La cea de-a 18-a editie a Expozitiei Internationale de Arhitectura - la Biennale di Venezia, Romania va fi reprezentata de proiectul „AICI, ACUM, ACOLO”, castigator al concursului public organizat cu acest scop de Ministerul Culturii, Ministerul Afacerilor Externe, Institutul Cultural Roman si Uniunea Arhitectilor din Romania. Un concept curatoriat si coordonat de arh. Emil Ivanescu si Simina Filat, pavilionul Romaniei include proiecte ce prezinta diferite practici de arhitectura si design in sensul regenerarii, reconsiderarii si revalorizarii contextului, toate avand impact social. Exemplele expuse reprezinta un mod nou de educare prin cercetare, inovare si activare sociala, vazute ca solutii pentru viitor, iar concursul international de arhitectura organizat anul trecut de compania IULIUS - Un Iasi pentru viitor – si solutia rezultata in urma acestuia – „Bridging Time, Bridging Communities” -, semnata de prestigiosul birou olandez de arhitectura UNStudio, sunt reprezentative in aceasta directie.
„Cred ca este pentru prima data cand un proiect reprezentativ aduce Iasul ca parte din pavilionul Romaniei de la Bienala de Arhitectura de la Venetia. Se intampla astfel pentru ca in acest oras, anul trecut, am vazut un demers de insertie urbanistica la un calibru inalt, realizat sub forma unui concurs international cu nume etalon in arhitectura mondiala. Este un proiect care raspunde conceptului propus de noi - Aici.Acum.Acolo -, fiind un model de revitalizare integrata, cu o constiinta a sustenabiliatii si a onestitatii fata de resursele si contextul existent, dar si fata de memorie si istorie. Cred ca astfel de demersuri seteaza o noua directie pentru dezvoltarea urbana si arhitecturala, pe care o incurajez, pentru sinergia propusa, de la aspectele social-profesional-economice, pana la restaurari, reabilitari sau interventii noi de constructii sau spatii publice”, a spus Arh. Emil Ivanescu, curator al proiectului pavilionului Romaniei la Bienala de Arhitectura de la Venetia.
„Cand am pornit pe acest drum, grupul IULIUS a promis sa atraga unele dintre cele mai renumite case de arhitectura din lume intr-un concurs ce viza un sit de o complexitate si valoare istorica importante. Am privit aceasta provocare asumata cu entuziasmul viselor mari, dar si cu simtul responsabilitatii la care ne obliga intelegerea faptului ca este un proiect al comunitatii. Prezentarea demersurilor IULIUS de regenerare urbana in cadrul pavilionului Romaniei de la Bienala de Arhitectura de la Venetia reprezinta materializarea dorintei noastre de a ramane implicati in dezvoltarea Iasului, realizand, totodata, un model de bune practici de interventie arhitectural-urbanistica in sit protejat, ca dialog intre public si privat. Ne propunem sa continuam sa lucram la proiecte care sa transmita curajos ambitiile orasului si increderea lui in viitor”, a declarat Raluca Munteanu, Director de Dezvoltare IULIUS.

Apoi, pentru ca, pentru prima data, studiouri care au creat printre cele mai ambitioase repere arhitecturale din marile orase ale lumii, precum sediul Apple - Apple Park California (Foster+Partners), cladirea cu functiuni mixte - Markthal Rotterdam (MVRDV), ansamblul mixed-use Four Frankfurt (UNStudio) si National Museum of XXI Century Arts din Roma (Zaha Hadid Architects) au lucrat pentru Romania, in Iasi, intr-o competitie de specialitate.
Nu in ultimul rand, demersul reprezinta un mod de colaborare participativ, intrucat tema concursului a fost formulata inclusiv din modul in care iesenii vad dezvoltarea orasului, relevat in urma unei consultari online, la care au raspuns peste 2.000 de persoane, iar solutiile au fost prezentate si expuse in cadrul unor evenimente de arhitectura accesibile publicului larg.
Editia din 2023 a Bienalei de Arhitectura de la Venetia se va desfasura in perioada 20 mai – 26 noiembrie. Ulterior, proiectele vor fi integrate intr-o expozitie itineranta in marile orase din Romania.