Sâmbătă, 22 Februarie 2025
RO EN

BREC: Semnale pro si contra evolutiei sanatoase a pietei imobiliare din Romania

Cererea de locuinte din partea consumatorilor finali pentru segmentele "mass & middle" ale pietei ar putea sa scada in 2025, ca urmare a masurilor fiscale care au intrat in vigoare in acest an si care vor afecta cu precadere populatia cu venituri mici si medii, estimeaza Depina Ponomarenco, fondatoarea Bucharest Real Estate Club (BREC) & Romania Property Club (RPC). "De asemenea, credem ca aceasta va fi suplinita de investitorii mici si medii prezenti pe piata, care achizitioneaza pachete de apartamente ce ajung ulterior pe piata inchirierilor tip "short-term rentals". Datele de pe piata turistica arata cresteri peste tot in tara pentru acest tip de cazari, in detrimentul hotelurilor", a adaugat reprezentanta BREC, organizatie care promoveaza piata imobiliara din Bucuresti prin generarea de continut si dezbateri privind calitatea generala a dezvoltarii urbane, facilitand un impact si volum mai mare de tranzactii. BREC promoveaza initiative educationale inovatoare, cum ar fi Real Estate Academy. BREC este o voce importanta in sustinerea industriei imobiliare in dialogul cu autoritatile locale si nationale. Companiile membre au portofolii evaluate la peste 10 miliarde euro.
 
- Cum a evoluat cererea de locuinte in 2024 si cum credeti ca se va dezvolta acesta pe termen scurt si mediu?
- In 2024, cererea de locuinte a fost in crestere, aliniata cu dezvoltarea economica a marilor centre regionale ale Romaniei si cresterea veniturilor populatiei. In conformitate cu datele ANCPI, in 2024 s-au vandut 643.334 de imobile in tara noastra, cu aproape 8.500 mai multe decat in 2023. Majoritatea oraselor mari au inregistrat cresteri: Bucuresti 117.713 imobile (+2.296 unitati vs. 2023), Ilfov 49.178 (+8.092 vs. 2023), Brasov 32.113 (-2.799 vs. 2023), Constanta 30.673 (+3.571 vs. 2023), Cluj 30.246 (+917 vs. 2023), Timis 29.990 (+460 vs. 2023) si Iasi 27.709 imobile (+2.906 unitati in raport cu nivelul din 2023). Bucurestiul si Ilfovul, alaturi de cele cinci mari centre regionale, totalizeaza aproape jumatate din vanzarile la nivel national. In plus, numarul de ipoteci din Romania s-a majorat, in 2024, cu 26,5%, ajungand la un total de 86.600. Toate aceste cifre arata o cerere robusta de locuinte si o piata rezilienta, in ciuda numeroaselor provocari cu care se confrunta. Consideram ca vom vedea o evolutie moderat optimista a tranzactiilor rezidentiale, avand in vedere masurile fiscale anuntate de autoritati pe de o parte, precum si efectul unor actiuni precum accesul Schengen si progresul lucrarilor de infrastructura, care sunt de asteptat sa genereze noi investitii si locuri de munca.
 
- Ce tendinte remarcati pe piata noilor dezvoltari rezidentiale si cum credeti ca vor fluctua preturile locuintelor in 2025?
- Asa cum era anticipat, preturile pentru locuintele noi au inregistrat cresteri avand in vedere intrarea in vigoare a TVA de 9% fata de 5%, precum si presiunea pe costurile de constructie. Aceste majorari insa au fost moderate si au fost absorbite de piata. Conform datelor pe care le avem de la Imobiliare.ro, la nivelul lunii septembrie 2024, preturile medii solicitate pentru noile unitati rezidentiale erau de 3.230 euro/mp + TVA la Cluj-Napoca, 2.313 euro/mp + TVA la Brasov, 1.993 euro/mp + TVA la Bucuresti si 1.922 euro/mp + TVA la Timisoara. Marea provocare a dezvoltatorilor in 2025 va fi sa reuseasca sa mentina cresterile de pret intr-un nivel de pana in 10%, pentru a reusi sa ramana atractivi fata de cererea din piata. 
 
- Cu ce alte dificultati se confrunta dezvoltatorii de locuinte din Romania, in aceasta perioada? A reinceput autorizarea in Bucuresti?
- Lipsa predictibilitatii urbanistice, fiscale si politice afecteaza in mod direct evolutia pietei imobiliare. In Bucuresti situatia ramane neschimbata. Din pacate, situatia PUZ-urilor si a PUG-ului mult intarziat fata de promisiunile Primarului General determina investitorii sa se reorienteze fie in Ilfov, fie in alte orase ale Romaniei. Reamintim faptul ca Bucurestiul reprezinta centrul economic al Romaniei, 19% din angajatii la nivel national sunt aici, in timp ce salariul mediu este cu 25% peste media nationala. O familie din Bucuresti castiga, in medie, 2.500 euro. Toate acestea se reflecta intr-o cerere lichida de locuinte, care pune presiune pe pret. Pe masura ce se finalizeaza lucrarile la A0, vom vedea investitii importante anuntate in Ilfov, insa, din pacate, fara o corelare a mijloacelor de transport publice, traficul va suferi major! Lipsa de dialog si transparenta raman cele mai ingrijoratoare pentru investitori. Ca in nenumarate alte ocazii, subliniem importanta dialogului intre autoritati, societatea civila si investitori pentru a gasi solutii sustenabile la dezvoltarea economica a Bucurestiului si a cererii de noi locuinte. 
 
- Cum estimati ca vor evolua constructiile si vanzarile de locuinte, in perioada urmatoare? 
- Consideram ca vom vedea o evolutie moderat optimista. Sunt semne de ingrijorare uitandu-ne la masurile fiscale luate de Guvern si la instabilitatea politica avand in vedere anularea alegerilor prezidentiale. Pe de alta parte, vedem si semnale pozitive: accesul Schengen si progresul lucrarilor de infrastructura consideram ca vor reprezenta motorul de dezvoltare economica pe termen mediu si lung in Romania, cu efect direct pentru cererea si vanzarile de locuinte. 
 
- Cum comentati constituirea Comisiei parlamentare comune de ancheta a Camerei Deputatilor si Senatului pentru "investigarea mafiei imobiliare", pornind de la cazul Nordis? Cum credeti ca va afecta aceasta dezvoltarea pietei imobiliare si increderea clientilor?
- Nordis reprezinta doar un caz izolat pe piata imobiliara. Speram ca acest incident sa determine clientii sa acorde o mai mare atentie in procesul de achizitie si verificare a dezvoltatorilor imobiliari. Reglementarea mai buna a vanzarilor off-plan este de dorit, insa implementarea "copy-paste" a unei legislatii occidentale, fara a lua in calcul specificul economiei locale, va avea efecte nefaste. Membrii BREC sunt deopotriva investitori cu capital international si local, cu experienta indelungata pe piata, care si-au dovedit buna reputatie prin livrarile a zeci de mii de locuinte in ultimii 10 ani. O piata imobiliara transparenta, cu reguli clare si predictibilitate pe termen lung va avea efecte pozitive atat in ceea ce priveste clientii si calitatea locuintelor, cat si planurile de afaceri ale investitorilor imobiliari. In acest sens subliniem importanta adoptarii reglementarii REIT-urilor in Romania (Real Estate Investment Trusts). Implementarea acestei legislatii va avea efecte pozitive atat pentru piata imobiliara, cat si pentru cea de capital. 
 
- Ce initiative aveti, in acest moment, la nivel de organizatie, si ce obiective aveti pe termen scurt si mediu?
- Avem o agenda bogata in acest an, cu peste 10 evenimente in Bucuresti si in tara, prilej pentru autoritati si investitori sa dialogheze direct si transparent. Speram ca in 2025 sa fie adoptata reglementarea REIT-urilor, un proiect sustinut de BREC inca de anul trecut, ce ar putea crea numeroase oportunitati de investitii, nu doar pe segmentul rezidential, dar pe toate segmentele pietei imobiliare: hoteluri, office, centre comerciale, parcuri logistice & industriale. Totodata, continuam initiativa noastra educationala, intitulata REAL ESTATE ACADEMY, reprezentand primul program integrat de educatie in imobiliare. Desfasuram a cincea editie, iar in toamna lui 2025 va incepe editia cu numarul sase.

Din aceeasi categorie

21 Feb 06:00 | SKANSKA raporteaza o cifra de afaceri de aproape 14 miliarde euro pentru 2024
20 Feb 11:55 | BREC: Preturile pentru noile locuinte cresc semnificativ in toate marile orase
20 Feb 11:14 | SVN: Rata medie a unui credit ipotecar a ajuns la 43% din salariul mediu national
20 Feb 10:47 | COLLIERS: Piata constructiilor a intrat in 2025 sub presiunea unor provocari majore
20 Feb 06:30 | Leviatan Group: Performante remarcabile in 2024, obiective ambitioase pentru 2025
19 Feb 17:29 | Stefan Kratochwill preia functia de CEO al grupului de constructii STRABAG SE
19 Feb 06:24 | HILS: "Orasul de 15 minute", un concept central in strategia de dezvoltare a grupului
18 Feb 12:36 | Mantor E2K vizeaza afaceri de 50 de milioane de euro, in urmatorii 5 ani
18 Feb 11:34 | Colliers: Retailul modern, in expansiune in 2025, sustinut de consum si investitii
18 Feb 06:27 | URBANIS: Exista premise obiective pentru o evolutie buna a pietei rezidentiale
Image
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA