Miercuri, 19 Februarie 2025
RO EN

ARACO solicita o solutie negociata pentru masurile din ordonanta "trenulet"

Asociatia Romana a Antreprenorilor din Constructii (ARACO) exprima ingrijorarea sa fata de consecintele negative asupra sectorului de constructii in cazul aplicarii unor masuri fiscale precipitate si nepotrivite in conjunctura economico-sociala actuala. In acest context, ARACO solicita o solutie negociata, in colaborare stransa cu partenerii sociali, pentru a asigura rezilienta si dezvoltarea sustenabila a acestei industrii cheie pentru economia nationala.
Avand in vedere urmatoarele Realitati economice si riscuri majore:
- Importanta strategica a sectorului constructiilor: Industria constructiilor detine o importanta strategica pentru Romania, contribuind semnificativ la cresterea economica si asigurand dezvoltarea infrastructurii si a altor sectoare cheie. Masurile fiscale precipitate vor avea consecinte devastatoare dpdv economico - social pentru acest sector vital al economiei nationale.
- Pericolul pierderii fondurilor din PNRR: Reducerea ritmului de executie a proiectelor contractate din sectorul constructiilor poate avea drept consecinta pierderea unor fonduri importante alocate Romaniei prin Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR). Este esential sa se mentina o dezvoltare coerenta si sustinuta a proiectelor pentru a valorifica aceste resurse vitale pentru modernizarea infrastructurii si stimularea economiei.
- Protestele salariatilor din constructii: Protestele salariatilor din constructii din iulie 2023 reprezinta o avertizare semnificativa asupra disconfortului si nemultumirilor din industrie. Un dialog deschis si negocieri constructive sunt necesare pentru a ajunge la un consens benefic atat pentru angajati, cat si pentru angajatori.
- Contributia sectorului de constructii la PIB si provocarile recente: Sectorul constructiilor a avut o contributie semnificativa la PIB-ul Romaniei in ultimii ani, dar a fost si supus unor provocari majore cauzate de crizele medicale, economice si militare, necesitand solutii viabile pentru a se mentine pe o traiectorie de crestere sustenabila.
- Acutizarea deficitului structural de forta de munca calificata: Scaderea numarului de lucratori calificati in industria constructiilor la nivel comunitar si, in special, in Romania, reprezinta o problema majora ce trebuie abordata in mod prioritar pentru a asigura continuitatea si calitatea proiectelor.
- Consolidarea rezilientei si protejarea competitivitatii sectorului de constructii romanesc: O perspectiva importanta este pregatirea si consolidarea competitivitatii sectorului de constructii romanesc, conditie sine qua non pentru dezvoltarea infrastructurilor de transport, energetice, de sanatate, de educatie si critice ale tarii.
ARACO solicita public Guvernului Romaniei sa actioneze in urmatoarele directii:
  1. Elaborarea si publicarea unui Studiu de Impact complet, care sa evidentieze efectele negative prognozate pentru sectorul de constructii in cazul promovarii unor masuri fiscale precipitate si inadecvate precum si a eliminarii facilitatilor fiscale existente urmata de propunerea de solutii concrete pentru contracararea acestor efecte.
  2. Consultarea prealabila a organizatiilor patronale si sindicale din sector inainte de promovarea oricaror masuri fiscale de natura sa afecteze activitatile curente si viitoare ale sectorului de constructii.
  3. Negocierea si promovarea unor solutii de modificare esalonata a cadrului fiscal si a facilitatilor fiscale in colaborare cu partenerii sociali relevanti din constructii, astfel incat sa se asigure predictibilitate si stabilitate in acest sector esential al economiei.

Din aceeasi categorie

18 Feb 06:27 | URBANIS: Exista premise obiective pentru o evolutie buna a pietei rezidentiale
17 Feb 06:26 | EPCM10: Angajament pentru calitatea serviciilor si dezvoltare strategica
14 Feb 17:38 | STRABAG: Portofoliul de comenzi a crescut la 25 miliarde euro in decembrie 2024
14 Feb 06:00 | WDP: Pozitionare optima pentru a exploata la maximum toate noile oportunitati
13 Feb 11:40 | Colliers: Bucurestiul este printre cele mai mari si mature piete de birouri din ECE
13 Feb 06:00 | BAU INDUSTRIE preconizeaza o noua scadere a industriei constructiilor in 2025
12 Feb 11:30 | BREC: Marii dezvoltatori imobiliari anunta planuri ambitioase de investitii pentru 2025
12 Feb 11:06 | Nhood Romania: Crestere de 10% a afacerilor din 2024, pana la 10 milioane de euro
12 Feb 11:11 | InteRo: Emisiune de obligatiuni pentru dezvoltarea proiectului Pajurei 3 Residence
11 Feb 12:46 | RE/MAX: Costul, mai important decat locatia pentru 44% din cumparatorii de locuinte
Image
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA