
Potrivit celor mai recente date publicate de Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI), numarul achizitiilor de imobile s-a majorat, in august 2023, cu circa 17% fata de luna anterioara, respectiv cu aproape 2% comparativ cu perioada similara a anului trecut. Mai exact, in ultima luna de vara a anului curent au fost vandute, la nivel national, 59.425 de imobile, cu 8.694 mai multe fata de iulie 2023, respectiv cu 1.039 mai multe decat in august 2022.
In ceea ce priveste numarul de tranzactii cu unitati individuale (asimilabile apartamentelor), statisticile oficiale arata ca in august 2023 au avut loc 15.393 de achizitii, in crestere cu circa 25% fata de luna precedenta (cand era raportat un numar de 12.252), respectiv cu circa 8% fata de august 2022 (cand au fost consemnate 14.236 de asemenea operatiuni).
„August este, in mod obisnuit, o luna mai slaba din punctul de vedere al activitatii din piata imobiliara, insa intentia declarata a autoritatilor de a majora o serie de taxe, printre care si TVA-ul minim aplicabil la cumpararea unei locuinte nou-construite, a dus la o evolutie atipica. Multi potentiali cumparatori au iesit, astfel, din asteptare si au incheiat o tranzactie mai rapid decat ar fi facut-o, poate, in mod normal. In opinia noastra, aceasta situatie demonstreaza nu doar ca pe piata locala exista un interes robust pentru cumpararea de locuinte, ci si ca acesta este sustinut, totusi, si de puterea financiara necesara. Cu mentiunea ca cei mai activi in piata sunt, in continuare, clientii care dispun de fonduri proprii pentru a-si finanta achizitiile - daca nu integral, cel putin in proportie majoritara.” Costina Petrescu, CEO Titirez.ro & imoPR
Datele ANCPI releva ca, in august 2023, cele mai multe unitati individuale, respectiv 4.396, au fost tranzactionate in Bucuresti, Capitala fiind urmata de judetele Timis (1.000 de unitati), Ilfov (976), Cluj (953), Brasov (883), Constanta (668) si Iasi (613). Spre comparatie, in iulie 2023, in Bucuresti au fost consemnate 3.782 de tranzactii cu unitati individuale, pe urmatoarele locuri situandu-se judetele Timis (847 de unitati), Cluj (752), Brasov (655), Constanta (641), Iasi (572) si Ilfov (548). De remarcat este avansul semnificativ, de aproape 80%, consemnat de numarul achizitiilor de unitati individuale in judetul Ilfov, fapt ce denota ca cererea de locuinte se mentine ridicata nu doar strict intre granitele Capitalei, ci si in zonele limitrofe acesteia - o situatie care putem presupune ca este valabila, chiar daca intr-o masura diferita, si in celelalte centre regionale ale tarii.

„Dincolo de reglarea organica a economiei, suntem de parere ca ceea ce ar ajuta, pe termen scurt, mediu si lung piata imobiliara, in speta cea rezidentiala, este o constientizare, din partea clasei politice, a nevoii noastre stringente de stabilitate - atat a cumparatorilor si vanzatorilor, cat si a dezvoltatorilor, agentiilor si jucatorilor care ofera servicii conexe in industrie. Cu totii asteptam cu infrigurare acum schimbarea «regulilor jocului» prin modificarile fiscale anuntate de Guvern, care vor mai diminua puterea de cumparare a romanului de rand, in tandem cu dobanzile crescute la credite.” Costina Petrescu, CEO Titirez.ro & imoPR
Oficialii Titirez.ro sunt de parere ca activitatea de tranzactionare imobiliara va fi, in continuare, vizibil alimentata de perspectiva majorarii cotei reduse de TVA, de la 5% la 9%, incepand cu 1 ianuarie 2024. Este de asteptat, insa, ca primele luni ale anului urmator sa fie marcate, in contrapunct, de o scadere a numarului de achizitii, ce are toate sansele sa se manifeste mai pregnant decat in perioada similara a altor ani. Per ansamblu, insa, interesul pentru cumpararea de locuinte, fie pentru uz personal, fie in scop investitional, va ramane unul robust, iar cumparatorii si dezvoltatorii se vor adapta, incetul cu incetul, noilor conditii. Totusi, pentru ca piata rezidentiala sa functioneze in mod cu adevarat „normal”, este nevoie ca inflatia si costurile de creditare sa se diminueze sensibil, pe fondul unei economii puternice, sustinute de un ansamblu coerent si stabil de norme legislative.