile structurale. 
"A fost un moment care ne-a adus impreuna si cu partenerii nostri pornind si de la imprevizibilitatea factorilor externi pentru a ne concentra pe ceea ce putem face impreuna pentru a minimiza efectele devastatoare ale seismelor", au precizat reprezentantii AICPS.

 
Training despre consolidari
Prezentarea sustinuta de ing. Allen Dudine (Head of R&D la Fibre NET si director tehnic al companiei de proiectare ARDEA Ingegneria) a pus accent pe principalele solutii si sisteme de consolidare dezvoltate de Fibre NET. Timp de aproape 3 ore, intr-o maniera extrem de interactiva, ing. Allen Dudine a evidentiat rezultatele activitatilor de cercetare avansata care au stat la baza dezvoltarii in special a sistemelor CRM (Composite Reinforced Mortar), FRCM (Fiber Reinforced Cementitious Matrix) si FRP (Fiber Reinforced Polymer). Prezentarile au reflectat o combinatie solida de experienta teoretica si practica pentru a clarifica aspecte ce tin de aplicatiile viabile si uzuale ale acestor sisteme, avantaje si dezavantaje, comportare detaliata a sistemelor structurale consolidate etc. Si au fost sustinute de rezultate obtinute prin cercetari extinse - incluzand teste experimentale la scara reala, incercari pe mese vibrante, precum si modelari si calibrari numerice si analitice de mare putere si detaliu. Toate acestea realizate in cadrul unor programe de cercetare avansate si colaborari cu universitati si laboratoare de prestigiu mondial. Astfel, nivelul tehnic ridicat al prezentarilor a captivat audienta, oferind participantilor informatii valoroase si perspective inovatoare in domeniu.

 
Workshop despre consolidari
Workshopul despre consolidari, coordonat de ing. Dragos Marcu si ing. Dan Iancu, a avut ca punct de plecare un set de teme discutate initial in cadrul Conferintei Nationale AICPS de la Iasi din iunie 2024 si extinse ulterior. Pe parcursul celor 3 ore, participantii au schimbat opinii tehnice pe subiecte de interes major pentru comunitatea inginereasca. 
In timpul workshopului a fost prezentat si un studiu comparativ realizat pentru aceeasi structura amplasata in 8 localitati diferite din Romania, proiectate atat conform P100-1/2013, cat si conform versiunii noi a normativului P100-1/2025, aflata in etapa a doua de redactare. Unele opinii exprimate au conturat necesitatea aprofundarii unor aspecte din noile reglementari, care ar putea aduce o crestere semnificativa a costurilor constructiilor edificate conform noului P100-1/2025. Aceste costuri ar putea deveni problematice in lipsa unei aplicari riguroase a reglementarilor in proiectarea structurilor, accentuand importanta unei analize atente de impact economic, inainte de adoptarea finala a noului cod.
 
 
"La nivelul AICPS ne dorim sa aducem cat mai des profesionistii din domeniu la aceeasi masa, sa avem dezbateri constructive, sa cream oportunitati de networking intre toti cei implicati in domeniul constructiilor si domeniile conexe acestuia. Militam constant pentru necesitatea formarii continue si facem demersuri in acest sens. Continuam seria AICPS de cursuri si training-uri, incepand anul 2025 cu doua noi cursuri, la care ii asteptam pe toti cei interesati sa ia parte:
1.Aspecte practice in proiectarea structurilor de constructii echipate cu sisteme de izolare seismica a bazei si/sau de amortizare - lector: ing. Dan Iancu;
2.Greseli in proiectarea structurilor metalice - lector: prof. dr. ing. Zsolt Nagy.
In AICPS credem ca o comunitate care isi incurajeaza membrii tineri si membrii cu multa experienta sa se implice impreuna, deopotriva in practica profesionala si in dezvoltarea profesiei, va ramane mereu relevanta si actuala", a transmis AICPS.

Din aceeasi categorie

15 Iul 07:00 | EFCA: Consultanta in inginerie este in stabilizare, cu stoc de contracte pentru 8,4 luni
11 Iul 11:38 | Vladimir ARSENE, Westfourth Architecture: Orice arhitect trebuie sa fie vizionar
07 Iul 07:00 | INS: Scadere de -4,7% a cifrei de afaceri din arhitectura, in primele 4 luni din 2025
07 Iul 07:00 | SWECO a raportat un prim trimestru 2025 solid si o imbunatatire a profitabilitatii
03 Iul 07:01 | OAR Bucuresti a construit un dialog corect cu administratiile Capitalei
02 Iul 07:15 | VIB Management lucreaza la 23 de proiecte avan o valoare de peste 30 milioane euro
24 Iun 11:55 | CNIR si ARIC emit documente standardizate pentru contractele de consultanta tehnica
24 Iun 10:48 | TENDINTELE acestui an transforma locuinta intr-un refugiu sofisticat si personalizat
24 Iun 07:05 | ARIC: "Infrastructura Romaniei are nevoie in continuare de investitii mari"
23 Iun 11:03 | STORIA: Cum arata cartierul ideal conturat de specialisti pentru nevoile cetatenilor?
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel: 021-336.04.16
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA